La Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia ha presentat aquest dimecres el Pla d’impuls energètic «Acceleram», dissenyat per la direcció general d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, amb l’objectiu d’agilitzar els pagaments d’ajuts i altres tràmits relacionats amb subvencions energètiques adreçades a particulars i empreses.
Aquesta iniciativa permetrà activar unes 16 mil sol·licituds de subvenció en tramitació, a més d’agilitzar els pagaments d’uns 2.128 expedients, les obligacions de pagament dels quals es tradueixen en aproximadament 7,5 milions d’euros. Cal destacar que la suma econòmica compromesa fins ara en subvencions és de 64,4 milions d’euros, sobre un total de 235 milions convocats en diverses anualitats. Així mateix, abans de desembre del 2023 la direcció general ha de tramitar dos milions d’euros en ajuts relacionats amb fons FEDER.
El conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, ha explicat que, gràcies al Pla d’impuls energètic «Acceleram» s’han contractat onze funcionaris interins per tal de reforçar les tasques administratives que permeten la tramitació expedients de subvencions. A més, es posaran en marxa oficines de reforç administratiu per facilitar la informació i els tràmits a les persones interessades i a les micro, petites i mitjanes empreses.
«Volem que la ciutadania i les empreses que ja han fet una inversió econòmica per justificar aquestes subvencions vegin reduït el temps d’espera per rebre els imports econòmics dels ajuts que han sol·licitat. Així mateix, estam compromesos amb les convocatòries d’ajudes energètiques i volem que les sol·licituds que es realitzin siguin tramitades en el menor temps possible», ha afegit el conseller, que a més ha indicat que el Pla d’impuls energètic «Acceleram» possibilitarà que abans del primer semestre del 2024 l’administració autonòmica aconsegueixi posar-se al dia amb els expedients de subvencions energètiques.
Per part seva, el director general d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Diego Viu, ha explicat que el pla de xoc presentat cerca reduir el temps de resolució d’expedients a la meitat en menys de sis mesos, i que entre els objectius de la Direcció General es troba continuar convocant ajuts amb demanda en creixement, com ara el programa MOVES per al foment de la mobilitat elèctrica, o les diferents línies d’ajuda per a la instal·lació d’autoconsum amb fonts d’energia renovable, o ajuts concrets per a l’ús d’energies renovables tèrmiques.