La preservació de Menorca: entre tots tenim mes capacitat de canvi del que imagines

Rebecca  Morris/Maó – Les pel·lícules distòpiques, les imatges dels efectes del canvi climàtic i les notícies desesperançadores omplen diàriament els nostres dispositius, deixant-nos amb l’amarga sensació que no se està fent suficient de cara al canvi climàtic. Malgrat això, deixa’ns demostrar-te que la realitat és molt més optimista del que imagines i que quan hi ha voluntat de treballar junts, tenim molta capacitat de fer canvis i protegir el nostre entorn natural. En aquests moments Menorca Preservation treballa en tres projectes de significant impacte a la nostra illa, nascuts de la cooperació entre diverses entitats locals: empreses, institucions i particulars i que no serien possibles sense una col·laboració a tots els nivells.

Amb relació a l’àmbit energètic, el passat mes de febrer, després de mes d’un any de treball, es va constituir la primera comunitat energètica de Menorca al polígon de Sant Lluis, promovent la implantació d’instal·lacions fotovoltaiques a cobertes de naus industrials per crear un autoconsum compartit entre les 15 entitats constituents. La seva creació ha estat possible gràcies a la col·laboració entre empreses privades, l’equip tècnic de Nontropia, l’Institut Balear de l’Energia (IBE), l’Ajuntament de Sant Lluis i Menorca Preservation.

Respecte a la gestió de residus plàstics i el seu impacte en el entorn marí, l’aliança Plastic Free Menorca du a terme diverses accions: una certificació de reducció de plàstics d’un sol us, tallers de conscienciació com la identificació de microplàstics a l’arena o el projecte PescART, basat en donar una segona vida als residus de les xarxes de pesca que ja no poden ser utilitzades pels pescadors. Gràcies a la cooperació de les cofradies de pescadors, la Fundació per persones amb Discapacitats i artesanes menorquines, s’han creat autèntiques obres d’art com llums decoratives, joieria o llibretes artesanes.

Pel que fa a la preservació de la terra i la importància de consumir productes de proximitat, hem impulsat, amb l’ajuda d’un conjunt d’entitats de Menorca, el projecte Menorca Preservada. Consisteix en un programa de formació continua que no suposa cap cost per als beneficiaris, ja que està subvencionat íntegrament per la nostra fundació, l’associació Leader, la fundació MAVA i l´Hotel Cristine Bedfor. L’objectiu és donar suport al sector agrícola, facilitant totes les eines possibles per poder treballar de manera més sostenible y garantir sa viabilitat econòmica, social i mediambiental del camp.

Per açò, a tots voltros que sabem estimeu Menorca, no dubteu que junts ho podem fer millor!  Segueix Menorca Preservation a les xarxes socials per donar suport als projectes locals i augmentar el nivell d’impacte: junts generem comunitat.

Article publicat a la revista NUA del més de juny

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.