T’has plantejat mai que una malaltia pot venir d’una emoció que se t’ha encallat a dins? Aquesta és la premissa sobre la que treballa la ciutadellenca Trinidad Coll, psicoterapeuta transpersonal i especialista en bioneuroemoció. El pròxim dilluns dia 18 serà Maó per donar una xerrada al centre de majors. I durant uns dies passarà consulta a tothom que vulgui descobrir un tipus de teràpia que s’ha demostrat com una de les més ràpides que existeixen a l’hora de resoldre problemes.
- Què vol dir ser especialista en bioneuroemoció?
La bioneuroemoció -nom que li va posar Enric Corbera-, treballa les malalties des de les emocions. Està avalat científicament que les malalties són somatitzacions d’emocions que no processem. Per tant, saber quines emocions són les que ens provoquen una malaltia o desequilibri ens pot ajudar a tractar-la. Açò no vol dir que no es facin els tractaments mèdics que s’han de fer. Però el malalt millora molt més ràpid si també es treballa a nivell terapèutic.
- D’on sorgeix la bioneuroemoció?
Les investigacions en física quàntica han demostrat la importància que tenen i com ens afecten les emocions, com les somatitzem. Cada emoció ens provoca una recció biològica. Una persona que està ancorada en el passat, està revivint tota aquella vivència i aquella reacció biològica torna a sortir. De manera repetida, el cos ho somatitza i es desenvolupa una malaltia.
Quan és una malaltia molt patològica, i la persona, per ella mateixa, no pot canviar el seu pensament, s’empren eines terapèutiques que et fan fer feina des de l’inconscient. Totes les vivències queden al nostre inconscient. Per tant, la millor manera de tractar-la és amb eines que arriben a l’inconscient. Tècniques com la hipnosis ericksoniana, la programació neurolingüística o les regressions, ajuden a esborrar la informació de l’inconscient que som incapaços de controlar. El conscient sempre diu mentides, per açò s’ha d’intentar descobrir la història que hi ha darrere la història de l’inconscient. És com fer de detectiu.
- Quina tècnica és la que millor funciona?
En funció del conflicte que té i del perfil de persona, empro una tècnica o una altra. No a tothom es pot fer hipnosis.
- Hi ha pacients que qüestionen tècniques com la hipnosi?
És possible tractar a persones que són escèptiques, sense cap problema. Tot i que la hipnosi que faig jo no és com les que ens ha venut la televisió. En aquests casos, és més fàcil emprar tècniques de programació neurolingüísitca, ja que es fa feina amb els dos hemisferis del cervell.
- Aquest tipus de teràpia estan en auge?
De cada vegada tenen més demanda perquè els resultats són bastant ràpids. HI ha una millora si es segueixen les pautes que es nota en pocs mesos. Hi ha científics que diuen que 9 mesos de teràpia transpersonal equival a 10 anys de teràpia cognitiva-conductual. Evidentment, no hi ha res que sigui miraculós, però sí que la millora i els canvis es noten més ràpidament que amb la teràpia tradicional.
- Quina diferència hi ha amb la teràpia tradicional perquè aquests canvis siguin tan ràpids?
La teràpia conductual treballa sobre el canvi de conducta, però no sobre el conflicte que duu implícit aquella conducta. La teràpia transpersonal és molt més profunda, va a l’arrel, perquè contempla la unitat del cos, ment i emocions. Quan tens un pensament, et provoca una emoció i aquella emoció provoca una reacció física. No va el pensament per una banda i la reacció biològica per una altra. Mantenir-se en el present, el mindfulness són algunes de les tècniques que s’empren en aquest tipus de teràpia, que està molt basada en la psicologia oriental.
- Quin tipus de persones tractes a la teva consulta?
El perfil de persones que més acudeix a consulta són des del 16 als 60. I la majoria venen amb conflictes sorgits en l’època de quan eren adolescents. Evidentment, el punt de vista és molt diferent quan he de tractar una persona de 16 o una de 60, encara que el que es tracta són sempre emocions.
Quasi tots els conflictes ens vénen de la infància, però les vivències de cada un són diferents. Cada un tenim una història diferent.
- Quin consell donaries a algú que vol començar amb una teràpia bioneuroemocional?
Tothom s’hauria de fer la pregunta: com enfoc la meva vida, en el fer o en el ser? Al llibre que vaig escriure el 2012 hi ha un capítol que es titula “Ser o hacer?” Si prenem consciència de com vivim, hauríem de plantejar-mos cada dia com si fos el nostre darrer dia, des de la coherència del ser. La majoria de persones que somatitzem d’una manera o una altra és perquè som incoherents amb nosaltres mateixos, i aquí és on influeix l’autoestima. Si t’estimes a tu mateix, seràs coherent amb tu mateix. No diràs si, si realment vols dir no. Si tothom fes açò, estaríem tots sans. Es necessita pràctica per arribar a aquest nivell, és com anar en velo. Per açò la meva feina és donar eines i ajudar a la persona a trobat el camí de com fer aquest canvi.
Na Trinidad Coll és també psicoterapeuta gestàltica, terapeuta floral, professora de hata ioga i kundalini ioga, pilates i reiki.
Si t’interessa, pots posar-te en contacte amb ella a través del telèfon 661 095 111.