Itziar Lecea / Ciutadella – Maria Jesús Bagur era una cara nova a la llista que va encapçalar Joana Gomila fa quatre anys. Sense experiència en política, però amb una sòlida trajectòria professional, Bagur s’ha fet un lloc a dintre de l’ajuntament amb les regidories de Medi Ambient i Governació, que ha gestionat durant aquesta legislatura. Ara, fa la passa endavant liderant l’equip de persones que presenta a les pròximes eleccions el PSM-Més per Menorca.
Ha passat de ser la nombre 5 de la llista del PSM a optar a la batlia. Què impulsa aquesta gran passa endavant?
M’agrada implicar-me al 100% en tot el que faig, i ara representava donar una passa més, que era encapçalar la llista del PSM-Més per Menorca. Estic molt contenta que en Pere Fiol segueixi com a nombre dos, és una persona més que capaç per assumir de nou el càrrec de regidor. La resta d’equip és també gent molt preparada. No tenen experiència política, però sí que tenen un bagatge professional important, i el dia a dia et fa aprendre, com em va passar a jo mateixa fa quatre anys. A més, venen amb moltes ganes de seguir el projecte que el PSM ha liderat els darrers vuit anys.
Com definiria la candidatura per aquestes eleccions?
Crec molt important que l’autonomia i el poder de decisió el tinguem des de Ciutadella. Per açò vam anar a cercar persones que tenguin disposició per afegir-se a l’equip. A més són persones que, moltes d’elles, no eren dintre del partit, però han volgut donar la passa. Sí que tenim a en Miquel Ametller, que sempre ha estat vinculat al PSM, però la resta són nous. I venen amb moltes ganes. M’acompanyen, a banda de Pere Fiol com a nombre dos: Estefania Moll, que és graduada social; Pepe Capella, que des de fa 15 anys treball com a cap del Departament d’Accessibilitat Universal i Projectes de la Fundació per a persones amb discapacitat de Menorca; Núria Pons, empresària i tècnica en integració social; el mencionat Miquel Ametller; Rosa Jofre, tutora de primària al CEIP Joan Benejam; Sam Moll, que és gerent d’Aigües Cala Blanca SL i Hidromenorquina SL.; i Marga Torres, graduada en educació social.
Quines són les propostes electorals que voldria tirar endavant?
Crec que el que hem de recollir els pròxims quatre anys és el fruit de projectes que hem encetat durant les dues darreres legislatures. Hi ha tres projectes grans que no es fan en quatre anys: l’escola de música, per la qual en aquests moments estem en tràmits de licitació de la redacció del projecte bàsic i executiu; la recuperació de l’espai pel geriàtric municipal, que ens permetrà oferir més places de dependència i, ja dintre del 2023 hi ha una partida pressupostària per fer la redacció del projecte bàsic i executiu de l’edifici; per acabar, també hem estat els primers en declarar fermament la recuperació des Born pels vianants, hem fet processos de participació ciutadana i s’estan fent passes tècniques per tirar endavant un projecte que és complex, però que li hem de donar continuïtat dintre de la següent legislatura.
I pel que fa a projectes que són infraestructures?
Crec que els pròxims 4 anys han de ser claus per la mobilitat de Ciutadella, que ara mateix no està pensada per la prioritat del vianant i la mobilitat sostenible, pel que hauríem de canviar de mentalitat. A banda, en aquest sentit, del projecte des Born, també ens agradaria acabar el tram del carrer de Camí de Baix i enganxar amb el passeig marítim, tot pensant que hem d’anar cap a un tipus de carrer que sigui universalment accessible. Dintre de mobilitat, també volem cercar noves zones per proposar aparcaments dissuasoris als afores del centre, i facilitar l’accés a peu, bicicleta o en patinet, per fer una ciutat més amable.
Un altre tema important és l’habitatge. I, tot i que no és d’àmbit municipal, tenim la idea de seguir reclamant que els blocs de pisos buits siguin destinats a habitatges de protecció oficial. Així com cercar solars per construir nous pisos. Tanmateix, també volem reclamar més control pel que fa al parc d’habitatge que es destina a lloguer turístic no regulat, i que ajudaria a tenir més habitatge pel ciutadà que hi viu tot l’any, a més de poder regular el preu del lloguer.
Quins altres temes estarien en agenda, si governa de nou el PSM?
Seguirem recuperant patrimoni, com és el cas de la segona fase del Reial Alcàsser i les dependències municipals, així com recuperar les coves de baixamar, essent conscients que hi ha activitats que ja no tindran mai. Però sí que les voldríem emprar com a zona per posar en valor el nostre patrimoni. Al port, a la zona de la colàrsega, tenim intenció de desenvolupar un projecte de recuperació per donar vida a aquella part de la ciutat.
En l’àmbit esportiu, amb el Pla d’Equipaments Esportius aprovat, volem executar les millores que s’hi van especificar. I la idea és seguir obrint zones verdes, amb dos espais a Santandria, així com seguir impulsant el canvi energètic per lluitar contra l’emergència climàtica. Les administracions no podem mirar cap a una altra banda en matèria energètica, sinó que hem d’impulsar el canvi i sumar-hi la ciutadania.