JM Ciutadella: mig segle i un poc més de música L’entitat cultural presenta el 51è Festival de Música d’Estiu

Laetitia Lara (Fundació Lithica), Pilar Carreras (JM Ciutadella), Esther Pons (OCIM) i Anna Bagur (Lithica). Mostra de les sinergies. Foto: Joan Antoni Gomila

Quan arriba es càlid mes,
anhelam es bons regals
amb es sons universals
de nadius i d’estrangers,
i, de música empeders,
són estius de festivals,
de Joventuts Musicals,
de mig segle i un poc més.
Moisès Coll, Mestre glosador
[Gloses simfòniques.
Segon moviment: Universal]

Miriam Triay / Ciutadella – El passat dissabte, 3 de juny, i com ja és habitual des d’abans de la pandèmia, Joventuts Musicals de Ciutadella va organitzar una petita celebració per presentar el seu nou programa d’estiu, a l’Hotel Can Sastre. En paraules de la presidenta de l’entitat, Pilar Carreras, “és una manera de convidar els socis a conèixer de primera mà el que tenim programat per enguany, i que tots junts puguem disfrutar d’una estona diferent. Reunir-nos per celebrar”.

EL NO-OBLIT DE LA CULTURA POPULAR
Tractant-se de l’entitat cultural musical que és, JM Ciutadella no només va organitzar l’acte per presentar el programa i prou, també va preparar dues actuacions musicals, breus, per amenitzar i començar a albirar l’estiu que ens acompanyarà.

D’aquesta manera, i amb la intenció de “relacionar el cant popular i improvisat, amb la música culte; unir la poesia improvisada que surt de l’essència de la cultura popular, amb aquesta música més pública que forma part del nostre programa”; van convidar al mestre glosador, Moisès Coll, perquè els interpretés unes gloses.

Segons el que ens explica Carreras, “vam obrir la jornada amb aquestes Gloses simfòniques, regal que ens ha fet el mestre glosador, que s’ha engrescat a sumar-se al nostre projecte”. A l’inici d’aquest mateix article, es pot apreciar l’estrofa que forma el segon moviment d’aquestes quatre gloses, titulades, per ordre: Batuta, Universal, Hàlit i Llibertat.

La presidenta de JM Ciutadella al costat de Moisès Coll i el sonador, mentre entonaven les gloses regalades. Foto: Joan Antoni Gomila

LES CELEBRACIONS COMPARTIDES
“El cant neix del poble, de la mateixa manera que una programació musical de primer nivell, surt del compromís social i col·lectiu de persones que des de fa 51 anys organitzem un Festival de Música, sense cap altra pretensió que fer gaudir de la música”.

Amb aquestes paraules es poden definir perfectament aquests 51 anys de música oferta per JM Ciutadella. Un mig segle i un poc més, compartit amb altres entitats que també formen part d’aquest mapa musical menorquí. Unes altres organitzacions que, per mitjà de diverses sinergies, cada vegada més establertes, s’ajuden per gaudir de la cultura conjuntament.

En aquest sentit, “aquest any volem fer menció a dues entitats germanes que també estan de celebració, Joventuts Musicals de Maó, que celebra el 50è Festival de Música, i l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca (OCIM), que celebra el 25è aniversari de la seva formació”.

A més de, i també, “tenir el gust de poder agrair a la Fundació Lithica tota la col·laboració que hem establert en activitat compartida, i al Moviment Coral Català amb qui un any més col·laborem perquè el seu projecte pedagògic pugui arribar a Menorca”.

Sense oblidar-se de “la Capella Davídica amb qui durant tot l’any compartim infraestructura, espai i, sobretot, amor fraternal pel que fem i som”.

Sinergies i col·laboracions que són necessàries per poder oferir un ventall de programació i oferta de molta més qualitat i obert a tot el públic menorquí que abraça. I una compenetració que, i per coincidència o no, s’està portant a terme en un moment en què totes les organitzacions mencionades, i la majoria d’entitats culturals de l’illa, estan en mans de dones.

Tenint en compte aquests vincles, la presentació del programa d’estiu de dissabte passat va acabar, com ja dèiem, amb vint minuts de música, oferta per un trio de vent, format per components de l’OCIM: Andriy Lemekh, Vicent Salvador Juanico i Héctor García Lombardo. Aquests van tocar al públic de l’Hotel Can Sastre, Triosonata en sol major de J.S. Bach (BWV1039).

El trio de vent format per components de l’OCIM que van tancar la jornada de presentació. Foto: Joan Antoni Gomila

UN PROGRAMA ECLÈCTIC
Abans de passar a parlar del programa com a tal, el cartell d’enguany, que oficialment inicia aquest estiu de festival, és obra de l’artista Mercè Orleans. L’entitat va voler comptar amb ella per la seva creativitat i il·lusió característiques, i per les ganes de formar part del projecte comunicatiu del Festival.

Programació
07/07 – OCIM, 9èna Beethoven
17/07 – Albert Guinovart & Elisabeth Franch (piano, flauta)
24/07 – Obac Trio (piano, clarinet i violoncel)
31/07 – Quartet Gerhard & Judith Jáureguir (quartet corda i piano)
06/08 – Cor Jove Nacional de Catalunya (CJNC)
07/08 – Irene Mas Salom i Marc Serra (soprano i piano)
14/08 – Lucie Horsch & Justin Taylor (flauta de bec i clavicèmbal)
21/08 – Juan Pérez Floristan (piano)
28/08 – Kaleidos Trio (trompeta, trombó i piano), amb la presència del compositor i director, Salvador Brotons

Pilar Carreras juntament amb l’artista i autora del cartell del 51è Festival de Música d’Estiu, Mercè Orleans. Foto: Joan Antoni Gomila

Es tracta d’un programa que ja mostra la seva voluntat col·laboradora, amb el fet de presentar dos concerts amb i a Lithica, fora de l’espai identitari, el Claustre del Seminari. Aquests són el de l’OCIM i el del CJNC. La resta de concerts es faran, com sempre, al Claustre.  Dos concerts que, de fet, i per si mateixos, ja són representatius d’aquestes sinergies amb l’OCIM i amb el Moviment Coral Català. També cal afegir, en aquest sentit, que el concert del CJNC donarà la recaptació a Càritas Diocesana de Menorca.

A més, i com bé ens explica la presidenta Carreras, “com ve sent tradició ja, comptem amb un recital de piano sol que esdevé des de fa anys un concert en memòria del recordat mestre Anton Aguiló”, que enguany el farà el reconegut pianista, Juan Pérez Floristan.

Sa música és tan polida
que és com compartir un tresor,
es seu ritme, es seu so,
és llenguatge fet a mida.
Moisès Coll
[Gloses simfòniques.
Bocí del Tercer moviment: Hàlit]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.