En la conferència sectorial de 8 de maig de 2022, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i les comunitats autònomes de l’Estat espanyol varen acordar la distribució a favor d’aquestes d’un fons com a compensació per les dificultats econòmiques que està patint el sector primari arran del conflicte bèl·lic a Ucraïna. La part corresponent a distribuir d’aquests fons per a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovada pel ministre el passat 18 de maig, per tal de tramitar subvencions adreçades al sector primari, va ser de 789.772 €.
Avui el Consell de Govern ha acordat atorgar a la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, l’autorització prèvia per exercir la competència en matèria d’aprovació, autorització i disposició de la despesa derivada de la transferència dels fons abans esmentats a favor del FOGAIBA, per tal de treure ajuts per atendre l’augment de les despeses corrents dins el sector primari davant el conflicte bèl·lic a Ucraïna. La despesa havia de passar abans pel Consell de Govern per llei, ja que supera els 500.000 €.
En aquest sentit, la consellera Mae de la Concha ha assegurat que es tracta d’uns fons «vitals en aquests moments, perquè el nostre sector primari pugui tirar endavant i afrontar la campanya de tardor-hivern», tot i que ha remarcat que «en cap cas són suficients», i ha recordat que se sumen als que la Conselleria ja ha posat a disposició amb fons de la CAIB pel mateix motiu: «Totes les administracions feim grans esforços per tal d’ajudar a reduir l’impacte tan injust i enorme d’aquesta guerra sobre el nostre camp».
Cal tenir en compte que, arran d’aquest conflicte bèl·lic a Ucraïna, el sector primari ha vist pujar tots els seus costs de producció de manera molt significativa: el del transport a causa dels carburants, el dels pinsos pels cereals, el dels productes fitosanitaris importats, etc.
A més, en el cas del sector a les Illes Balears, s’ha de tenir en compte el factor afegit de la insularitat, que augmenta encara més aquests costs, i que fa que estigui en condicions d’inferioritat a l’hora de competir en el mercat, ja que fins al 2023 la Unió Europea no reconeixerà i compensarà aquests sobrecosts en la política agrària comuna (PAC).