La directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández, ha presentat aquest divendres les principals actuacions que es duen a terme a Balears en matèria de benestar emocional i salut mental als centres educatius, amb una especial referència a la importància del treball en xarxa amb altres administracions. La seva intervenció ha tengut lloc en el marc de la Jornada sobre Salut Mental a l’àmbit educatiu que ha organitzat el Ministeri d’Educació i Formació Professional a Madrid. L’han acompanyada representants de l’Institut per a la Convivència i l’Èxit Escolar, Convivèxit.
En la seva intervenció, Amanda Fernández ha explicat que la darrera memòria de Convivèxit, corresponent al curs 2020/21 mostra l’impacte i els efectes de la pandèmia, que han fomentat que els centres educatius posin atenció i treballin de forma prioritària la cohesió de grup, la reconstrucció de les relacions socials, l’educació social i emocional, l’escolta i la comunicació, i les pràctiques restauratives, principalment. En concret, ha fet un especial esment a “la necessitat d’evitar el silenci en situacions de conductes autolítiques i suïcidi” emfatitzant que “és un problema de salut comunitari en què és necessari entendre i abandonar els falsos mites per avançar com a societat. Ajudar, escoltar i acompanyar la persona que pateix malestar és prioritari”.
Fernández ha detallat que la feina conjunta dels departaments de Salut i Educació de Balears ha fet possible, entre d’altres, la posada en marxa des de març de 2021 del Protocol d’actuació en cas de risc autolític detectat als centres educatius, “les Illes Balears, són una de les poques comunitats espanyoles amb un protocol d’aquestes característiques”, ha remarcat. La informació, i formació, així com l’acompanyament i assessorament als diferents agents implicats en el treball directe amb joves en situacions de risc i vulnerabilitat emocional es converteix en l’eix vertebrador dels objectius dels dos departaments.
Finalment, ha avançat que entre les actuacions previstes a curt termini es troba la I Jornada de Benestar Emocional prevista pel 15 de desembre de 2023, amb l’objectiu de crear espais de reflexió i empoderament en estratègies d’abordatge i afrontament de situacions de risc , i també el foment del benestar en l’àmbit personal i comunitari.
A més, la directora general ha recordat les nombroses mesures que des del 2015 s’han impulsat als centres educatius de Balears per a la millora de la convivència i del clima dels centres. Entre d’altres ha assenyalat la posada en marxa el 2016 del Protocol de prevenció, detecció i intervenció de l’assetjament escolar. Als centres educatius es treballa intensament en la prevenció d’aquestes situacions d’assetjament escolar, a través de millores en la formació del professorat i l’alumnat, programes específics per millorar la tolerància i la convivència i actuacions fora dels centres a través dels policies tutors i els professors tècnics de serveis a la comunitat (PTSC).