La Junta de Govern del Consorci de Residus i Energia de Menorca ha adjudicat la redacció del projecte per a la implantació d’una instal·lació d’energia elèctrica renovable a Milà que combini la tecnologia eòlica i la solar fotovoltaica. Es tracta del projecte de repotenciació del Parc Eòlic de Milà i la seva hibridació amb plaques solars, després que l’actual parc hagi suspès l’activitat pocs mesos abans de la fi de la seva vida útil.
La redacció de la documentació tècnica per a les instal·lacions ha estat adjudicada a l’empresa IDOM Consulting, Engineering, Architecture Sau per un import de 217.420,75 € sense IVA.
Hibridació eòlica i fotovoltaica
La part eòlica d’aquest projecte contemplarà la instal·lació de 3 aerogeneradors de 3,5 MW cadascun en substitució dels molins actuals, sumant una potència total de 10,5 MW davant els 3,2 MW de l’actual parc. La ubicació de la nova instal·lació eòlica ocuparà tota l’àrea del parc eòlic de Milà inclosa en el Pla director sectorial energètic de les Illes Balears com a zona apta per a la futura millora o ampliació de la instal·lació existent.
La part fotovoltaica del projecte inclourà la instal·lació de panells solars a una bona part del terreny no ocupat per les infraestructures dels aerogeneradors, com vials, edificis de serveis o fonaments de torres. S’estima que la superfície disponible en aquestes zones pot ser suficient per a ubicar fins a 4,3 MW de potència. Així, s’aconseguiria arribar fins als 14,7 MW en la poligonal del parc eòlic, hibridant eòlica i fotovoltaica. A més, el projecte també incorporarà la instal·lació de bateries d’emmagatzematge de l’energia renovable.
La projecció de la infraestructura d’accés a la xarxa elèctrica d’aquestes instal·lacions de renovables és l’altra pota d’aquest projecte. En aquest cas, aquesta connexió haurà d’estar dimensionada per a totes les possibilitats de generació d’energia futures a l’àrea de Milà. Per aquest motiu es prendran en consideració les instal·lacions de fotovoltaica que podrien ser instal·lades en un futur sobre les superfícies dels abocadors clausurats de l’Àrea de Gestió de
Residus de Milà. Els càlculs estimen que aquestes instal·lacions podrien tenir entre 8 i 12 MW de potència.
En el cas més favorable que totes les instal·lacions de renovables possibles es portessin a terme, l’àrea de Milà podria incorporar un total de 26,7 MW entre la potència de les instal·lacions del parc eòlic que es projectaran en aquesta licitació i les possibles instal·lacions de fotovoltaica sobre els abocadors clausurats. Tot aprofitant un entorn altament antropitzat i amb infraestructures existents. La concreció definitiva d’aquestes instal·lacions quedarà determinada en els respectius projectes que ja han començat a elaborar-se.
Durant el procés de redacció del projecte, la repotenciació de Milà es portarà al Consell Científic i al Consell Social de la Reserva de Biosfera de Menorca amb l’objectiu d’iniciar un procés participatiu i de consultes i aconseguir el consens més ampli possible sobre com emprendre aquesta repotenciació.