El Govern de les Illes Balears considera “insuficient” la inversió prevista a Balears en el projecte de Pressuposts Generals de l’Estat (PGE) per a 2019, aprovat pel Consell de Ministres i que aquest dilluns ha iniciat la seva tramitació al Congrés dels Diputats, i reclama com “més necessari que mai” el nou Règim Especial de les Illes Balears per tal d’arribar a la mitjana estatal en inversions, entre d’altres mesures per compensar els desavantatges de la insularitat.
La distribució territorial de la inversió real prevista als PGE 2019 situa a Balears amb una quantitat de 152,03 milions d’euros, una disminució de prop de 20 milions en relació als pressuposts de 2018, un 11,4 % menys, mentre que l’import global d’aquestes inversions i d’altres partides destinades a Balears, com l’augment de les subvencions al transport aeri i marítim i diversos convenis, arriba a un total de 435 milions d’euros, un augment de 96 milions, un 28,3% més que el 2018.
La consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha manifestat que, malgrat valora l’increment global de les partides destinades a Balears, la inversió territorialitzable a les illes és “clarament insuficient”, donat que es redueix respecte de l’anterior pressupost de 2018 i torna a quedar lluny de la mitjana d’inversions de l’Estat al conjunt de comunitats autònomes.
En termes per càpita, Balears rebrà 135 euros per habitant mentre que la mitjana autonòmica arriba als 261 euros. Cladera ha qüestionat que Balears rebi un 1,2% de la inversió territorialitzable total, “quan Balears contribueix en un 2,6% al PIB i la població de la comunitat representa un 2,4% del total”.
“Una vegada més, estam lluny de la mitjana. Més que mai, és necessari reivindicar que Balears arribi a la mitjana d’inversions de l’Estat, i per això és tan important aconseguir el nou Règim Especial de les Illes Balears que estam treballant amb el Govern d’Espanya”, ha declarat la consellera.
Un dels pilars del nou REIB és la aplicació d’un fons d’insularitat per garantir que Balears arribi a la mitjana de les inversions de l’Estat al conjunt de comunitats. Per aconseguir aquest objectiu, el càlcul en termes per càpita implicaria dotar aquest fons amb 142 milions més en inversions addicionals a Balears, “i així Balears deixaria d’estar lluny de la mitjana any rere any”, ha dit Cladera.
En relació al règim especial, també ha destacat que tots dos governs segueixen treballant per tancar el text legal del nou REIB i aconseguir la seva aprovació enguany, “aviat”, ha dit la consellera, després de l’acord polític assolit el novembre passat entre el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, i la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol.
De la mateixa manera, la consellera també ha valorat altres passes per aconseguir noves inversions a Balears a través dels convenis sectorials que ja s’han acordat amb diversos ministeris, en matèria de transport ferroviari i de millora de la gestió del cicle de l’aigua, i d’altres en turisme i transició energètica que també s’estan negociant amb el Govern de l’Estat.
AUGMENT DE LES SUBVENCIONS AL TRANSPORT I CONVENI FERROVIARI
La consellera ha valorat l’augment de la partida de les subvencions al transport aeri i marítim de viatgers inclosa als PGE 2019, de prop del 80% en relació als pressuposts de l’Estat de 2018, per consolidar en una anualitat sencera l’increment del descompte de residents en els preus dels bitllets fins el 75%, vigent des del mes de juliol de l’any passat, i també les partides destinades a diversos convenis.
La partida global per subvencionar el transport aeri i marítim de passatgers i de mercaderies a Balears augmenta fins els 259,8 milions respecte dels pressuposts de 2018, una pujada de 113,3 milions d’euros, dels quals 95 milions corresponen a l’increment de la subvenció al transport aeri i més de 18 milions al transport marítim.
D’altra banda, els PGE 2019 preveuen una dotació de 10 milions per al conveni ferroviari de Balears i d’altres 10 milions per al conveni per a la reconversió i millora de l’entorn de les destinacions turístiques madures de Balears, així com 1,4 milions per al Consorci del Sistema d’Observació Costanera de les Illes Balears (Socib).
Així mateix, el projecte de pressuposts de l’Estat inclou partides per a inversions en carreteres mitjançant els convenis amb els quatre consells insulars, per un import global de 11,75 milions d’euros, dels quals 10,25 milions corresponen a obres de carreteres a totes les illes i 1,5 milions a expropiacions a Eivissa i Mallorca.
Cladera també ha valorat els pressuposts de manera global perquè “reverteixen les retallades socials a que estàvem acostumats als pressuposts de l’anterior Govern de l’Estat i milloren principalment les polítiques socials, amb mesures molt positives com una recuperació de les pensions, el desenvolupament de l’Ingrés Mínim Vital o l’eliminació del copagament farmacèutic als pensionistes”.