La Junta de Batles de la Reserva prioritzarà les inversions en renovables

La Junta de Batles de la Reserva, l’òrgan de coordinació entre l’Agència Menorca Reserva de Biosfera i els ajuntaments de l’illa en matèria de sostenibilitat local i insular, ha acordat aquest dimarts, 21 de novembre, les principals línies de treball i projectes en els municipis de Menorca.

La reunió s’ha celebrat al Consell Insular de Menorca amb el president del Consell i de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, Adolfo Vilafranca, el conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, Simón Gornés, el director insular de Reserva de Biosfera, David Vidal, i els batles, batlesses i representants dels municipis de Menorca.

Entre els principals acords de treball arribats hi ha prioritzar les inversions en matèria d’energia renovable i infraestructura per a la descarbonització de l’illa. L’òrgan preveu avançar en l’Estratègia Menorca 2030, especialment pel que fa a les actuacions centrades en la generació renovable en entorns urbans. “És el cas de l’augment de la xarxa pública fotovoltaica en aparcaments i edificis, l’ampliació de la xarxa de recàrrega de vehicles elèctrics i l’impuls de l’emmagatzematge a l’illa”, explica Adolfo Vilafranca.

“Així, els vuit ajuntaments de l’illa treballen ja amb una proposta de 23 possibles pèrgoles fotovoltaiques noves als aparcaments públics”, afegeix el president del Consell Insular de Menorca. Quatre seran Ciutadella, tres a Alaior, tres as Castell, tres as Mercadal, dos as Migjorn, dos a Ferreries, tres a Maó i tres pèrgoles a Sant Lluís. El document de treball ja concreta ubicacions, superfície, potència i pressupost per a cada instal·lació.

La creació d’emmagatzematge associat a les instal·lacions de fotovoltaica ha estat considerat primordial pels assoliments dels objectius de l’Estratègia, que cerca cobrir amb renovables el 85% de la demanda elèctrica el 2030, així com la consolidació de l’Oficina de l’Energia Menorca 2030 com a eina de suport a la ciutadania en el canvi de model energètic. Quant a la xarxa de recàrrega de vehicle elèctric, l’objectiu marcat ha estat superar els 100 punts públics en un any. Actualment, la xarxa pública compta amb 38 punts de recàrrega.

La reunió ha permès també informar sobre l’estat de les obres i tramitació de pèrgoles fotovoltaiques públiques ja construïdes o en procés de construcció i connexió a la xarxa. Entre les obres ja executades i pendents de connexió es troben les instal·lacions de l’escola de Ferreries, les del Centre de Salut des Migjorn Gran i la carretera St Tomàs-Es Migjorn i la parada d’autobusos d’Alaior. Les altres instal·lacions previstes per acabar durant el mes de novembre es troben al camp de futbol de Sant Lluís i a l’escola des Castell.

Altres línies de treball
La Junta de Batles de la Reserva ha abordat també l’impuls d’altres projectes als municipis de la Reserva de Biosfera de Menorca sobre conservació i divulgació de valors naturals de l’illa com els recursos hídrics, el cel nocturn, la biodiversitat, el medi marí o la geologia de Menorca.

Quant a l’aigua, tots els ajuntaments engegaran projectes relatius a infraestructura i conservació a partir del pròxim any. La reunió ha servit per posar en comú les fonts de finançament d’aquests projectes.

Els ajuntaments mantenen l’aposta pel desenvolupament de productes ecoturístics i infraestructures en el marc de la designació de destinació turística i reserva Starlight. També donaran continuïtat i reforçaran amb més suport formatiu i assessorament la marca Menorca Reserva de Biosfera com a distintiu per identificar els béns, productes i serveis que es desenvolupen a l’illa de forma sostenible.

L’Estratègia de Biodiversitat de la Reserva de Biosfera, l’Estratègia Alimentària de Menorca o l’educació ambiental a la finca d’Alforí de Dalt seran també actuacions prioritàries. A més, es preveu desenvolupar accions de conservació i conscienciació sobre medi marí i promoure el coneixement de la geodiversitat en el marc de la reserva de biosfera a través del Centre de Geologia de Menorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.