Llorenç Allès/Ciutadella – L’Associació Menorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants associada a PIME Menorca ha presentat al·legacions a la modificació de l’ordenança, i es mostra molt crític amb una mesura que considera injusta i que, fins i tot, podria ser recorreguda davant els tribunals perquè, diuen, l’Ajuntament s’excedeix en les seves competències.
Quina és la seva valoració sobre la modificació de l’ordenança reguladora dels horaris dels establiments comercials del nucli antic de Ciutadella?
Com ja vam fer públic en el seu moment, des de l’Associació Menorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants consideram que es tracta d’una reducció encoberta d’horaris per a cafeteries, bars i restaurants del centre de Ciutadella. L’Ajuntament torna a generalitzar, de manera totalment injusta, la responsabilitat de possibles actuacions particulars abusives realitzades per uns quants que poden arribar a ocasionar sorolls a la via pública.
Quins són els punts amb què estan d’acord, i quins els de desacord i per què?
Des del gremi associat no podem estar d’acord amb una nova modificació de l’ordenança d’horaris de Ciutadella, on la principal novetat és que obliga a tots els bars o cafès, restaurants, cafeteries i anàlegs de la zona del nucli central del conjunt històric artístic de Ciutadella a disposar de personal d’admissió acreditat o servei de seguretat privada entre les 1.30 i les 3.00 hores. Els establiments afectats que no disposin de personal d’admissió o de servei de seguretat hauran d’avançar el tancament a les 1.30 hores. I per això vam presentar al·legacions durant el període d’exposició pública. Al·legacions que encara no s’han contestat, però que mitjançant els mitjans de comunicació sembla que l’Ajuntament no ha atès. A més, considerem que l’Ajuntament s’excedeix de les seves competències pròpies ja que els serveis d’admissió i de control d’ambient intern ja estan regulats per la Llei 7/2013 i el Decret 41/2011. I aquesta normativa d’àmbit autonòmic només disposa que han de comptar amb aquests serveis les activitats permanents recreatives musicals de sales de festa, sales de ball, discoteques, discoteques de joventut, cafès concert i similars. No bars, cafès, restaurants, cafeteries i anàlegs. Aquest punt podria ser motiu d’interposició de recurs contenciós administratiu per part de l’Associació, que s’estudiarà una vegada publicada la nova ordenança municipal aprovada definitivament.
Consideren vostès que hi ha un problema de convivència entre establiments comercials i el veïnat del nucli antic?
No. No creim que es pugui xerrar en general d’un problema de convivència entre negocis i vesins del casc antic. La majoria de negocis durant anys han anat complint escrupolosament amb les condicions establertes a cada moment, encara que no li fossin favorables, i ara es veuen afectats igualment per un nou canvi de la normativa municipal més restrictiva i condicionant. Aquesta Associació Menorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants, com no podria ser d’un altre forma, defensa i promou el compliment de la legalitat vigent en cada situació per evitar possibles competències deslleials en el sector. I en cas de possibles il·legalitats és l’Ajuntament qui hauria d’actuar prenent particularment les mesures pertinents. No de manera estesa, culpabilitzant dels fets a tots els negocis de la zona.
Consideren que és una situació general, o que es produeix en punts concrets?
Per descomptat que no és una situació general. Segons el propi Ajuntament es produeix en punts concrets, i els responsables municipals també han reconegut públicament que es tracta d’una problemàtica en tot cas a la via pública, no a l’interior del locals. En aquest punt hi ha que recordar que l’espai públic i el seu control o vigilància no és competència ni funció de l’empresari, sinó de la pròpia Administració.
– Si és una qüestió puntual, han tingut vostès reunions, gestions o contactes amb els responsables dels establiments problemàtics, per intentar posar alguna mesura?
– No. Els possibles establiments problemàtics de que tenim coneixement des de l’Associació, una vegada identificats pel propi Ajuntament de Ciutadella, no formen part de l’Associació. De totes maneres ens oferim, com ja hem fet en altres ocasions, a participar a totes les reunions que convoquin els responsables de l’Ajuntament sobre aquest tema, ja que indirectament sí que afecta malauradament a tot el sector.
– S’han reunit vostès amb veïns del nucli antic, per intentar trobar mesures a aplicar comuns?
– No, però estem oberts a fer-ho si se’ns requereix per ajudar. A Ciutadella mateix hi ha prou precedents per demostrar que la limitació generalitzada d’horaris no ha solucionat la possible generació de sorolls a la via pública per alguns. El pas del temps ha demostrat que aquest tipus d’esmenes, reducció d’horari o condicionants a l’activitat de cafeteries, bars i restaurants no aconsegueix el principal fi perseguit de disminució de la contaminació acústica a la via pública, sinó que com a molt es trasllada o es reubica a altres zones o espais públics.
– Quines creuen que poden ser les mesures oportunes per millorar la convivència entre l’activitat comercial i d’oci al nucli antic amb el descans dels veïns?
– En primer lloc que l’Ajuntament actuí arran de les denuncies dels veïnats, prenent en cada moment les mesures que corresponguin en cada cas una vegada comprovades les possibles il·legalitats. No pot ser que per acabar amb particulars possibles incompliments es recorri sempre a limitar, restringir o condicionar l’activitat de totes les cafeteries, bars i restaurants. I segon, si es tracta de qüestions de renous a la via pública, s’abordi des d’aquest prisma (renous i vigilància de la via pública), no amb una normativa d’horaris d’obertura de locals que res té a veure i s’ha demostrat repetidament ineficient per aquest objectiu.
– Creuen que l’activitat comercial, d’oci i de restauració pot fer que el nucli antic es despobli?
– Si el nucli antic s’està despoblant creiem que hi ha molts de components que influeixen, no només la possible activitat comercial d’oci i de restauració. Açò ho sabran molt millor els propis veïns, però potser factors com la falta d’accessibilitat i aparcament també tenen alguna cosa a dir. De totes maneres el nucli antic de Ciutadella és el punt central de trobada social, cultural i atractiu turístic del municipi, pel que entre tots cal fer sostenible l’activitat veïnal i econòmica de la zona en benefici de tothom.