El Govern destina 690.000 euros a ajudes per a la producció creativa i la recerca cultural Els ajuts d'arts visuals inclouran la producció de l'obra i l'IEB difondrà els treballs d'investigació

 

La Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, a través de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), publica les ajudes a la creació cultural i la investigació per valor de 690.000 euros.

Les de creació cultural, dotades amb 490.000 euros, es destinen al foment de la creació original dels sectors de les arts escèniques; les arts visuals i la fotografia; la literatura, el còmic i la il·lustració; la música, i els audiovisuals de les Illes Balears. En total, es repartiran 67 ajudes amb una mitjana de 7.300 euros per projecte.

Cada una d’aquestes 5 línies està dotada amb 98.000 euros.

Ajuts a les arts escèniques

Inclou 3 sublínies: textos teatrals, coreografies i creació de circ, de carrer i de nous formats.

Als ajuts de textos teatrals, s’hi destinen 32.700 euros, distribuïts en 4 ajuts de 8.155 euros cadascun; als dedicats a la creació de coreografies, 32.650 euros, repartits en 4 ajudes de 8.162,50 euros, i a la creació d’espectacles de circ, de carrer i de nous formats, 32.650 euros, que es distribueixen en 4 ajuts de 8.162,50 euros cada un.

Ajuts a la creació musical

Inclou 3 sublínies: la música d’entorn audiovisual i creació contemporània, amb 24.250 euros, repartits en 2 modalitats; el jazz, amb 29.750 euros, distribuïts en 2 modalitats, i la música popular i urbana, a través de 8 ajuts de 5.500 euros.

Ajuts a la literatura, còmic i il·lustració

Inclou 2 sublínies. A la creació de textos literaris en català s’hi aporten 54.000 euros. Per a narrativa, són 3 ajudes de 9.500 euros, i per a poesia, 3 ajudes de 8.500 euros.

Els ajuts en còmic i il·lustració estan dotats amb 44.000 euros i es distribueixen en 3 ajudes de 9.500 € per al còmic i 4 ajudes de 3.875 euros per a la il·lustració.

Ajuts a les arts visuals

Com a novetat, enguany s’incorporen ajuts que inclouen la producció d’obra. Són 90.000 euros en total en 10 ajudes. Sense producció d’obra, les bases preveuen 2 ajuts de 4.000 euros.

Ajuts a guions per a l’audiovisual

Inclou 2 sublínies. Els ajuts per a guions de llargmetratges cinematogràfics estan dotats amb 83.000 euros, dividits en 8 ajudes de 10.375 euros; mentre que els ajuts a guió de curtmetratges reparteixen la dotació global de 15.000 euros en 6 ajudes de 2.500 euros cadascuna.

Cap dels projectes subvencionables no pot formar part de cap muntatge ni pot haver estat estrenat, enregistrat o registrat, com tampoc subvencionat, premiat, produït ni difós.

Termini

El termini per presentar les sol·licituds, que s’han d’adreçar a l’IEB, és de trenta dies hàbils des de l’endemà de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Investigació d’humanitats i cultura

Pel que fa a les ajudes per a projectes d’investigació d’humanitats i cultura, la convocatòria està dotada amb 200.000 euros, que es distribueixen en 20 ajudes de 10.000 euros cadascuna, amb la finalitat d’incentivar la recerca i la investigació en l’àmbit de les humanitats i de la cultura, per a la preparació i redacció de treballs d’investigació, projectes culturals i de gestió cultural relacionats amb pràctiques artístiques o assajos històrics i literaris, entre d’altres.

Els projectes han de ser originals i inèdits i han d’estar escrits en llengua catalana o castellana. A més, han de tenir una extensió mínima de 360.000 caràcters.

El conseller Miquel Company i el director de l’IEB, Pere Malondra

 

Poden ser beneficiàries d’aquestes ajudes les persones físiques majors de 18 anys, les quals desenvolupen la seva activitat professional en l’àmbit esmentat, com també els col·lectius d’investigadors, estudiosos o creadors constituïts com a persona jurídica o comunitat de béns donades d’alta d’activitat econòmica en epígrafs vinculats a la investigació i a l’activitat professional en l’àmbit de la cultura i que estiguin establertes a la comunitat autònoma de les Illes Balears amb almenys dos anys d’antiguitat o que acreditin que el 50 % dels contractes laborals o serveis contractats s’han fet en el darrer any a l’arxipèlag o que hi desenvolupen més del 50 % de la seva activitat.

Cada sol·licitant únicament podrà presentar una sol·licitud per a un projecte. El projecte, que serà valorat per una comissió de valoració, pot obtenir un màxim de 80 punts, mentre que la trajectòria, un màxim de 20. El màxim global per accedir a l’ajuda és de 100 punts i el mínim, de 40.

Com a novetat, l’IEB difondrà els treballs que rebin ajuda tant a la seu mateix de l’IEB, amb una sol·licitud formal prèvia, com a través del seu web, o bé a través de les plataformes de difusió científica amb les quals l’ens pugui establir convenis amb aquest objectiu. L’acceptació de l’ajut i el lliurament del projecte comporten l’autorització del beneficiari per fer aquesta difusió.

El termini per presentar les sol·licituds, que s’han d’adreçar a l’IEB, és de trenta dies hàbils comptadors des de l’endemà de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, la qual es pot consultar també a la Seu Electrònica de la CAIB i al web http://www.iebalearics.org.

La data màxima per lliurar els projectes de creació i d’investigació definitius, que seran valorats per una comissió avaluadora específica per a cada àmbit —les quals es faran públiques en el web de l’IEB—, és el 16 d’octubre de 2023.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.