GOB Menorca – La projecció de 490 xalets a la costa de Sant Lluís, ha rebut al.legacions per part del GOB en haver-se detectat importants deficiències de previsió.
El Pla Parcial del sector 2 de Binissafúller i Cap d’en Font, amb els quasi cinc-cents xalets projectats, implica una població prevista de 1.470 habitants, que s’ha d’abastir d’aigua potable i que ha de gestionar les aigües residuals.
Ni l’aigua és suficient ni és potable
Sant Lluís és un municipi que mostra grans diferències en el consum d’aigua per habitant, segons es visqui al poble o a la costa. Mentre que al nucli tradicional és detecta una mitja d’uns 175 litres/hab/dia, a la costa es mou al voltant de 500 l/hab/dia, amb zones que superen els 1000 litres.
Si es fa l’estimació d’aigua necessària per la població projectada, es constata que els pous prevists d’abastiment (de Binissafúller i Cap d’en Font conjuntament) no tenen capacitat suficient de subministre.
Aquest error s’agreuja de manera important quan es mira la qualitat de l’aigua de les citades captacions. Resulta que el pou de Cap d’en Font presenta un nivell de clorurs de 563 mg/litre, quan la normativa estatal disposa que l’aigua potable no pot superar els 250 mg/l. Encara que l’aigua es mescli amb un segon pou de Biniparratx nord, queda molt per damunt de 440 mg/l.
O sigui que no és suficient la quantitat d’aigua disponible ni té la qualitat per ser considerada potable.
No es sap on aniran les aigües residuals
Ni la documentació tècnica ni l’ambiental clarifiquen on aniran a parar les aigües residuals d’un assentament similar a la població del poble des Migjorn Gran.
Una opció seria connectar-se a la depuradora de Binidalí, que no està en funcionament perquè no disposa d’emissari per evacuar les aigües una vegada depurades.
L’altra opció seria la depuradora de Biniancolla, però per fer-ho cal disposar abans d’una ampliació d’aquesta instal·lació, que tampoc compta amb emissari i està infiltrant l’aigua depurada en el subsòl de la costa.
No es preveu la recuperació del cost
La Directiva Març europea de l’aigua fa temps que obliga a repercutir sobre els usuaris consumidors les inversions que calgui fer en dotacions referides a aigua.
En les al.legacions presentades als 490 xalets, el GOB adverteix que cal preveure, en el cost que hauran d’assumir els propietaris de les noves construccions, aspectes com:
- La part proporcional corresponent a la posada en marxa de la depuradora de Binidalí, que inclou la construcció d’un emissari cap el mar, o bé
- L’ampliació de la depuradora de Biniancolla, que també ha de preveure la construcció d’un emissari cap el mar.
- La dotació de sistemes de bombeig per conduir les aigües del sector cap a una de les dues depuradores.
- La construcció de tot el sistema de recollida i transport des de cadascun de les parcel·les que es pretenen ocupar amb cases.
- La recerca i perforació d’altres captacions que responguin a la quantitat i a la qualitat requerides en aplicació de la legislació vigent.
- En el seu cas, la part proporcional de les inversions a fer per al reaprofitament de les aigües depurades.
- En el seu cas, la part proporcional de les inversions a fer per la injecció a l’aqüífer de les aigües regenerades.