INEXPERTS, “joves filmant joves sent joves” El nou projecte audiovisual d’un equip de joves menorquins, arriba a les plataformes

“INEXPERTS [adjectiu, plural]

  1. Conjunt de persones de poca edat que dediquen el seu temps a experimentar sense por d’equivocar-se.
  2. Som joves filmant joves sent joves”.

 

Miriam Triay/Ciutadella – Així és com els membres d’Inexperts defineixen el mateix concepte que els dona nom. El terme que els abraça i abasta el seu nou projecte audiovisual, cercant, d’una forma o altra, donar veu als joves menorquins. Com explica el seu director, Miquel Gomila (Maó, 2001), “és la contraposició als experts de la televisió que, moltes vegades, s’apropien dels problemes dels joves”. És, per tant, la idea de poder mostrar les figures inexpertes, però protagonistes i directes dels tòpics presentats, de voler “donar un espai on es pugui saber realment què pensen els joves i què fan”.

 

EL PROJECTE ESDEVÉ IDEA…

El projecte “va néixer a la Universitat TecnoCampus de Mataró, com un treball de l’assignatura Visió, però en un format totalment diferent”, explica Gomila. Amb un altre equip i un altre disseny creatiu, Inexperts apareix amb la idea de poder donar un espai als joves, de parla catalana. I, encara que va acabar evolucionant cap a una altra banda, l’essència es conservà, almenys, per Miquel Gomila. Després d’haver entregat aquest treball, va decidir portar-ho a la realitat de l’illa, juntament la productora Es FAR Cultural. Així acabà de néixer realment aquesta sèrie multiplataforma “que combina la virtualitat i el documental, per seguir a sis joves menorquins actius, d’alguna manera, en el seu àmbit.

…I ES FA REALITAT

L’objectiu principal era, per tant, poder donar un altaveu a una part de la població que, fins al moment, no era escoltada ni cridada per parlar de temes dels quals era protagonista. I, també, innovar en el format de presentació d’aquest contingut. Inexperts no només han volgut donar-los veu, sinó que s’han adaptat a la seva forma de consumir la virtualitat. “Cada vegada estem més acostumats als continguts curts de les xarxes socials, per açò vam decidir que, en lloc de fer capítols de 15 minuts, en faríem de 3-5”. Així, cada personatge consta de tres capítols breus dividits per temes. “Uns temes a vegades difosos. Ens ha passat que en capítols tractem un tòpic, però a través de moltes idees diverses”.  Uns capítols que mesclen la filmació del mateix equip (la part documental), i l’autoretrat que els protagonistes es fan, ja que s’ensenya arxiu que ells han gravat i penjat a les xarxes (la virtualitat).

Pel que fa a l’ordre de publicació d’aquests episodis, “primer vam presentar tots els protagonistes, un per un, i després vam anar publicant els altres capítols”. Així, no van voler penjar tots els capítols, d’una mateixa persona, de cop, sinó que de forma saltejada. “Vam voler fer-ho d’una manera més dinàmica, i així no espremíem tot un personatge de cop, ja que podia acabar sent avorrit per al consumidor”.

JOVES PROTAGONISTES

Però, i com s’han escollit aquests menorquins i menorquines inexperts? “Doncs, simplement, són persones actives en alguna cosa, capaces de xerrar de diferents temes, i que tinguin molt a explicar. Per exemple, hem agafat una persona que ha estudiat polítiques i és activista, una altra que es dedica a fer molts esports i molt diferents, com surf, skate, escalada, apnea, trijumping… Són personatges curiosos, joves, i que fan coses”.

Trobam na Judit Puig com a protagonista del primer capítol. Atleta i bateria del grup de música Els Nòmades. En Valentin Alejo, més conegut artísticament com a Fiappi, cantautor i membre del grup Irrational lovers. N’Àlex Arroyo, cineasta, amant de l’art i de les performances. Na Neus Melià, northbreeze, una periodista desencantada que odia les rutines i vol fer i conèixer molt. En Jaume Orfila, o Ben Sano, que escala, fa apnea, skate, li agrada molt viatjar… és un cul inquiet, vaja. I, finalment, na Marina Sansaloni, una activista política, que de sempre ha format part de diferents grups joves que es mouen i fan coses, actius en la protesta i l’organització. Sis joves que han portat una vida quotidiana, però de forma extraordinària. I que segueixen amb molts plans futurs pen davant.

L’EQUIP INEXPERT

Seguint amb aquest reguitzell de noms juvenils que fan coses, també és cabdal destacar els protagonistes que han fet possible aquesta primera temporada de la sèrie. Així tenim al director i productor, Miquel Gomila Martí, al muntador i tècnic de so, Arnau Cloquells, a l’operadora de càmera, Iris Medina, i a l’encarregada de les xarxes socials, Clara Pons Martí. Un equip format per joves professionals de l’audiovisual, que ja han participat en altres treballs innovadors i transgressors. Un conjunt de persones que, esperem, estigui al darrere de molts altres projectes necessaris com aquest. Una unió que “ha funcionat molt bé. L’experiència amb ells ha estat molt positiva, perquè cadascú, amb els seus coneixements i el seu departament, aportava al projecte. Ens hem complementat molt”. És per açò que, i després d’haver acabat aquesta primera temporada, “a jo m’agradaria molt poder fer-ne una segona, amb els mateixos companys”.

elsinexperts.com és la plataforma on podreu torbar tots els capítols penjats a YouTube, i a través de la qual el públic serà capaç de conèixer tota la informació. Però, i en cas que voleu estar enterats de les actualitzacions que en fa l’equip Inexperts del seu contingut, és @in_experts el compte d’Instagram que heu de seguir i remenar. Actualment, encara queden el tercer capítol de tots els protagonistes per a publicar-se i, concretament, el segon de na Marina. Contingut que els seus seguidors, una comunitat que ha anat creixent cada dia i amb força, esperam amb ganes i il·lusió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.