La Comissió d’Impuls del Turisme Sostenible (CITS) ha aprovat aquesta tarda 27 projectes nous per ser finançats amb 138,3 milions d’euros a les Illes Balears. Dels 27 expedients aprovats, Menorca tindrà tres projectes propis amb una inversió directa estimada de 10,2 milions d’euros.
Al mateix temps, de manera indirecta l’illa es beneficiarà d’una inversió de 8,78 milions d’euros en aquesta convocatòria, la qual cosa fa una inversió total de 18,98 milions, i gairebé dos de cada tres projectes aprovats tindran impacte a Menorca, ja que a més d’aquests tres projectes, 14 dels 27 restants aprovats es desenvoluparan en més d’una illa i afectaran també Menorca. Per tant, seran en total 17 les actuacions que tindran incidència a l’illa.
Entre els projectes impulsats pel Govern i ja aprovats, destaca la promoció d’habitatges de protecció pública a l’illa, per mirar de pal·liar així una de les externalitats provocades pel turisme, com és l’increment en els preus de l’habitatge. Es tracta d’una actuació impulsada per la Conselleria de Mobilitat i Habitatge i a Menorca es destinaran 7,35 milions d’euros per a aquesta finalitat.
A més, Menorca rebrà importants inversions en matèria del cicle de l’aigua a través de l’ITS, per una doble via. En primer lloc, a través d’un projecte de la Conselleria de Medi Ambient, dotat amb 20 milions d’euros i que a l’illa arribaran 2,47 milions, amb l’objectiu de garantir el subministrament d’aigua potable a l’illa. Es tracta d’un projecte que gestionaran directament els ajuntaments menorquins.
I en segon lloc a través d’un projecte sol·licitat pel Consell de Menorca, l’illa rebrà 2,4 milions d’euros per a inversions en matèria d’aigua que executarà el mateix Consell insular.
En total, seran 4,87 milions d’euros que rebrà Menorca per a aquesta qüestió, a la qual el Govern li ha donat una importància cabdal en aquesta convocatòria de l’ITS, concedint el projecte sol·licitat pel mateix Consell de Menorca, més l’aportat fruit del projecte de Medi Ambient, tal com es va pactar en la darrera Conferència de Presidents.
Tots els projectes aprovats per a les Illes Balears compleixen amb els objectius fixats i marcats en la llei que regula l’impost i s’emmarquen dins de les prioritats establertes en el Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible per al període 2023 aprovat el passat juliol i que per primera vegada conté les prioritats establertes en el Pla Estratègic Autonòmic d’inversions Illes Balears 2030, que mostra un full de ruta a partir del qual s’ha d’orientar l’esforç inversor que es durà a terme a les Illes al llarg d’aquesta dècada.
En aquest sentit, el Pla anual d’ Impuls de Turisme Sostenible ha prioritzat els projectes relacionats amb el pla Estratègic d’ inversions, i en concret s’han donat prioritat a projectes relacionats amb:
a) La mitigació i adaptació al canvi climàtic
b) L’ accés a l’ habitatge i solucions davant l’ emergència habitacional
c) Economia blava sostenible, biodiversitat marina i ciències del mar
d) Biomedicina i ciències de la salut
e) Mobilitat sostenible
f) Economia circular
g) Projectes de R+D+I, especialment vinculats amb alguns dels sectors identificats en els apartats anteriors
El president de la Comissió i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha mostrat la seva satisfacció després de l’aprovació del Pla Anual i ha ressaltat que “és un dia important” per a les Illes, “gràcies a l’ITS les Illes Balears poden afrontar millor i solucionar les externalitats provocades pel turisme”.
En aquesta línia, Negueruela ha valorat molt positivament el repartiment que s’ha fet de la recaptació total de l’impost de turisme sostenible: “S’ha fet una aposta clara pel cicle de l’aigua, el medi ambient i la mobilitat sostenible, així com per diversificació econòmica, amb importants inversions a totes les illes”, ha explicat.
El conseller ha detallat que seran quatre les línies principals d’actuació que s’abordaran en aquesta convocatòria de l’ITS:
1.Aigua i medi ambient: En total hi haurà 47,8 milions per a aquesta qüestió, dels quals 28,9 milions d’euros seran per a aigua a totes les illes. Suposen el 52% del total de les actuacions (14 projectes)
2.Mobilitat Sostenible: El Govern segueix compromès amb impulsar un transport públic de qualitat així com millorar les infraestructures, per la qual cosa es destinaran 30 milions a impulsar les obres del tren de Llevant. S’impulsarà també la mobilitat amb energies netes (hidrogen).
3.Habitatge: És una de les principals externalitats del turisme i això exigeix actuar contra l’impacte que té el turisme sobre els preus de l’habitatge, per la qual cosa es destinaran 30,36 milions a aquesta qüestió.
4.Diversificació econòmica: S’impulsaran projectes amb capacitat per millorar el model productiu de les Illes Balears, com la Facultat de Ciències, que comptarà amb 13,38 milions, així com ajudes a la innovació i l’economia circular, a les quals es destinaran altres 9 milions.
Per la seva banda, la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha manifestat la seva satisfacció pel resultat de la convocatòria i ha fet èmfasi en la rigorositat a l’hora de complir amb el pla d’acció fixat i que tal com ja es va establir en la mateixa convocatòria els projectes vagin alineats amb el Pla Estratègic Autonòmic d’inversions Illes Balears 2030.
“Tal com coneixerem en els pròxims dies en donar a conèixer els Pressupostos de la Comunitat per a 2023, l’Impost de Turisme Sostenible és una part molt important a l’hora de consolidar inversions estructurals per a les Illes Balears”.