Però no només això: “La cita servirà també per assenyalar els reptes de futur que afronta Menorca. I és que durant l’acte de celebració es farà una menció especial a la preservació de l’aigua, un dels recursos naturals més escassos i valuosos de l’illa i sobre el qual volem centrar els esforços de gestió i conscienciació els pròxims anys”, explica el conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, Simón Gornés.
Amb l’aigua com a fil conductor, l’acte institucional, d’aproximadament una hora i mitja de durada, estarà compost per tot un seguit d’actuacions a càrrec d’artistes locals, tant de renom com de joves promeses, amb una desena de representacions de múltiples disciplines: Música, dansa, teatre, circ… per conformar una gala presentada pels actors menorquins Àlvar Triay i Ruth Llopis, i que comptarà amb la presència de les institucions de l’illa per celebrar amb la ciutadania el 30è aniversari de la Reserva de Biosfera. Entre els artistes que participaran en l’acte figura la violoncel·lista Miriam Fèlix, el cantant Blai Barber, la pintora Margarita Espinosa, o l’actriu Maria Cubas.
La gala serà d’accés gratuït prèvia obtenció d’entrades, que es podran recollir de manera presencial a partir d’aquest dimecres a les seus dels ajuntaments de cada municipi de l’illa fins a esgotar localitats. A més, es podrà seguir en directe per streaming a través del canal de You Tube del Consell Insular de Menorca.
Programa d’activitats del 30è aniversari
L’acte institucional del Consell Insular marcarà l’inici de tot un any d’activitats de celebració organitzades amb motiu del 30è aniversari de la Reserva de Biosfera. Sota el lema “Qüestió d’equilibri” totes tindran com a element comú la gestió sostenible dels recursos de l’illa, els valors naturals i culturals de Menorca i el compromís adquirit per la societat menorquina per fer compatible la preservació de l’entorn amb el desenvolupament sostenible i el benestar social. Una vegada més, la preservació dels recursos hídrics de l’illa tindran també un paper protagonista. El programa d’activitats del 30è aniversari es publicarà durant les pròximes setmanes.
Trenta anys de la designació
El 7 d’octubre de 1993, el Consell de Coordinació del Programa Man and Biosphere de la UNESCO, reunit a París, va aprovar la declaració de Menorca com a Reserva de Biosfera en reconeixement de l’alt grau de preservació dels seus valors naturals i culturals, i del compromís de la seva ciutadania per compatibilitzar durant generacions la preservació d’aquests béns amb el desenvolupament de la seva activitat.
La designació va permetre que Menorca formés part d’un selecte grup de territoris a escala mundial que comparteixen un objectiu comú: assajar projectes i programes pioners per, així, exportar bones pràctiques en relació amb la integració adequada entre desenvolupament humà i la conservació de la naturalesa i el patrimoni cultural. Al llarg de 30 anys, Menorca ha participat i participa en tota mena d’iniciatives científiques, de conservació i socials basades en aquest objectiu comú.