Espanya s’ha convertit en una potència mundial al sector Proptech, sent el segon país del món amb més inversió en aquestes tecnologies, per la qual cosa s’ha de preparar als desafiaments plantejats de cara al 2024. En aquest context, Christian Huergo, CRO i Chairman de Pragma, explica que “a mesura que la indústria continua madurant, s’enfronta a una sèrie de desafiaments que van des de la seguretat de dades fins a l’adopció generalitzada de noves tecnologies.”
La Proptech s’enfoca a les innovacions i la implementació de tecnologies noves que són impulsades principalment per empreses emergents. El seu objectiu és transformar la manera com els diversos participants del mercat immobiliari realitzen transaccions, revolucionant els processos de construcció, disseny, venda, lloguer i gestió de comunitats i propietats.
“El primer repte és digitalitzar el sector immobiliari: malgrat els avenços tecnològics enormes, l’adopció de solucions Proptech serà lenta a causa de la complexitat de les operacions. Per això serà important persuadir propietaris, immobiliàries, administracions de finques i altres parts interessades d’adoptar noves tecnologies”, indica Huergo.
En aquest context, i tenint en compte darrera edició del Mapa Proptech elaborat pel col·lectiu API (Agents de la Propietat Immobiliària) de Catalunya, ja són més de 600 les empreses dedicades a aquest segment a Espanya.
“Un altre dels reptes a què ens enfrontarem les Proptech serà el de la competitivitat a mesura que més empreses ingressen a l’espai”, afirma Christian Huergo. I afegeix: “Així, les empreses existents hauran de trobar maneres de diferenciar-se i mantenir un avantatge competitiu”.
El tercer desafiament que exposen els experts és el de la ciberseguretat, tenint en compte que, a mesura que les empreses Proptech manegen grans quantitats de dades sensibles, es torna una preocupació important, sobretot protegir les dades dels usuaris i garantir la seguretat transaccions.
Per al CRO de Pragma, “també seran importants els factors econòmics, com les taxes d’interès, la inflació i els cicles econòmics, que poden influir al mercat immobiliari i, per tant, a les empreses Proptech. Per això, l’adaptació a condicions econòmiques canviants serà essencial”.
Finalment, un dels desafiaments més grans per a les empreses Proptech a Espanya el 2024 serà la regulació. L’evolució constant de les lleis i les regulacions relacionades amb la protecció de dades, la seguretat cibernètica i el mercat immobiliari podrà crear obstacles per a les operacions d’aquestes empreses.
“Per recopilar i utilitzar dades, serà important abordar qüestions ètiques i de privadesa en conjunt amb totes les empreses participants del mapa Proptech i això, sens dubte, ens portarà a l’èxit”, finalitza Huergo.