L’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, dona una passa més en la informació sobre la llet que aporta als ramaders de boví. Aquest institut gestiona des de fa anys el control oficial del rendiment lleter a les explotacions de boví de llet de les Illes Balears, que és la principal font de dades per a treballar la millora genètica. El control del rendiment lleter es defineix com el conjunt d’actuacions que fonamenta l’avaluació genètica dels reproductors bovins d’aptitud lletera per a millorar les produccions làcties. També proporciona informació sobre la quantitat i qualitat de la llet, i altres paràmetres importants per a la gestió de les explotacions ramaderes, com són els recomptes individuals de cèl·lules somàtiques.
A les Illes Balears hi ha inscrites 123 explotacions de boví lleter, amb uns 11.000 caps totals de bestiar boví lleter. A partir del mes d’abril, a les analítiques de la llet provinents del control lleter, hi constaran dos nous paràmetres: els neutròfils i el beta hidroxi butirato (BHB). Correlacionant el resultat del recompte de cèl·lules somàtiques amb el dels neutròfils, les explotacions ramaderes podran determinar quins animals estan en situació d’alerta i són susceptibles d’acabar infectats de mastitis. També podran determinar problemes de cetosi subclínica gràcies a la determinació del BHB, que els permetrà estudiar la prevalença dels animals amb més de 0,1 mmol/L a la llet en els 60 primers dies de lactació, i així modelitzar la magnitud del problema a les seves explotacions.
Les dades recopilades entre els anys 2016 i 2020 es va exposar als ramaders i ramaderes en una jornada celebrada a Campos i una a Ferreries el passat mes de març.