El Fons Menorquí enceta relacions de cooperació amb l’Illa de Príncipe, declarada Reserva de Biosfera L’entitat també manté la col·laboració iniciada fa 15 anys amb l’illa d’Ometepe

Una delegació del Fons Menorquí de Cooperació visita aquests dies l’illa de Príncipe, situada al golf de Guinea, Àfrica, amb l’objectiu d’iniciar relacions de cooperació per a la transformació global. Aquesta illa va ser declarada reserva de biosfera per la UNESCO l’any 2012 i té un elevat índex de pobresa; de fet, es troba en el lloc 135 (d’un total de 175) en l’índex de desenvolupament humà, segons dades de les Nacions Unides.

Durant cinc dies la delegació menorquina, formada pel vicepresident del Fons, Simón Gornés, i personal tècnic de l’entitat, s’ha reunit amb les autoritats de l’illa per conèixer de primera mà la realitat de l’illa africana, les condicions de vida de la seva població i valorar-ne les principals necessitats.

En el decurs de les diferents trobades i també a partir dels encontres amb entitats de la societat civil i emprenedories socials s’ha pogut constatar que la necessitat de subministrament d’aigua potable a la població és una necessitat de primer ordre. A dia d’avui, només la gent que viu al nucli urbà té accés a aquest recurs, mentre que més de la meitat que la població de l’illa, que resideix a petites comunitats disperses al bosc, només disposen d’aigua un dia a la setmana.

Una altra gran necessitat que es té a l’illa és la de formació professional a tots els nivells, per tal de poder avançar en capacitats que els permetin millorar les seves condicions de vida.

 

Està previst que el Fons Menorquí de Cooperació i Príncipe acordin un protocol que concretarà les condicions de la relació de col·laboració per ambdues parts.

Amb aquesta iniciativa amb l’illa de Príncipe, el Fons Menorquí dona continuïtat a l’objectiu iniciat fa uns anys amb l’illa d’Ometepe, a Nicaragua, i que també és reserva de biosfera.

El propòsit del Fons amb aquesta estratègia és complir el manament del seu propi pla estratègic, que estableix que l’entitat ha de treballar perquè les persones de territoris empobrits puguin millorar les seves condicions de vida i en especial l’accés a l’aigua, a partir d’un equilibri amb la natura i el planeta. També marca que, si pot ser, les zones escollides tenguin punts de connexió amb Menorca.

La delegació menorquina també tenia previst participar en el fòrum de cooperació municipalista que s’havia de realitzar a Príncipe, organitzat pel govern de l’illa i el Fons Gallec, però la celebració d’aquest encontre pateix un retard a causa que l’únic avió que connecta tres dies per setmana les illes de Sao Tomé i Príncipe ha tingut una avaria i s’està a l’espera que el gruix de les delegacions internacionals arribin a l’illa de Príncipe.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.