El nou Decret Llei d’emergència habitacional aprovat a les Balears permet, amb caràcter temporal, diverses actuacions en matèria d’habitatge, com ara la reconversió de locals comercials en immobles. Aquesta mesura obre un nou escenari on l’opció de reconvertir els locals comercials en habitatges o apartaments turístics es pot convertir en una pràctica cada cop més habitual entre els propietaris d’aquests immobles. La seva transformació és un “fet imparable”, revela Sandra Aurrecoechea, advocada del despatx Marín & Mateo Advocats.
“Hi ha inversors que els estan adquirint per donar-los un tipus de rendibilitat diferent del seu ús original, però també hi ha propietaris que volen donar-li una altra rendibilitat per saturació de locals comercials a la zona, per buscar rendibilitat amb els lloguers turístics o simplement per convertir hotel” , detalla l’experta.
Requisits legals
En vista de la nova situació que es presenta, cal preguntar-se quins són els requisits legals per emprendre aquest tipus d’obres.
“No és legal viure en un local comercial, però aquest tipus d´immobles es poden convertir en un habitatge de forma legal mitjançant un canvi d´ús al´ajuntament”, comenta Aurrecoechea. Tot i això, matisa que cal tenir present que “les condicions seran diferents depenent de la comunitat autònoma o de la ciutat on s’ubiqui. Per tant, és important consultar les corresponents a cada territori”, explica l’advocada.
El primer pas per a la transformació física i administrativa de l’immoble és “assegurar-se que compleix els requisits per convertir-se en habitatge”. Per fer-ho, cal fer la sol·licitud de viabilitat d’ús a l’ajuntament corresponent. “Ens indicarà si només es pot destinar a habitatge o si és possible l’ús turístic o ús residencial col·lectiu o hoteler. Amb això sabrem quina destinació podrem donar-li immoble, i sol·licitar-ne la llicència i concessió”, continua Aurrecoechea, que recorda que després caldrà “abonar les taxes que corresponguin i realitzar una sol·licitud de modificació cadastral, és a dir, canviar el local a habitatge ”.
Un altre requisit imprescindible per concretar el procés serà comptar amb l’aprovació de la comunitat de propietaris, “tenint en compte que els seus estatuts puguin limitar la reconversió en habitatge en alguns casos”, afegeix.
En última instància, la lletrada adverteix que “abans de prendre qualsevol decisió sempre cal fer un estudi previ de viabilitat i de costos, tant a nivell administratiu (projecte, taxes, llicències, obra a emprendre…) així com quant a la seva fiscalitat ”.