Aquests dies s’han celebrat jornades d’acollida per als 250 auxiliars de conversa que s’incorporaran als centres educatius de Balears aquest curs 2022/23. Aquestes jornades han comptat amb la participació de la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández, a més de Michael Leahy del British Council i Iliana Radut de l’Oficina Consular dels Estats Units a Palma.
El programa d’Auxiliars de Conversa es fa en col·laboració amb el Ministeri d’Educació i Formació Professional que, a través d’una convocatòria d’àmbit estatal, selecciona els becaris tot establint acords bilaterals amb els diferents països. En aquest sentit, per al curs 2022-2023 el MEFP finançarà 20 d’aquests auxiliars (10 d’anglès, 5 de francès i 5 d’alemany). La resta seran gestionats i finançats directament per la Conselleria d’Educació i Formació Professional.
Aquest curs es destinarà al programa 1.702.000 € que es destinaran a contractar els 230 auxiliars de conversa que incorpora la Conselleria i que cobreix els ajuts i l’assegurança de cobertura sanitària i de repatriació dels auxiliars de conversa. Del programa participen un total de 250 auxiliars, ja que el Ministeri d’Educació i Formació Professional n’aporta 20 més.
La continuació del programa respon a la bona acceptació d’aquest recurs lingüístic per part dels centres educatius. La seva finalitat és potenciar la competència comunicativa en llengua estrangera mitjançant la provisió d’auxiliars de conversa nadius en els centres educatius sostinguts amb fons públics. Aquests col·laboradors lingüístics estaran repartits entre els centres públics i concertats d’infantil, primària i secundària, però també en escoles oficials d’idiomes (EOI), centres integrats de formació professional (CIFP), escoles d’art (EA) i centres d’educació de persones adultes (CEPA).
La majoria dels auxiliars que s’incorporen, 202, són d’anglès, 33 d’alemany i 15 de francès. En aquesta convocatòria per al curs 2022-2023, la Conselleria d’Educació i Formació Professional ha pogut assignar auxiliars de conversa d’anglès al 86,36% dels centres que ho han sol·licitat, mentre que d’alemany ha pogut cobrir el 98,30% de les peticions i de francès han quedat cobertes el 96,55% de les sol·licituds.
Com a novetat per al curs 2022-2023, la Conselleria ha decidit augmentar l’import de l’ajut proporcionalment a l’augment de les hores de dedicació per als auxiliars gestionats i finançats directament per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Altres comunitats autònomes que participen en el programa també s’acullen a aquesta opció. Així doncs, la Conselleria d’Educació i Formació Professional assignarà als auxiliars de conversa un ajut mensual de 875 €, d’octubre de 2022 a maig de 2023, ambdós inclosos, en concepte d’allotjament i manutenció, i l’auxiliar haurà de fer un horari de 15 hores setmanals als centres educatius.
332 auxiliars a 236 centres educatius
Un total de 332 centres repartits en 235 centres a Mallorca, 40 centres a Menorca, 52 a Eivissa i 5 a Formentera disposaran d’auxiliars de conversa d’anglès, alemany o francès per al curs que ve. Així, 202 auxiliars de conversa d’anglès arribaran a 247 centres educatius, ja que hi ha 157 centres que el tenen a jornada completa i 90 centres que el compartiran; 33 auxiliars de conversa d’alemany arribaran a 58 centres, dels quals 50 el compartiran i 8 el tindran a jornada completa, i 15 auxiliars de conversa de francès arribaran a 28 centres educatius, dels quals 26 centres el compartiran i 2 centres el tindran a jornada completa.
El Ministeri ha destacat la tasca de suport feta per l’equip de la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa als auxiliars de conversa que arriben a les Illes Balears per als quals s’elaboren guies i documents i s’organitzen jornades d’acollida per facilitar la seva integració en els centres educatius de les Illes Balears. Aquest departament ha rebut consultes d’altres comunitats autònomes per aplicar un sistema semblant d’acollida als auxiliars de conversa. A més, durant el curs 2021-2022 el Servei de Llengües Estrangeres i Projectes Internacionals de la Conselleria d’Educació i Formació Professional de les Illes Balears ha estat capdavanter en l’organització i la impartició d’un curs de formació especialment adreçat al professorat que tutoritza els auxiliars de conversa, el qual ha rebut molt bones crítiques per part dels docents participants i ha servit de model per a altres comunitats autònomes.