El conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzà, ha comparegut aquest dijous davant la Comissió d’Hisenda i Pressupostos del Parlament dels Illes Balears per explicar els pressupostos de la Conselleria per a l’any 2024. Uns comptes que augmenten un 34,7 per cent respecte a l’exercici anterior, fins als 221.378.197 euros, i amb una aposta clara pels projectes encaminats a la modernització de la planta hotelera i la desestacionalització per una banda, i per l’increment de les ajudes a creadors i esportistes per l’altra.
Es reafirma així el compromís del Govern en l’enfortiment dels tres pilars de què consta la Conselleria com a estratègia desestacionalitzadora. Al principi de la seva intervenció, Bauzà ha apostat per “fomentar un turisme sostenible, per a promoure i preservar la nostra cultura i per a incentivar la pràctica esportiva”. Amb aquestes iniciatives, “aspiram a consolidar les Illes Balears com una destinació única, rica en tradicions i oportunitats”.
A l’hora d’explicar detalladament els comptes, el conseller Bauzà ha explicat que la secretaria general gestionarà 6,5 milions d’euros, un 3,8% més que l’any anterior.
Per àrees el pressupost queda d’aquesta manera:
· Secretaria General: 6.538.014 euros
· Direcció General de Turisme: 132.598.385 euros
· Direcció General de Cultura: 31.153.503 euros
· Direcció General d’Esports: 25.088.295 euros
Per la seva banda, els organismes autònoms i empreses públiques disposaran del pressupost següent:
· Agència Estratègica Turística Illes Balears (AETIB): 15.980.364 euros
· Institut d’Estudis Baleàrics (IEB): 9.440.991 euros
· Fundació Balear per a l’Esport: 12.846.117 euros
· Institut d’Indústries Culturals (ICIB): 2.573.417 euros
· Orquestra Simfònica de Balears: 13.313.874 euros
· Institut Robert Graves: 150.000 euros
Diversificació de l’oferta turística i desestacionalizació
La Direcció General de Turisme té assignada una partida de 132,6 milions d’euros, el que suposa un 30% més respecte de l’any passat. D’aquesta quantitat surten els 16 milions de transferències a l’AETIB; 20,6 milions als consells insulars o 4,3 milions a altres ens territorials. Aquests fons serviran per millorar l’entorn turístic i mediambiental, del producte i del servei, per mitjà de la formació: “Volem continuar transmetent el missatge de qualitat com a valor diferencial de l’oferta; destacar els progressos que es duen a terme en oferta turística, tant pel sector públic com pel privat, i posicionar les Illes Balears com a destinació turística cultural, gastronòmica i esportiva”, ha afirmat en el transcurs de la compareixença.
Dins aquesta àrea hi trobam l’AETIB, que té com a objectius per a aquest exercici la diversificació de l’oferta turística i desestacionalització i el posicionament de Balears com a destinació líder en turisme sostenible. Hi comptaran per a tal amb 16 milions d’euros.
L’AETIB té també encomanada també la gestió dels fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS), que per a 2024 seran de 152.541.131 euros, enfront dels 135.819.272 euros de l’any anterior. Tal com ja s’ha anunciat, aquest import es destinarà a un fons finalista per a inversions en modernització, innovació i sostenibilitat.
570.000 euros més per a subvencions als creadors
La Direcció General de Cultura, a més dels ens autònoms que hi formen part gestiona els centres culturals de titularitat estatal com l’Arxiu del Regne de Mallorca, la Biblioteca Pública de Palma, el Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera i la Secció del Museu Monogràfic del Puig des Molins, gestionarà un pressupost de 31,2 milions d’euros.
Cal destacar l’augment de la dotació del programa “Viu la cultura”, que arriba fins als 30.000 euros per tal d’arribar a la gran demanda des del sector educatiu. També es duplica la dotació a la Fundació Robert Graves (75.000 a 150.000 euros) i es preveu una inversió d’1,5 milions d’euros per a la finalització de les obres del Centre de Creació i Investigació Llucalcari.
L’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), depenent d’aquesta Direcció General, amb la seva finalitat de fomentar l’ensenyament i la normalització lingüística de la llengua catalana i la seva projecció exterior, incrementa notablement el seu pressupost (de 5.716.541 a 9.440.991 euros) en assumir les competències i personal de l’extinta Direcció General de Política Lingüística.
Es mantenen els convenis amb la UIB (Càtedra Ramon Llull, Gabinet d’Onomàstica) i amb l’Institut Menorquí d’Estudis (IME), i s’augmenta l’import de les convocatòries de subvencions en 570.000 euros més per afrontar les necessitats reals del sector i donar cabuda al màxim nombre possible d’expedients.
Quant a l’Institut d’Indústries Culturals (ICIB), entitat encarregada del desenvolupament de les indústries culturals i creatives en l’àmbit de la Comunitat Autònoma, gestionarà 2.573.417 euros, a l’espera d’incorporar pròximament romanents de convocatòries d’anys anteriors. D’aquest import una bona part (1.689.525 euros) va destinada a ajudes per a la producció de projectes culturals i audiovisuals i la seva promoció a l’exterior. A més de les subvencions per donar suport a inversions de modernització i innovació de les indústries culturals i creatives.
El pressupost destinat a l’Orquestra Simfònica de Balears és de 12.115.530 euros. L’activitat prevista per a aquest 2024 més important és la consecució de la Capsa de Música, futura seu de l’Orquestra. Altres projectes destacats: Temporada Simfònica (6,3 milions), Sonam per tu (200.000 euros) o la temporada de música de cambra (108.000 euros).
Manteniment d’instal·lacions esportives
25,1 milions d’euros és el que el Govern destinarà a impulsar la formació esportiva, ajudes als esportistes d’alt nivell i el manteniment del Centre de Tecnificació Esportiva Illes Balears (CTEIB). Tot, a través de la Direcció General d’Esports, que centrarà els esforços en quatre eixos durant aquest exercici: Àrea de promoció i patrocini, Centre d’Interpretació de l’Esport de les Illes Balears, tecnificació esportiva i Velòdrom Illes Balears.
D’aquesta Direcció General depèn la Fundació per a l’Esport Balear, qui gestionarà 12.846.117 euros, encaminats a la promoció i patrocini a esportistes individuals, clubs i esdeveniments i el desenvolupament de l’esport balear en general. Es contemplen diferents partides d’un total d’uns cinc milions d’euros per a reparació i manteniment d’instal·lacions esportives.