El Consorci de Residus i Energia de Menorca se suma per segon any consecutiu a la campanya “Recicla vidre per elles” d’Ecovidrio. Una iniciativa que té com a objectiu mobilitzar la ciutadania a reciclar envasos de vidre per tenir cura del medi ambient i contribuir alhora amb una causa solidària: la prevenció del càncer de mama.
Des divendres i durant les pròximes setmanes, quatre iglús roses estaran ubicats al Carrer de s’era des Migjorn Gran i a l’avinguda de la Verge del Toro d’Alaior com a part de la campanya. Ecovidrio transformarà els envasos de vidre dipositats als contenidors en una donació a la Fundació Sandra Ibarra de prevenció i investigació contra el càncer de mama.
Menorca participa en la iniciativa a través del Consorci de Residus i Energia escollint cada any dos municipis de l’illa on col·locar els dos contenidors roses. Enguany les localitats escollides han estat Alaior i Es Migjorn Gran, després d’Es Castell i Ferreries, que van ser els municipis escollits l’any passat. En aquesta ocasió, la vuitena edició de la campanya estatal s’ha estès per més de 170 ciutats de tot el territori nacional com Sevilla, Valladolid, Saragossa, Múrcia o Logronyo amb la instal·lació de 400 contenidors roses per tot el país.
A més de comptar amb Sandra Ibarra, presidenta de la Fundació, com a ambaixadora del projecte, l’artista Sara Herranz s’ha unit a la iniciativa i ha elaborat un manifest titulat “Prometo cuidarme”, per conscienciar la ciutadania de la importància de la cura del medi ambient i l’autoexploració per prevenir aquest tipus de càncer.
Per la seva banda, com a símbol de la conscienciació i solidaritat amb el càncer de mama, Agatha Ruiz de la Prada ha dissenyat un miniglú especial per a l’ocasió, en què es destaca el lema de la Fundació Sandra Ibarra: “Llenas de vida”. El miniglú es podrà adquirir a través del web Miniglú.es, i els beneficis es destinaran a la Fundació Sandra Ibarra per contribuir a la prevenció i la investigació del càncer.
Dades de reciclatge de vidre a Es Migjorn i Alaior
Segons les últimes dades relatives al 2021, els habitants des Migjorn Gran van reciclar un total de 85,73 tones d’envasos de vidre, fet que suposa que cada habitant va reciclar de mitjana 57,15 kg. A Alaior la xifra puja a 279,64 tones d’envasos de vidre, que vol dir que cada habitant va reciclar de mitjana 29,51 kg.
Pel que fa a la taxa de contenerització, Es Migjorn se situa amb una mitjana de 68 habitants per contenidor, comptant amb un total de 22 iglús per als residus d’envasos
de vidre instal·lats, i Alaior de 190 habitants per contenidor, comptant amb un total de 50 iglús per als residus d’envasos de vidre instal·lats.
El reciclatge de vidre
El reciclatge d’envasos de vidre és un element fonamental per contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l’economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d’envasos de vidre és una activitat que dona suport al compliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament, redunda sobre els objectius (11) Ciutats i comunitats sostenibles, (12) Producció i consum responsables i (13) Acció pel clima.
Sobre la Fundació Sandra Ibarra
La Fundació Sandra Ibarra és una organització sense ànim de lucre, amb una trajectòria de catorze anys sumant esforços davant del Càncer, una causa de Salut Global.
Des del seu inici, la Fundació ha impulsat i finançat campanyes i projectes de prevenció, sensibilització i investigació davant del càncer, i ha col·laborat activament en el desenvolupament de la Humanització de la Sanitat.
En els darrers anys, després de l’augment dels índexs de supervivència, la Fundació s’ha orientat cap a la recerca de solucions en aquest àmbit.
De la consideració de la supervivència com a fase més del procés oncològic, neix l’Escola de Vida. És una escola de pacients i supervivents especialitzada a abordar les necessitats assistencials durant el període de transició en què ja no hi ha tumor ni tractament, però apareixen altres seqüeles. Aquesta Escola constitueix la primera comunitat digital de pacients i supervivents de càncer i es pot visitar a aquí
.
L’objectiu és formar i informar pacients i supervivents de càncer, perquè es converteixin en protagonistes de la seva salut i aconsegueixin el benestar físic i emocional necessari.