Miriam Triay / Ciutadella – Tenint en compte que en els passats mesos d’estiu l’oferta cultural de l’illa va estar en el seu moment de màxima esplendor, des de NUA hem volgut fer palès la importància de la figura femenina en aquesta. Concretament, centrant-nos en dos dels festivals musicals d’estiu amb més trajectòria de Menorca. Els organitzats per Joventuts Musicals (JJMM) de Ciutadella i per JJMM de Maó. Dues entitats presidides per dones, na Pilar Carreras i na Julia Pascual, respectivament.
És més, i encara que les altres dues delegacions de JJMM de Menorca no preparin cap festival d’estiu, també presenten una figura femenina al capdavant: na Cati Pascual a Mercadal i Fornells, i na Caterina Juanico a Alaior. I és que a Menorca cada vegada hi ha més dones que s’encarreguen de la vida cultural de l’illa. “No és casualitat, totes som dones”, afirma Pilar Carreras, en aquest sentit.
L’ORIGEN DE LA DONA A JJMM
El fet que la majoria d’entitats culturals estiguin presidides per dones agafa certa importància quan, en realitat, i pel que fa a la majoria, es tracta de les primeres dones al capdavant d’aquestes.
En el cas de JJMM de Ciutadella, el 2015 na Pilar Carreras, sense cercar-ho, es va convertir en la primera dona a presidir la Junta de l’organització. Ella havia entrat, feia poc, a formar part d’aquesta, “perquè em feia il·lusió poder aportar alguna cosa a la cultura menorquina, i formar part d’aquesta entitat històrica era una molt bona manera de fer-ho”. En un moment donat, i quan es va constituir la candidatura per optar a la presidència, els companys la van animar a ser-ho.
Pel que fa a JJMM de Maó, va ser el 2021 quan na Julia Pascual va passar a estar al capdavant de l’entitat. Ella, però, no era la primera dona a ostentar aquella posició, sinó que, de fet, als anys noranta ja hi havia hagut na Rosina Ballester. De totes maneres, sí que en va ser la segona, ja que després de la primera i durant més d’una dècada havien seguit presidint la junta altres homes.
EL VOLUNTARIAT DE LA DONA
Ja ho vam veure en aquest mateix trimestral, NUA, publicat l’octubre de l’any passat, quan la presidenta del Cercle Artístic, na Lina Pons, deia que “les dones estem més predisposades al voluntariat en l’àmbit cultural”. I ho tornam a veure ara. Com dèiem, la majoria d’entitats actuals culturals, com la Capella Davídica, la Fundació Lithica, la Societat Històrico Arqueològica Martí i Bella o el mateix Cercle Artístic -per dir-ne algunes-, estan presidides per dones, o aquestes ostenten càrrecs rellevants; i algunes, com JJMM, són de dedicació voluntària, no remunerada.
“Rascam les hores d’on podem perquè, en realitat, es tracta d’una feina constant, cada dia, tot l’any. No hi ha treva”, afirma Carreras. Així, i encara que el festival de més renom de les JJMM de Llevant i Ponent, tingui lloc l’estiu, presenten una programació durant tot l’any, de la qual han d’estar pendents. Mentre, i a més, compaginen açò amb les altres tasques o aficions del seu dia a dia.
“Jo vaig deixar de treballar fa tres anys per circumstàncies personals, però des que estic a JJMM de Maó els meus fills sempre em diuen que faig més feina que quan exercia de mestra d’educació musical”, ens explica Pascual, entre rialles. Una dedicació que, i com bé ens confessen elles, no seria possible sense el suport dels seus propers, però, i sobretot, de les altres dones, les altres entitats culturals, de les diverses delegacions de JJMM de Menorca.
“Moralment ens ajudam molt. Estem en constant contacte, i ens relacionam molt entre les quatre presidentes de les delegacions”, explica Carreras. “Sempre que tenim un dubte o necessitam consell ens tenim; poder comptar amb elles és de gran ajuda”, afegeix Pascual.
EL FESTIVAL D’ESTIU 2023
Pel que fa al festival que s’ha celebrat enguany, ambdues delegacions han presentat un programa internacional i local a parts iguals. Aquest 2023, de fet, la delegació maonesa celebra el cinquantè aniversari de l’esdeveniment. Festivitat que a Ponent es va celebrar l’any passat, presentant, per tant, el 51è festival.
El de Llevant
El festival d’estiu de JJMM de Maó es va encetar el 10 de juny amb el concert de presentació al seu lloc predilecte, el Claustre de Maó, de la mà d’Ensemble Tsaldaris, una agrupació formada pels reconeguts músics Eva Febrer, Pau Marquès, Alexander Hopkings i Patri Romero.
