Finca es Rafal, Mallorca

AgroXerxa publica un mapa turístic de producte local de Menorca amb versió impresa, digital i aplicació mòbil El mapa ubica ja 328 punts de venda i restaurants de producte local a Menorca

El conseller de Medi Ambient i Reserva Biosfera, Aram Ortega, el director de l’OBSAM David Carreras, i el director insular de Promoció Turística, Isaac Olives, han presentat recentment el nou mapa turístic del producte local de Menorca d’Agroxerxa.

Aquest mapa s’ha creat a partir de la base del mapa de la IDE Menorca on s’han ubicat els 328 punts de venda i restaurants adherits a Menorca, perquè turistes i residents puguin trobar on es ven producte local. És un mapa que neix amb una clara vocació turística (platges, carreteres, camí de cavalls, espais naturals, etc.), presentat en 6 idiomes, però a la vegada també molt útil per a qualsevol resident que vulgui passejar i conèixer un poc més l’illa, ja que l’escala 1:75.000 en la que està elaborat dóna molt detall. S’ha fet una tirada de 30.000 exemplars cofinançats per la Direcció Insular de Medi Rural i Marí, i la Fundació de Foment del Turisme de Menorca.

Tots els productors i punts de venda tindran a la seva disposició un paquet de mapes de forma gratuïta perquè el puguin distribuir entre els seus clients. Des d’aquí volem animar que passin pels punts de recollida establerts per recollir el seu material. El mapa es vol distribuir a les diferents fires internacionals de turisme i a Menorca, des dels punts d’informació turística.

A més a més, es podrà veure el mapa a l’aplicació mòbil que Agroxerxa ha llençat per a Android i al web, on ara es pot visitar també en anglès i on s’ha afegit una descripció de les varietats de tots els productes i fitxes dels punts de venda amb fotografies dels establiments per a millorar la seva visibilitat.

Què és Agroxerxa?

Agroxerxa és una iniciativa per donar a conèixer tots els productes agroalimentaris del sector primari de Menorca a través d’una web, amb informació dels seus productors, els punts de venda i els restaurants on es troben aquests productes. Es tracta d’un projecte iniciat per l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), amb el finançament del programa LEADER Menorca i l’Institut Menorquí d’Estudis (IME).

Aquesta plataforma en línia inclou productes de la terra i productes de la mar de Menorca (agricultura, ramaderia, pesca, marisc, viticultura, apicultura). En el cas dels productes elaborats, els ingredients principals i majoritaris han estat produïts a l’illa i es coneix la traçabilitat del producte des del productor al consumidor, és a dir, s’aporta la informació de la finca on s’ha produït o la barca de pesca en el cas de productes de la mar.

Agroxerxa té l’esperit de servir d’espai de trobada virtual entre productors i consumidors, restauradors, transformadors i comerciants, i ser una eina de difusió i informació sobre el producte local de Menorca. El consum de productes de proximitat és molt recomanable, tant des del punt de vista de la salut com el mediambiental, a part de ser un motor de dinamització de l’economia local. A més, posem a disposició de la societat informació sobre pràctiques productives, compromisos ambientals i socials del sector primari de l’illa, per poder avançar cap a un consum més responsable i coherent amb la declaració de Menorca com a reserva de biosfera.

Com ha evolucionat el projecte?

Des de l’inici la plataforma web ha tingut un nombre de visites molt important (entorn a les 2000 visites/mensuals) i s’ha anat millorant amb l’ampliació d’informació sobre els productes, millora de la visualització i accessibilitat des d’ordinador i mòbil i quant a destinatari, estant disponible amb tres idiomes a hores d’ara.

Ara mateix estan adherits a Agroxerxa 115 productors, 231 punts de venda, 97 restaurants, 26 punts de venda online i s’hi poden trobar més de 600 varietats de productes.

El Consell Insular de Menorca, des del Departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, i des de l’inici de la legislatura ha apostat de forma decidida pel projecte i ha aportat una quantitat de 15000 € que han contribuït al manteniment i a realitzar millores en la plataforma, a l’entendre que aquesta contribueix de forma clara a l’economia circular i en especial al sector primari de l’illa.

L’enfocament d’ampliar els destinataris al sector turístic és també una eina pel propi sector que se li facilita la seva opció de consum, però també una oportunitat perquè el sector terciari contribueixi en el manteniment del sector primari.

És de destacar la vocació de futur de la plataforma, com ho demostra el fet que figuri com una eina necessària en 4 accions del pla d’acció de la Reserva de Biosfera o com una mesura de l’Estratègia Alimentària de Menorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.