Llorenç Allès / Ciutadella – La problemàtica de les renous al nucli antic de Ciutadella i l’equilibri entre l’activitat d’oci i el descans veïnal ha estat noticia les darreres setmanes. Les mesures posades damunt la taula (i damunt la normativa) per l’Ajuntament han generat discussió i fins i tot un possible contenciós. La solució a aquesta realitat no és fàcil, però des de la Policia Local de Ciutadella s’estan fent passes també per caminar cap al desitjat equilibri, cap a la convivència real i pacífica. Hi ha un full de ruta per aplicar durant les properes setmanes, que ha conegut L’Iris i que consisteix en diverses actuacions encadenades que s’han d’aplicar d’aquí a l’estiu.
La primera és un control de tots els locals d’oci existents al nucli antic. L’objectiu és revisar que tots els establiments compleixin totes les normatives que els són d’aplicació. Es revisaran aspectes com l’aforament del local, l’equipament musical, les llicències, les assegurances, els horaris o si diposen de controladors d’accés en cas d’obrir fins a les tres de la matinada. Es tracta, expliquen des de la Policia Local, d’una feina “administrativa” que es realitzarà també durant les nits dels caps de setmana. De fet, s’està creant dins el cos un departament especialitzat en el compliment de les ordenances, que actuarà també en tot allò que afecta als locals d’oci. “No es tracta d’una persecució, més bé tot el contrari. Tenir-ho tot en regla ha d’ajudar a la convivència obligada de totes les parts”, comenten.
A la vegada que es fan aquests controls, està a punt de posar-se en marxa el curs per a formar controladors d’accessos que puguin treballar als locals que estan obligats a tenir-ne si volen obrir més enllà de les 1.30 hores. Aquest mateix divendres es farà una xerrada prèvia sobre aquest curs, que ha de permetre que els propis treballadors dels locals desenvolupin aquesta funció, básica no només per complir la normativa, sinó també per donar més tranquil·litat i servei als clients i al propi local. El primer examen per a obtenir la titulació serà el 15 de maig.
La figura dels controladors d’accessos ha generat certa polèmica, un extrem que no volen valorar des de la Policia Local. Sí que afirmen que en altres punts la presència d’aquestes figures ha contribuït a la pacificació de zones d’oci, i tot i admetre que aquest personal té limitacions a l’hora de fer segons quines actuacions, asseguren que “tindran fil directe amb noltros en cas que ens necessitin”.
Un dels grans problemes del nucli antic són les renous, i davant aquest fet, ara mateix es disposen de molts pocs efectius per part de la Policia Local. Concretament, només hi ha un agent titulat com a inspector sonomètric, un nombre que és clarament insuficient, segons admeten des del cos. Per açò, en breu es farà un curs al que ja s’han apuntat vuit agents, i que no es feia des de de fa més de 12 anys. Després d’aquesta formació, hi haurà vuit agents titulats com a inspectors sonomètris i, per tant, per poder comprovar i sancionar en cas d’excés de renou. I també s’està a punt d’adquirir un nou sonòmetre, ja que l’actual està obsolet. Tot açò estarà a punt abans de l’estiu.
Més a mig termini, el desig de la Policia Local és poder disposar d’un sistema similar al que s’aplica a alguns punts d’Eivissa, on es pot controlar digitalment i en temps real el volum de la música dels locals, i comprovar si s’activen automàticament els limitadors acústics dels que han de disposar, per tal que quan la música supera un nivell de decibelis, automàticament baixa.
I conscients de que la situació no es pot resoldre només des de la Policia Local, ja s’han mantingut converses amb la Policia Nacional per tal d’incrementar la presència policial –tant peatonal com amb vehicles- d’agents d’aquest cos de seguretat també al centre de Ciutadella. “Hi ha molt bona predisposició”, comenten des de la Policia Local.
Totes aquestes mesures necessiten, però, de la col·laboració ciutadana. El problema es genera pel comportament incívic d’alguns ciutadans, i per açò també es farà feina en aquest sentit. Expliquen des de la Policia Local que es posarà en marxa una campanya informativa per fer entendre a tota la ciutadania la necessitat de poder gaudir de l’oci amb respecte. “No podem ni volem tenir un policia a cada cap de cantó, quan la gent surt a divertir-se, no s’ha de sentir controlada, simplement ha de ser respectuosa i actuar amb mesura”, conclouen des de la Policia Local de Ciutadella.
En darrer terme, des del cos de Policia Local es vol potenciar el departament de proximitat, per tal que els agents coneguin més a la ciutadania, i a partir d’aquest coneixement més directe i pormenoritzat de la realitat de cada zona, es pugui fer una feina més de prevenció que no pas de repressió.