Enguany, a causa del mig segle complert, l’entitat va voler presentar al públic un programa amb un constant element menorquí en les diferents actuacions. En aquest sentit, i perquè la celebració pogués abraçar a més persones, hi va haver actes que passaren a fer-se al Teatre Principal de Maó, a la plaça Conquesta i a La Mola. S’han seguint fent en el Claustre, “perquè és el nostre lloc identitari, però hem volgut cercar llocs alternatius, ja que aquest té un aforament limitat a 100 persones, i ja ens ha passat de deixar a gent fora de concerts molt potents”.
Les actuacions, després de la presentació van ser:
– 17 de juny: duo instrumental del saxofonista Xavier Larsson i l’acordionista Vadim Baev. A la plaça de la Conquesta. “Es tracta d’un concert gratuït i a l’aire lliure, que hem organitzat per poder celebrar els 50 anys amb tothom qui vulgui”.
– 8 de juliol: concert de l’OCIM al Teatre Principal de Maó. “Es tracta d’una actuació molt especial, ja que l’OCIM compleix el seu 25è aniversari i, per tant, ha sigut una doble celebració”. Una entitat musical que, a més, es va crear en el si de JJMM de Maó.
– 12 de juliol: duo instrumental de la pianista Isabel Fèlix i el contrabaixista Francesc Aguiló. Al Claustre del Museu.
– 19 de juliol: concert del reconegut guitarrista, guanyador d’un Grammy, David Russell, al Teatre Principal.
– 26 de juliol: formació de joves músics emergents, Pura Corda. Al Claustre del Museu.
– 2 d’agost: formació Barcelona Clarinet Players, a La Mola.
– 16 d’agost: duo instrumental del pianista Marco Mezquida i del cantant Salvador Sobral. Al Teatre Principal.
El de Ponent
Pel que fa al festival de Ciutadella, enguany, com hem dit, ha presentat la seva edició 51, i ho ha fet amb una programació de nou concerts. Es va encetar el 7 de juliol, amb el concert de l’OCIM. “Nosaltres aquests darrers anys hem obert sempre amb ells, i ens feia molta il·lusió que enguany, que celebren aniversari, també pogués ser així”. Una actuació que, per no patir d’aforament limitat, i com a mostra de les sinergies que s’estan creant dins el món de la cultura menorquina, es va celebrar a Ses Pedreres de Lithica, formant part també del seu festival d’estiu, Fosquets de Lithica.
A aquesta primera actuació, la van seguir diferents concerts, celebrats tots, menys un, al seu espai emblemàtic, el Claustre del Seminari:
– 17 de juliol: duo instrumental de la flautista, Elisabet Franch i el pianista, Albert Guinovart.
– 24 de juliol: formació L’Obac Trio.
– 31 de juliol: concert conjunt del quartet Gerhard i la pianista Judit Jáuregui.
– 6 d’agost: concert del Cor Jove Nacional de Catalunya. “Es tracta d’un projecte pedagògic i musical del Moviment Coral Català, al qual volem donar cabuda en cada edició del festival. Enguany han vingut amb la directora musical, Mireia Barrera, i és un concert que també vam fer amb la col·laboració de Lithica i, per tant, a Ses Pedreres”.
– 7 d’agost: duo instrumental de la soprano, Irene Mas, i el pianista, Marc Serra.
– 14 d’agost: duo instrumental de la flautista Lucie Horsch, i el clavicembalista, Justin Taylor.
– 21 d’agost: recital de piano de la mà del reconegut músic Juan Pérez Floristan. “Cada any presentam un recital de piano en homenatge i memòria al mestre Antoni Aguiló, tan important per a l’entitat i que va ajudar a tants músics ciutadellencs”.
– 28 d’agost: formació Kaleidos trio, amb la presència de Salvador Brotons, autor de la nova obra que venen a presentar.
LA DIFICULTAT DE SER DONA EN CULTURA
Presentant una gran programació i fent-se eco d’un avanç important i decisiu en les juntes, cada vegada més femenines, de les entitats, ambdues presidentes també en són conscients de les dificultats que s’han trobat.
“Al principi vaig notar un cert paternalisme. Actituds i formes de parlar cap a jo que amb un home no haguessin existit, n’estic segura. Aquests comportaments et fan sentir com si no siguis prou mai, que hagis de fer molt més per demostrar el mateix que un home”, ens explica Pilar Carreras.
El cas de Julia Pascual va ser una mica diferent: “Jo personalment no he notat que se’m tracti diferent per ser dona, tal vegada sí per ser jove i nova en l’entitat, per la falta d’experiència. Però també ho veig natural. De totes maneres, s’ha d’entendre que el cas de na Pilar és diferent, ella va ser la primera dona a presidir les JJMM de Ciutadella”.
Actualment, la cultura menorquina està en mans femenines. D’unes dones que han sabut crear unes sinergies cabdals i que cada vegada van més enllà; col·laborant en els seus diferents festivals, i cercant l’harmonia en els espectacles perquè tot el públic de l’illa pugui sentir-se abraçat en programació i resposta cultural rebuda.