La col·laboració entre la Fundación José Maria de Olives y de Ponsich, Conde de Torre-Saura y la Societat Històrico Arqueològica Martí i Bella, ha permès la recuperació del conjunt etnològic de Son Saura Vell.
Les tasques de recuperació han comptat amb la desinteressada participació dels voluntaris adscrits a GIBET (Grup d’Intervenció sobre Béns Etnològics de Menorca) de la SHA Martí i Bella, han estat dirigits pel mestre paredador Gabriel Pons Pons, i s’han realitzat sota la supervisió d’Antoni Camps Extremera, tècnic en patrimoni històric, i Ángel Roca Vidal, de la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella de Ciutadella. Les obres van començar el novembre de 2022 i s’han perllongat fins ara.
ELS BÉNS INTERVINGUTS
La barraca de bestiar intervinguda és un exemplar monumental exempt constituït per una superposició de cinc cossos o cintells. Els tres primers cossos són de planta semicircular i els dos superiors són de planta circular. La part recte dels dos primers cossos conformen la façana de la barraca, la qual, com és comú, està orientada al sud. La part recta del tercer cos està retranquejada respecte a la façana recte que configuren els dos cintells inferiors. Els angles rectes dels tres cossos inferiors de la barraca es reforcen mitjançant una superposició de pedres més grosses i escairades con donen solidesa als punts més febles de la barraca i al conjunt de la construcció. No hi ha cobertores en la part superior dels diferents cosssos.
La porta dona accés a la cambra interior a través d’un passadís o corredor cobert amb una filada de lloses grans de pedra col·locades l’una al costat de l’altra horitzontalment tot salvant l’amplària dels dos primers cossos de la barraca. La cambra interior, com és comú en aquest tipus de construccions, és de planta circular i es cobreix amb una falsa volta feta per aproximació de filades circulars de pedra. Les filades inferiors estan reforçades amb un morter tradicional.
La intervenció ha consistit en aixecar els cintells esfondrats i recuperar l’estat primigeni de la barraca. Per aconseguir-ho, tant en els esfondraments com en la reconstrucció integral dels cintells exteriors s’ha utilitzat el pedreny caigut de la mateixa construcció.
El procediment ha consistit en retirar el pedreny caigut en els enderrossalls i les pedres desplaçades dels voltants més propers i, un cop sanejats, s’han reconstruït de bell nou amb la tècnica de la pedra en sec. S’ha retirat el pedreny caigut o desplaçat de manera progressiva de baix cap amunt, a la recerca de cadascun dels punts d’arrencada dels murs dels diferents cossos i s’han anat reconstruint, un a un, de baix cap a dalt, amb pedreny de mida mitjancera a la part exterior i pedreny petit a l’interior. Finalment, el cos superior s’ha rematat amb un caramull de terra i pedreny petit.
D’altra banda, s’ha obert el portell d’accés a la cambra interior, s’ha eliminat la figuera que havia crescut sobre la barraca, i s’han tallat i esporgat els ullastres més propers que impedien la correcta contemplació de la barraca des de la carretera.
Per altra banda, s’ha intervingut també en aixecar petits enderrossalls d’una barraca veïna i en la neteja de vegetació d’un pont de porquim situat al costat del camí que dur a la platja de Son Saura i proper a les dues barraques intervingudes.
L’EQUIP TÈCNIC
Els treballs d’envergadura han estat realitzats pel mestre paredador Gabriel Pons Pons i el seu equip entre els dies 17 i 27 d’abril de 2023, sota la supervisió d’Antoni Camps Extremera, tècnic en patrimoni històric, i Ángel Roca Vidal, de la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella de Ciutadella.
De novembre de 2022 a maig de 2023 s’ha comptat amb la participació desinteressada dels voluntaris adscrits a GIBET (Grup d’Intervenció sobre Béns Etnològics de Menorca), el qual té entre els seus principals objectius el coneixement, la revalorització i la sensibilització de la societat menorquina envers la importància de conservar un patrimoni tan vulnerable com és el patrimoni etnològic com a part integrant del patrimoni històric i cultural de l’illa, a través de tasques de recuperació de béns etnològics en perill de destrucció o deteriorament i mitjançant el voluntariat ciutadà. Cal considerar que les accions més destacades de GIBET han estat les de rehabilitació de construccions de pedra en sec, en concret, les barraques i ponts afectats per la construcció de la ronda sud de Ciutadella (RC-2), diferents parets seques de la finca pública de Sa Vinyeta (Ciutadella de Menorca) i les barraques de la finca municipal des Pinaret (Ciutadella de Menorca).
El grup GIBET ha col·laborat en els treballs de neteja i classificació del pedreny caigut i en les tasques de dignificació i neteja de vegetació de l’entorn circumdant.
One Comment on “Recuperació del conjunt etnològic de Son Saura Vell”