Itziar Lecea/Ciutadella – La pandèmia va posar fre a un dels betlems més emblemàtics de la nostra ciutat, el que muntaven amb amor i molta feina les monges del convent de Santa Clara. Amb les restriccions d’aforaments, ni durant el 2020 ni el 2021 es van atrevir a reprendre aquesta tradició nadalenca, una cita que moltes famílies esperaven amb ganes. Tanmateix, l’aturada de dos anys i l’edat de les clarisses, han propiciat que Santa Clara quedi, definitivament, sense betlem obert al públic.
L’Amazònia, la darrera temàtica de moltes
A banda de ser un dels betlems més grans de Ciutadella, el de Santa Clara era especial per dos motius. El primer, el missatge que les clarisses volien transmetre amb cada temàtica escollida, una temàtica que sentien propera per algun motiu, sempre relacionada amb una visió molt social i solidària del nostre món. Tant era representar l’Amazònia -el darrer betlem que van muntar l’any 2019- o paisatges de la nostra pròpia illa, que també els va servir d’inspiració l’any 2018, quan es va celebrar el 25è aniversari de la Reserva de Biosfera. El segon motiu pel qual el de Santa Clara era un betlem especial, és la gran feinada, temps i dedicació que hi posaven les germanes. Aigua que corria per rius, ambients nocturns, algunes vegades tempesta, neu o desert. No hi havia paisatge o ambient que fos un repte massa gran per elles, que també empraven branca natural per decorar l’escenari, quant aquest ho requeria. Davall la darrera volta del rebedor de la sala del convent, qualsevol paisatge podia aparèixer. No debades, el muntatge del betlem no duia manco de tres setmanes, i a principis del mes de desembre ja feien feina de valent.
Na Nina Barber i na Carme Mesquida van ser les dues darrers monges que van posar-se mans a l’obra per muntar el darrer betlem, el 2019. Pel muntatge de 2018, que va coincidir amb el 25è aniversari de la Reserva de Biosfera, van poder celebrar, també, 45 anys d’aquesta tradició nadalenca al convent. “És una fita important”, deia llavors Carme Mesquida. “Encara no hem arribat als 50, però sí que hem arribat als 45, i trobam que s’ha de celebrar. Hi ha moltes connotacions enguany que fan que sigui un betlem molt especial.” Mesquida, de fet, va dedicar el mes de desembre a muntar el betlem durant el 46 anys que ho van poder fer. Aquell any, van compartir amb El Iris els records d’alguns betlems que van quedar gravats a la seva memòria -i segurament també a la d’alguns ciutadellencs i ciutadellenques-, com un que van fer tot de neu, en què es van sumar a la campanya mediambiental per salvar l’Antàrtida. La consciència mediambiental de les clarisses de Ciutadella es va veure reflectida en més d’una ocasió, però també van retre homenatge a situacions molt més socials, fos per un desastre natural o a causa d’un conflicte social o bèl·lic.
“Al principi, quan vam començar a muntar el Betlem aquí defora, no venia molta gent. Però amb els anys en ve de cada vegada més, perquè venen tant creients com no-creients. És com una tradició que s’ha instaurat a Ciutadella i que ens fa sentir molt felices”, comentaven les dues germanes l’any 2018.
El missatge cristià, present a cada temàtica del betlem de Santa Clara
Tanmateix, i tot i que sempre tenien un context concret i una temàtica molt definida, les germanes clarisses muntaven el betlem amb un propòsit molt clar: el d’escampar el missatge de Déu, fent present, a través del pessebre, el naixement de Jesucrist. De fet, la tria de la temàtica i l’execució posterior, venia sempre precedida per una reflexió profunda d’aquella situació que durant l’any les havia fet pensar i orar. Un exemple. Pel betlem del 2018, en què la Reserva de Biosfera en va ser protagonista i la platja del Pilar l’eix central, Mesquida comentava a El Iris que “diuen que l’argila és la part més fecunda de la terra, per açò hi hem posat l’anunci de la Mare de Déu. Maria és aquesta dona que crear l’equilibri entre la natura i l’acció de l’home. Tota la gent que hi ha la platja fa feina, mentre Maria rep aquest anunci de dur a Jesús al món per crear aquest equilibri entre la natura i la humanitat, que és harmonia, és bondat, és bellesa, és perdó, és compassió, en el sentit de compadir l’altra. Però a vegades l’acció de l’home l’acció de l’home no és prou correcte. Per açò, a una banda de la platja hi hem posat la degollació i hi haurà un poc de contaminació. L’acció de l’home a vegades no és prou neta. També hem agafat aquesta platja perquè és una platja verge i de terra argilosa i fecunda. Maria va dur en el seu si a Jesús, que és la fecundat plena, és el Déu de l’amor, el déu de la història, el déu que s’humanitza i es fa petit per viure entre nosaltres.”
De ben segur que, encara que sigui de portes endins, les clarisses tenen un missatge clar. El missatge, que els hi volem fer arribar a elles per aquests 46 anys de betlems, és el de la gratitud més sincera per haver compartit amb tot el poble de Ciutadella el seu betlem.