L’Aliança Menorca Sense Plàstic, en col·laboració amb les organitzacions mediambientals de la nostra illa, porta des del començament posant el focus d’atenció en la situació dels microplàstics presents al nostre litoral: “El 2024 ha començat amb la notícia d’una marea “blanca” que està envaint les platges del nord d’Espanya, però, aquest desastre ambiental d’arribada massiva de pèl·lets a les platges és un altre episodi més d’una contaminació constant que fa anys que afecta les nostres costes, inclòs el litoral balear”, declara Marta Pérez López , Coordinadora de l’Aliança.
Les dades del problema mediambiental a Menorca
Segons estudis realitzats per les organitzacions Surfrider Foundation Europe, Good Karma Projects i Per la Mar Viva, s’han estimat densitats de més de 6.000 pèl·lets per metre quadrat a la platja de Cavalleria.
Altres anàlisis realitzades pel GOB Menorca amb el projecte de ciència ciutadana de Microplastic watchers apunten que platges com Son Bou podrien contenir més d’un milió i mig de microplàstics, majoritàriament pèl·lets.
A més, l’organització 0 Plastic Menorca a la seva última 0 Plastic Menorca Diving Expedition van recollir, en poc més de 3 dies, més de 4.000 microplàstics, sent els pèl·lets els protagonistes.
D’on procedeixen els pèl·lets que arriben a Menorca?
Un estudi de Surfrider Foundation Europe i Good Karma Projects apunta que l’arribada de pèl·lets a les nostres costes ve donada per la fugida de pèl·lets del complex petroquímic de Tarragona a través de fugues del sistema de drenatge de pluvials. Segons aquest estudi, en episodis de pluges intenses, aquests microplàstics migren des del complex fins a la conca del Riu Francolí i part de la conca de les Rieras Meridionals. Així, en condicions de vents d’oest i nord-oest, els pèl·lets es dirigeixen mar endins i acaben arribant a la costa de Menorca.
Iniciatives en marxa a Menorca per resoldre aquest problema ambiental
En relació amb la retirada de microplàstics, l’Aliança Menorca Sense Plàstic, gràcies al suport del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, ha construït dos trommels -uns coladors cilíndrics de grans dimensions- que s’ofereixen a entitats, particulars, empreses i escoles realitzar jornades de neteja de microplàstics. Així mateix, amb l’objectiu de fer entendre millor la problemàtica a la ciutadania, també han creat un display (mostrador) que permet visualitzar fàcilment la contaminació per microplàstics, així com uns recipients on es mostren els plàstics recollits amb els trommels. Qualsevol entitat interessada pot sol·licitar a l’Aliança Menorca Sense Plàstic disposar d’aquest taulell per un temps limitat.
Per la Mar Viva, el GOB Menorca i l’Aliança Menorca Sense Plàstic participen al projecte Surfing For Science Lab, projecte que avalua la contaminació per microplàstics a la zona costanera, amb la col·laboració de ciutadans que recullen mostres científiques fent pàdel surf. Aquest 2024 s’estan recollint mostres per voluntaris a les zones de La Vall i del port d’Addaia.
El GOB Menorca amb el projecte de ciència ciutadana de Microplastic watchers fa més de 2 anys que analitza mensualment la presència de micro i mesoplàstics a les platges de Son Bou i Algaiarens.
Finalment, l’organització 0 Plastic Menorca, a través de diverses iniciatives com la seva 0 Plastic Menorca Diving Expedition, també recullen aquests plàstics més petits alhora que treballen a augmentar la conscienciació en col·laboració amb experts i entitats locals.