Des de l’inici de la temporada de bany —dia 1 de maig—, els serveis de salvament, rescat i socorrisme de les Illes Balears, coordinats per la Direcció General d’Emergències i Interior del Govern, han duit a terme un total de 17.468 assistències. D’aquestes, 17.248 han estat resoltes sense necessitat d’evacuació a un centre hospitalari i els 219 casos restants han estat incidents greus en els quals han participat organismes externs al servei municipal de salvament.
Així mateix, fins avui s’han fet un total de 385 intervencions aquàtiques: 114 per corrents de retorn, 72 per onatge, 64 per haver-se allunyat molt de la platja i 52 per altres circumstàncies. Cal assenyalar que, del total d’aquestes intervencions, 148 s’han duit a terme amb bandera groga i 11 amb bandera vermella. Gràcies a la ràpida intervenció dels socorristes, en 366 ocasions aquestes actuacions han acabat sense trasllat a un centre sanitari i l’usuari ha pogut continuar gaudint del seu dia de platja.
Pel que fa a les accions de prevenció dels serveis que vigilen la nostra seguretat a les platges de les Illes Balears, s’han duit a terme un total de 106.242 actuacions, de les quals les més recurrents han estat relacionades amb comportaments imprudents dels usuaris:
- 13.237 per embarcacions sense motor en zones de bany.
- 12.138 per banyistes en canals d’embarcacions.
- 13.205 per usuaris en zones perilloses.
- 6.010 per embarcacions de motor en zones de bany.
- 5.654 per recollida de vidres i escombraries.
- 5.431 per banyistes fora de la zona de bany.
- 2.706 per banyistes en zones de corrents senyalitzats.
- 1.382 per no haver respectat les normes.
- 1.298 per banyistes en zones amb bandera vermella.
Pel que fa als ofegats a platges i piscines durant aquesta temporada, ara com ara, són un total de 24 morts: 18 a platges (7 a Mallorca, 4 a Menorca, 6 a Eivissa i 1 a Formentera), 7 dels quals han estat a platges vigilades amb servei de salvament, rescat i socorrisme; 3 fora d’horari i 8 a platges sense vigilància. Pel que fa a les piscines, s’hi han ofegat 6 persones, 5 a Mallorca i 1 a Menorca. Durant la passada temporada de bany va haver un total de 55 morts al medi aquàtic, 46 a i 9 a piscines, i durant el 2021 van perdre la vida 47 persones, 35 a les platges de les illes i 3 a piscines.
Cal remarcar que és fonamental seguir les indicacions dels socorristes i respectar les normes a la platja i a la piscina, no abusar de l’alcohol, així com fer cas dels consells d’autoprotecció:
A la platja:
- Si s’observa alguna persona amb problemes dins l’aigua, cal avisar immediatament el socorrista o telefonar a l’112. Ningú no s’ha de llançar a rescatar una persona si no és expert en rescat aquàtic.
- S’ha de respectar la senyalització:
- Amb bandera vermella, el bany és totalment prohibit.
- Amb bandera verda, el bany és permès.
- Amb bandera groga, s’ha de tenir precaució davant el perill.
- La bandera taronja indica que el socorrista no hi és present.
- No s’ha de nedar pel canal d’entrada i sortida d’embarcacions i no s’ha de navegar per les zones abalisades per als banyistes.
- Cal no allunyar-se de la costa. Cal tenir cura si s’utilitzen matalassos o similars.
- Si es noten calfreds o enrampades, cal sortir de l’aigua immediatament.
- S’ha de tenir cura amb els salts i no tirar-se de cap a l’aigua.
- Cal anar amb cura a l’entrada i la sortida de l’aigua en zones de roques.
- Els esports nàutics s’han de practicar a les zones permeses, vigilant sempre els altres usuaris. No es pot envair la zona de banyistes. A les zones de platges on no hi hagi abalisament, cal allunyar-se aproximadament 200 metres de la costa.
- No s’han de practicar mai esports nàutics en solitari i, en tot cas, s’ha d’avisar els familiars o amics sobre el lloc on es pretén anar i l’hora prevista de tornada.
- Abans de sortir, cal informar-se sobre la previsió meteorològica. A la costa, el vent i el mar poden canviar bruscament. S’ha d’evitar sortir al capvespre, perquè si sorgeix algun problema serà més difícil per als equips de salvament trobar les persones en la foscor.
- S’ha de dur sempre roba de colors vistosos per ser localitzable més fàcilment. Cal utilitzar sempre una armilla salvavides.
- No s’ha de nedar mai a contracorrent: cal esperar que el corrent perdi intensitat i, mentrestant, cal deixar-se portar pel corrent. També cal procurar apartar-se d’on rompen les ones.
A les piscines:
- Cal fer cas als senyals de seguretat de la piscina respecte de l’ús de trampolins o tobogans, així com els que fan referència a la profunditat.
- No s’ha d’utilitzar cap tipus de material (pilotes, objectes inflables, etc.) que pugui suposar un risc per als usuaris.
- Cal tenir especial cura amb els infants!
- Cal ensenyar-los a nedar com més aviat millor.
- Cal assegurar-se que els que no saben nedar duguin posat un dispositiu adaptat a la seva edat (armilla, bombolles, etc.) que els mantengui a la superfície i amb el cap fora de l’aigua.
- No se’ls ha de deixar sols en cap moment quan s’estiguin banyant o a prop de la piscina.
- S’ha d’evitar que juguin a empènyer-se a la vora de la piscina, a saltar un sobre l’altre, a enfonsar-se, a llançar-se en cadena pels tobogans, etc.
- En el cas de piscines particulars, l’ús de tanques protectores al voltant de la piscina pot evitar que s’hi apropin i hi caiguin accidentalment.
- Vigilància contínua: no existeix un substitut de la supervisió adulta. Cal nomenar un responsable de la vigilància i establir torns. Regla 10/20: cal mirar la piscina com a mínim cada 10 segons i comprovar que és