El Govern ha mobilitzat des del 2019 un total de 46,8 milions d’euros per impulsar l’autoconsum en espais urbans

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha fet aquest divendres el balanç de l’impuls a la transició energètica en entorns urbans que està desenvolupant el Govern: ha explicat que l’executiu ha mobilitzat un total de 46,8 milions d’euros des de l’any 2019 per impulsar l’autoconsum en aquest tipus d’espais, i ha destacat que són els únics que potencia i subvenciona.

Segons ha indicat el vicepresident, aquesta injecció econòmica ha permès la instal·lació de 49,1 MW de potència dels 63 MW d’autoconsum existents en total a les Illes Balears, fet que en suposa un 78 %. A més, ha informat que, actualment, la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, encapçalada per Pep Malagrava, té en cartera altres 82 MW per instal·lar properament, ja sigui via subvencions o a través d’execució per l’Administració.

En paraules d’Yllanes, «recentment vam introduir el denominat dret a l’autoconsum a tota la ciutadania de les illes per possibilitar la generació d’electricitat per a autoconsum sense que puguin existir restriccions genèriques. De fet, l’autoconsum és la millor eina per abaratir la factura de la llum a més de lluitar contra el canvi climàtic i és per això que des del Govern estam fent un esforç per impulsar-lo en els espais urbans de les Illes. Volem democratitzar l’energia i abaixar la factura de la llum sense consumir territori. Som conscients de les singularitats pròpies de les Illes, i sabem que suposen un desafiament per impulsar la transició energètica del nostre territori. Per això, tot i ser un territori limitat, aïllat i amb un alt grau de riquesa paisatgística i espais naturals, des del Govern només subvencionam aquells projectes que es troben en espais urbans».

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha informat que «totes aquestes actuacions de les que avui feim balanç suposen una mobilització de quasi 80 milions d’euros dedicats només a solaritzar aquests espais urbans i arribarem als 131 MW impulsats o subvencionats per la CAIB. Això deixa pal·leses dues coses: la prioritat que té el Govern d’invertir en renovables en espais urbans i l’impuls a la diversificació econòmica en un sector clau com és l’energètic».

Resum de convocatòries

Malagrava ha explicat que les administracions han posat en marxa des de l’any 2019 un total de 8 convocatòries per a establir autoconsums en espais urbans. Així, amb aquestes convocatòries s’han concedit 23,5 milions d’euros, i això ha provocat una inversió generada de fins a 55,7 milions. Amb aquestes ajuts s’han subvencionat 47,2 MW de potència i actualment hi ha en tramitació prop de 68 MW més.

D’aquestes 8 convocatòries obertes, cinc han estat convocatòries d’autoconsum autonòmiques. Les anomenades FOTEMPAR 19, 20, 21, FOTOADMI 20 i FOTOPAR 22 destinades a particulars, empreses i administracions, han permès subvencionar fins a 45,8 MW i tenir actualment altres 7 MW en cartera. Això suposa una inversió de 15 milions d’euros. A més, també s’ha posat en marxa la convocatòria de punts de càrrega per a administracions locals (PRAL), que ha subvencionat 1,1 MW i ja ha concedit 3,3 milions d’euros.

Quant a les convocatòries NextGen, cal dir que les destinades als autoconsums són les Next Gen 123 i Next Gen 45, que han permès que se sol·licitin 60,7 MW nous i s’hagin concedit actualment 4,8 milions d’euros.

Malagrava, finalment, ha explicat que el contracte d’electricitat de la CAIB estableix l’obligació per part de l’adjudicatari d’instal·lar una quantitat de kW renovables a les instal·lacions de la Comunitat Autònoma cada any. En aquest sentit, ha indicat que gràcies a aquest contracte ja s’han instal·lat 1,9 MW amb una inversió de 2,9 milions d’euros.

L’IBE, braç executor de renovables del Govern 

D’altra banda, Malagrava també ha informat que l’IBE ja té projectats 14,3 MW en més de 90 projectes amb 21,2M € d’inversió.

D’aquests projectes, en destaquen els autoconsums compartits de caire social, perquè faciliten l’accés a l’energia d’aquelles llars més vulnerables. Així, el director general ha recordat que des de l’IBE, actualment, hi ha en marxa més de 45 projectes d’aquest tipus que ajudaran a abaixar la factura de la llum i que han suposat una inversió de 4 milions d’euros que ajudaran a crear 3 MW de potència per compartir amb llars i empreses en un radi de 500 metres.

Finalment, també ha explicat que l’ens té actualment en marxa el Pla d’Autoconsum de la CAIB, un pla que ajudarà la comunitat autònoma a abaixar en la seva factura de la llum en almenys 13 milions d’euros cada any. Amb més de 40 projectes en cartera que suposen una inversió de 17,2 milions d’euros, l’IBE pretén la descarbonització de les instal·lacions de la CAIB així com la reducció de costos a la Comunitat Autònoma.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.