Malgrat les diferències del president espanyol amb la líder de la formació d’ultradreta Fratelli d’Itàlia, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta italiana, Giorgia Meloni, han coincidit a apuntar aquest dimarts que la immigració “és un problema europeu que exigeix una resposta europea”, en paraules del president espanyol durant una compareixença conjunta. Sánchez i Meloni s’han reunit en el marc de la gira del president espanyol per Xipre, Malta i Itàlia per preparar la presidència europea de Sánchez durant el segon semestre del 2023. També han coincidit en la necessitat de reformar el sistema de fixació del preu de l’energia i les regles fiscals.
Sánchez ha afirmat que la relació estratègica entre Espanya i Itàlia “és fonamental” i s’ha compromès a seguir celebrant en un futur les conferències bilaterals al 2024. Segons el president espanyol, Espanya i Itàlia “estan molt alineats” respecte a les prioritats de la presidència europea al segon semestre de l’any.
La primera prioritat, segons Sánchez, és “el pacte d’immigració i asil” des de la perspectiva que la immigració “és un problema europeu que exigeix una resposta europea” i requereix “recursos econòmics per afrontar la immigració irregular”.
“Itàlia i Espanya compartim que cal parlar menys de la dimensió interior de la migració, i parlar més de l’exterior, és a dir, de la col·laboració i cooperació amb els països d’origen i de trànsit”, ha sentenciat Sánchez, perquè “Itàlia i Espanya som països responsables de les fronteres, però necessitem que a aquest concepte s’hi sumi el de la solidaritat”.
En aquesta línia, Meloni ha recordat que la qüestió de la immigració és “molt important”, i mentre Europa mira amb “molta més atenció a les seves fronteres exteriors” a partir del mes de juny, amb la presidència de Sánchez, “cal impulsar iniciatives” sobre inversions i assignacions de fons per trobar mesures estructurals amb els països del nord d’Àfrica.
Meloni ha explicat que també ha coincidit amb Sánchez sobre indústria i la necessitat d’evitar una Europa de dues velocitats en les decisions adoptades per la Comissió Europea. A més ha reclamat una “plena flexibilitat” en l’ús dels fons existents, un cop la comissió ha bloquejat un pagament de 19.000 milions d’euros a Itàlia. A més, segons Sánchez, cal una reforma de les regles fiscals “abans que acabi l’any”.
Segons Sánchez, durant la reunió també han parlat de la competitivitat. Han coincidit que cal reformar la regulació del preu de l’energia a Europa, perquè això “no només danya les nostres llars, sinó que també amenaça una desindustrialització d’Europa que és inacceptable”.