PSOE Ciutadella, PSM-Més per Menorca i Ciutadella Endavant presenten una moció conjunta instant al manteniment de la Fira del Llibre en Català

PSOE Ciutadella, PSM-Més per Menorca i Ciutadella Endavant presentem una moció conjunta al ple d’octubre de l’Ajuntament de Ciutadella instant al manteniment de la Fira del Llibre en Català, després de conèixer la intenció de PP i VOX al Consell de Menorca d’eliminar aquest esdeveniment plenament consolidat. Les tres formacions d’esquerra unim forces en defensa d’una fira amb gran acceptació i que és una senya d’identitat de la cultura menorquina, i que s’ha celebrat ininterrompudament des de 2005, amb l’única excepció de l’any 2020, quan les restriccions per la pandèmia van obligar a reconvertir-la en una setmana d’activitats de foment de l’edició en català.

PSOE, PSM-Més per Menorca i Ciutadella Endavant atribuïm la decisió de l’equip de govern PP- VOX a una motivació purament política i partidista, sustentada en la pretensió de la dreta i l’extrema dreta de minoritzat i decantar la llengua pròpia de Menorca, defugint així l’obligació reconeguda per la Llei de Normalització Lingüística de defensar i promocionar la llengua catalana. Les dèries d’alguns governants no poden passar per damunt la normativa ni per damunt la història i la cultura pròpia d’un poble. Cap dels arguments que s’han donat per part de l’equip de govern per justificar aquesta decisió resulta mínimament consistent ni convincent. Tant és així que hem vist com les pròpies llibreries, part essencial de l’èxit de la Fira, s’han negat a participar de la decisió del Consell, i ja han afirmat que no participaran del nou esdeveniment que impulsen PP i Vox.

Des dels seus inicis, els autors i autores de Menorca han tingut un paper molt destacat en les activitats de la Fira, presentant les seves novetats o participants en activitats de foment de la lectura. D’aquesta manera, la Fira s’ha convertit en la principal plataforma pública per al coneixement i difusió dels creadors menorquins durant aquests anys.

I és que la defensa i promoció de la cultura pròpia no és només una qüestió d’obligació ètica i moral de qualsevol governant de Menorca, sinó que és també una obligació. La Llei de Normalització Lingüística de les Illes Balears estableix, en la seva exposició de motius, que el català és la llengua pròpia de les Illes Balears i ha estat sempre l’instrument amb què els illencs han fet les seves màximes aportacions a la cultura universal, i el vehicle que ha fet possible l’articulació del geni del nostre poble de manera que la seva empremta quedàs marcada de forma inesborrable en el llegat cultural dels pobles d’Occident. A l’article 33, punt 1, aquesta

page2image1739552

mateixa Llei estableix que “els poders públics de la Comunitat Autònoma adoptaran les mesures pertinents i proveiran dels mitjans necessaris per al coneixement i ús de la llengua catalana en tots els àmbits i activitats de la vida social”. Per tant, totes aquelles activitats que fomenten l’ús del català estan complint una funció reconeguda per una llei, i són, per tant, obligació dels poders públics de la nostra comunitat. En aquest context, la Fira del Llibre en català és un certamen que compleix una funció social reconeguda per la legislació vigent i, per tant, és un esdeveniment necessari per al foment de la identitat pròpia i el “geni del nostre poble”, segons relata la norma.

La pretensió de fer una Fira del llibre menorquí resulta limitadora, ja que impedeix que els autors i editors menorquins, que fins ara han estat els principals protagonistes de la fira, presentin les seves novetats al mateix nivell i acompanyats d’escriptors i escriptores i editorials d’altres terres de parla catalana, fet que afavoria l’intercanvi i la projecció exterior dels llibres nascuts a Menorca. En aquest sentit, de nou la Llei de Normalització Lingüística de les Illes Balears, en la seva disposició addicional segona, afirma que “essent la llengua catalana també patrimoni d’altres Comunitats Autònomes, a part dels vincles que es puguin establir entre les institucions de les Comunitats esmentades, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears podrà sol·licitar al Govern de la Nació i a les Corts Generals els convenis de cooperació i de relació que es considerin oportuns per tal de salvaguardar el patrimoni lingüístic comú, així com efectuar la comunicació cultural entre les Comunitats abans esmentades”. Per tant, es pot entendre que la norma aposta també per activitats i esdeveniments que posin en valor els vincles lingüístics entre els diferents territoris de parla catalana. Fugir d’aquest objectiu significa negar l’evidència de la unitat lingüística reconeguda científicament, i impossibilitar a la llengua pròpia de la nostra illa l’establiment dels vincles necessaris per a la seva pervivència i normalització. És un acte d’atac cap a la nostra llengua disfressat d’una suposada voluntat d’equilibri amb l’altra llengua oficial que es parla a Menorca, que compta amb incomptables plataformes i vies per arribar a la ciutadania i que es trova en una situació de clar avantatge en comparació al català.

Per tot açò, PSOE, PSM-Més per Menorca i Ciutadella Endavant demanam que el plenari de l’Ajuntament de Ciutadella insti al Consell de Menorca a fer marxa enrere en la decisió d’eliminar la Fira del Llibre en Català, i proposam que aquest certamen s’organitzi a Ciutadella, com ja estava previst. Si el Consell desisteix d’organitzar la Fira, demanam que sigui l’Ajuntament de Ciutadella qui ho faci, tot mantenint l’essència del certamen consolidat durant aquests anys i amb la mateixa filosofia que fins ara, sense perjudici que es puguin dur a terme altres activitats de foment dels llibres d’autors menorquins o de temàtica menorquina dins la pròpia Fira o fora d’ella.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.