El Servei de Salut de les Illes Balears procedirà a contractar els subministraments i serveis adequats per a la digitalització de preparacions histològiques del Laboratori Integral d’Anatomia Patològica de les Illes Balears (projecte DIGIBAPAT) pel valor estimat de 3.140.562 €.
Les Balears seran la primera comunitat d’Espanya que el 2024 tindrà un laboratori d’anatomia patològica unificat i digitalitzat que integrarà en xarxa tots els hospitals de les illes. Cada hospital mantindrà el seu laboratori d’anatomia patològica, però les mostres s’enviaran per processar-les digitalment a un laboratori unificat que escanejarà les mostres i les integrarà dins la xarxa digital.
El Servei de Salut s’ha plantejat un projecte institucional l’objectiu del qual és la millora i la modernització tecnològica i organitzativa dels serveis d’anatomia patològica de les Illes Balears que permeti una assistència integral, coherent, de qualitat, eficient i equitativa a tot el territori insular. Els ciutadans podran tenir accés a l’equitat tecnològica que suposa aquesta xarxa.
Aquest projecte, capdavanter a Espanya, suposarà unificar tots els sistemes de presa de mostres a un únic centre ubicat al recinte urbanístic de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, al qual tots els laboratoris d’anatomia patològica enviaran les mostres; digitalitzar tot el procés i unificar els sistemes de processament de dades per crear una xarxa a la qual tindran accés tots els hospitals de les Balears.
Aquest projecte implica tots els dispositius assistencials del Servei de Salut i es basa en tres eixos fonamentals, que es desenvoluparan de manera coordinada i que suposaran dur a terme les actuacions següents:
– La implementació d’un sistema d’informació unificat per a tots els serveis d’anatomia patològica del Servei de Salut, la qual cosa crearà una xarxa hospitalària gràcies a la qual tots els professionals tindran accés a la mateixa base de de dades.
Això dona la possibilitat als hospitals de fidelitzar els seus professionals, que tindran accés a l’equitat tecnològica, i, per al pacient, suposa unificar la cartera de serveis, que serà més equitativa i facilitarà l’accessibilitat dels professionals a l’anàlisi de qualsevol mostra. Ja no s’hauran d’enviar els cristalls amb els talls de les mostres per correu perquè un altre professional les pugui analitzar.
Així mateix, per al pacient es traduirà en el fet que la seva mostra podrà ser valorada al mateix temps per qualsevol patòleg d’arreu del món.
– La digitalització completa de totes les preparacions histològiques amb fins de diagnòstic primari de rutina per a tots els serveis d’anatomia patològica del Servei de Salut. El laboratori unificat disposarà de les màquines de digitalització amb la tecnologia més avançada, la qual cosa permetrà una producció molt més ràpida que abans i eliminarà feines rutinàries als patòlegs.
La digitalització de les mostres suposa un avenç transcendental dins l’anatomia patològica. D’una banda, les imatges digitals oferiran al pacient diagnòstics molt més precisos, que permetran tractaments personalitzats, i, de l’altra, permetrà tenir una base de dades digital. Fins ara, s’havien d’emmagatzemar tots els cristalls de mostres en magatzems als laboratoris de cada hospital.
– L’adaptació estructural i organitzativa dels laboratoris de les Illes Balears que permeti disposar d’un laboratori unificat integral, digitalitzat i d’alta productivitat per a tots els serveis d’anatomia patològica del Servei de Salut.
Aquest projecte forma part de la necessitat del Sistema Nacional de Salut (SNS) i el Servei de Salut de les Illes Balears de modernitzar els laboratoris clínics, la qual cosa suposa dur a terme profunds canvis tecnològics que milloraran l’equitat i la sostenibilitat.