El debat sobre els possibles molins a la mar

Itziar Lecea / Ciutadella – Si bé el projecte del Ministeri és només de zonificació -per ara-, els partits amb representació al Consell i també el GOB, tenen clares les postures sobre la possibilitat de tenir un parc eòlic marí a la costa de Menorca.

PP 
Adolfo Vilafranca: “Aquesta energia renovable ha d’estar dimensionada a la demanda de Menorca”


“Estem a favor de la implantació de les energies renovables, tant solar com eòlica. Però bé, pensam que hi ha feines prèvies que s’han de fer. Primer hem de tenir en condicions les infraestructures elèctriques i estar preparada per absorbir el creixement del parc d’energies renovables. També és molt important la construcció del segon cable de connexió amb Mallorca, que és primordial per importar i exportar energia, i així reduir el funcionament de la central de Maó, que ha de ser una de les prioritats. Pel que fa al parc eòlic marí, ha de tenir tots els informes i permisos ambientals perquè la seva incidència al medi sigui nul·la. Sabem que és una zona que té una incidència biològica, perquè és un corredor de cetacis, per la qual cosa la construcció del parc s’ha de fer amb informes que assegurin que no tindrà una incidència en aquesta vida marina. També trobam que aquesta energia renovable ha d’estar dimensionada a la demanda de Menorca. Tenim dubtes sobre sobredimensionar per donar energia fora de Menorca, creim que s’hauria d’estudiar a fons.”

 

UNIDES PODEM
Cristina Gómez: “No es sol tenir en compte la sobirania energètica, que és la que defensam”


“Si bé hem d’aconseguir com sigui arribar com sigui a la neutralitat climàtica l’any 2050, i requereix la substitució d’energies fòssils per energies renovables, entenem que no ha de ser a qualsevol prou. Igual que els grans parcs solars en rústic, aquests parcs eòlics a la mar, en mans normalment en fons d’inversió, provoca una presa de decisions que no solen tenir en compte valors molt importants com el manteniment de la biodiversitat i la protecció del medi ambient. Podríem acabar com l’amo en Xec, que l’operació ha anat bé, però madona és morta. L’operació és la voluntat de substitució d’energies fòssils per renovables. L’operació és quines decisions prenem, i en aquests casos no es sol tenir tampoc en compte la sobirania energètica, que és la que defensam.”

 

MÉS PER MENORCA
Bep Juaneda: “S’ha de garantir que no es malmeti el territori, també marí”


“Vam fer aportacions des del Consell per la planificació que ha aprovat el Ministeri. Per una banda, vam demanar que qualsevol planificació i previsió d’instal·lacions es pugui dimensionar a la realitat de Menorca i pugui anar en coherència a la planificació de descarbonització que tenim a l’illa. Creim que és necessària una millor coordinació entre administracions per assolir el repte de la transició energètica. I, a més, qualsevol instal·lació que es faci, tenint en compte que som una Reserva de Biosfera, ha de garantir que no es malmeti el territori, també marí, i que està dimensionat a les necessitats energètiques a Menorca. Demanam poder tenir veu i poder de decisió amb les planificacions que es fan des de Madrid.”

 

PSOE
Damià Borràs: “som partidaris de totes aquelles infraestructures que donin resposta a les planificacions de la nostra illa”


“Des del PSOE sempre hem anat impulsant mesures de caràcter legal i de planificació per avançar cap a la transició energètica amb fonts 100% renovables. En aquest sentit, som partidaris de totes aquelles infraestructures que donin resposta a les planificacions de la nostra illa respectant els principis de Reserva de Biosfera i les mesures de preservació ambiental. Pensam que hem de fer possible la instal·lació d’energies noves, com aquest projecte de molins d’energia eòlica marina.”

 

GOB
Miquel Camps: “Només tindria sentit si hi ha uns criteris d’integració i respecte mediambiental”


“Menorca s’està convertint en un exemple de com s’ha de treballar la implantació d’energies renovables. Ja s’estan desenvolupant projectes d’energia solar que potser, en un uns 5 anys, podran cobrir el 70% de l’energia elèctrica que necessitem. Ara bé, necessitarem també de l’energia eòlica, perquè la solar té uns límits -les hores de sol-. Necessitem poder-les combinar. L’eòlica marina pot minimitzar el debat paisatgístic. Ara, només tindria sentit si es fa amb els mateixos criteris amb els quals s’han fet els parcs solars: que hi hagi uns criteris d’integració i respecte mediambiental, i que l’energia produïda ha de servir per complementar l’energia de Menorca. Si es plantegen mega parcs eòlics marins, ens passarà que Menorca no podrà absorbir aquesta energia, que s’hauria d’enviar a Mallorca o fins i tot a la península, perdent molta eficiència pel camí. Per tant, deim si als parcs eòlics a la mar, però dimensionats a les necessitats de Menorca.”

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.