Bep Al·lès / Ciutadella – La platja de Santandria o Cala Santandria està situada a quatre quilòmetres de Ciutadella, entre la Caleta d’en Gorries i Cala Blanca. Conta la llegenda que el seu topònim es deu a un captiu cristià. Aquest presoner, ferit de mort, desprès de batejar a la filla d’un capità moro, va anomenar a aquest racó costener com Sancte Andrea.
A partir dels anys seixanta, la construcció de xalets, apartaments i tres grans hotels al voltant de la cala va atraure com un imant el turisme de masses que començava a desembarcar de manera imparable a l’illa. Segons conta Alfons Méndez, abans de la Guerra Civil existia a la cala un conjunt d’edificacions d’estiueig, així com un quiosquet. Es tractava d’un dels punts que arreplegava més ciutadellencs per prendre banys. A la caleta d’en Gorries, situada a l’entrada de la cala, hi ha una casa amb la data del 1879.
L’autor de A la recerca del paradís: història del turisme a Menorca explica al seu bloc personal que al 1954 s’hi va inaugurar el restauramt Bahía, en un local situat a peu de platja. L’any següent l’establiment fou adquirit per Antoni Juaneda Saurina, que al mes de juny el va reobrir com a hotel. “Aquest any”, recorda l’economista, “Santandria era una de les colònies d’estiu més populoses de Ciutadella”.
Cap a la meitat de la dècada dels anys 50, Santandria era una de les colònies d’estiu més populoses de Ciutadella
El 1960 la zona estava ja perfectament urbanitzada. Hi funcionava el bar-restaurant Ses Set Voltes. El bar Carrió estava situat ran de mar i també hi havia una botiga de queviures, de la qual s’abastien els turistes allotjats al complex d’apartaments que existia a la cala.
Tanmateix, el 1961 un grup de metges catalans -conta Méndez- va adquirir solars per edificar una “colònia de xalets”. Els primers mesos de 1962 s’aixecarien nombrosos bungalows i l’Hotel Bahía fou ampliat, fins arribar a les 24 places. El 1962 el bar-restaurant de Ses Set Voltes fou engrandit i obria les seves portes el bar Acapulco, en la costa d’accés a la platja.
Poc després, el restaurant de la cala es convertí en l’hostal Ses Set Voltes, amb 32 places. Miss Espanya assistí a la seva inauguració.
El sector de Son Carrió ja es trobava totalment desenvolupat el 1967, amb tots els carrers asfaltats i els serveis disponibles. El 1968 la immobiliària Oliver Mateu comercialitzava xalets i el 1970 i el 1971, explica Alfons Méndez, es van planificar dos hotels, que no van arribar a quallar.
El 1968 es va obrir un picador de cavalls a Santandria i el 1969 es va inaugurar el bar Sa Quadra. Entre el 1969 i el 1972 es van projectar fins a 5 hoteles entre Santandria i Cala Blanca, alguns dels quals comptaven amb crèdits hotelers, però només es realitzà l’Hotel Cala Blanca, promogut per l’agència de viatges Ultramar Express, del grup alemany TUI. La crisi del petroli provocà l’aturada en la construcció dels hotels fins a l’obertura de l’hotel Playa Santandria el 1980, amb 41 habitacions dobles i de capital local. La petita caleta dels ciutadellencs s’obria, definitivament, al turisme.