El dia 11 d’agost el japonés Nishimura va descobrir el cometa c/2023 P1 que en pocs dies arribarà al periheli. El podrem veure?
Hem de tenir en compte que el comportament dels cometes és difícil de predir per naturalesa. Les prediccions es basen en models estàndard i en les últimes observacions de què es disposen, millorant quan augmenta el nombre d’observacions i que en aquest cas encara són poques. La capacitat dels cometes de sorprendre o decepcionar és una de les moltes coses que els fan tan interessants.
Els cometes i meteorits són astres sòlids quan estan freds. Els cometes estan formats per gels, subtàncies que amb la calor es fonen, bullen o sublimen. Poques vegades es diu que no només hi ha gel d’aigua. Poden tenir gel de diòxid de carboni (gel sec), de metà, d’amoníac, etc.
En canvi els meteorits són de roca i de metalls que difícilment faran vapors com fan els cometes.
Quan es va descobrir el cometa ja tenia magnitud 11 i, actualment la seua magnitud és 7 aproximadament.
La seua òrbita encara és poc coneguda. Podria ser el·líptica amb excentricitat menor que 1, o hiperbòlica amb excentricitat major que 1.
De moment s’ha calculat la seua excentricitat en 0.9963590 (seria el·líptica de període molt gros).
La seua òrbita és molt inclinada respecte al pla del sistema solar. Ha vingut de la zona sud, va passar a la zona nord el 19 d’agost i tornarà a passar a la zona sud cap al 26 de setembre.
El dia que es trobarà més a prop de la Terra serà el 12 de setembre quan podria tenir magnitud 2,7 (visible a simple vista), a només 43 milions de km, i cinc dies deprés serà el dia de màxima proximitat al Sol (periheli, a 33 milions de km del Sol). Dia 17 de setembre podria tenir una màgnitud de 2 (quasi com l’estrella polar).
El problema amb els cometes és que quan brillen més es troben prop del Sol que dificulta la seua visió. No el veurem de dia ni a mitjanit, només poc antes de sortir el Sol o poc després de la posta.
A la imatge inicial mostram la posició del cometa entre els dies 6 i 11. El sol surt a 7:20 aproximadament i una hora abans es veurà a la constelació de LEO a l’esquerra del planeta VENUS, que ja es veu els matins. Aquests dies la magnitud passaria de 4 a 3 aproximadament.
Els millors dies serien en 9, 10 i 11.
La segona imatge mostra les posicions a partir del periheli (dia 17). El cometa ja tindria magnitud al voltant de 2 però la proximitat al Sol dificultaria la visió. Seria uns 40 minuts després de la posta (a les 19:50), mirant cap a ponent.
Dia 17 es podrà veure la lluna creixent prop de l’estrella ESPIGA de VIRGO. A més està previst el pas de l’estació espació espacial internacional cap a les 20:32 pujant a l’esquerra de la Lluna. El cometa serà a la dreta de la lluna.
El dia 19 serà quan el cometa es trobarà a més altura sobre l’horitzó.
Recordem que les previsions en magnitud poden fallar ja que depen de la composició del cometa que encara no està prou estudiada.
Per veure la cua o les cues hauriem d’emprar telescopi o fer fotos amb trespeus i uns quants segons d’exposició. En general els cometes fan una cua de gas en direccció contrària al Sol i una cua de pols en una direcció un pocs atrassada respecte a la cua de gas.
El dia 23 a les 8:49 arribarem a l’equinocci de tardor i acabarà l’estiu astronòmic.