FeMA 2024: Un festival en constant creixement El Festival de Manga i Anime en Català celebra una segona edició demà, dissabte 16 de març, a Ciutadella

Foto: VadCultura

Miriam Triay / Ciutadella – L’any passat es va fer realitat el primer Festival de Manga i Anime en Català (FeMA) a diversos municipis i ciutats de les Illes Balears, entre els quals, es trobava Ciutadella. Un que va ser concebut amb el clar objectiu de fomentar l’ús de la llengua catalana i de la lectura entre els joves, a través del cinema anime i el còmic manga. Dues expressions de la cultura japonesa que estan en un auge creixent.

Enguany, i en vista de l’èxit que va tenir entre els joves aquesta primera edició, s’ha tornat a organitzar el festival que, en el cas de Ciutadella, tindrà lloc demà dissabte, 16 de març. Un esdeveniment que, a més, s’expandeix més enllà de les fronteres de ponent, aconseguint que enguany, encara que només sigui per una activitat, s’hi hagin sumat Maó i Sant Lluís.

“Es tracta d’un festival que vol respondre a un concepte de proximitat. Hem volgut que hi participin el màxim d’entitats de l’illa. I pel que veim, en la tercera edició segurament ja seran més les que se sumin. De més municipis. Volem aconseguir que se’l facin seu, també”, confessa Dolors Boatella, de l’organització VadCultura, encarregada del festival a Menorca.

Un festival que, nascut en el si de l’entitat cultural menorquina VadCultura, està organitzat pel Departament de Normalització Lingüística, del Govern Balear. Un esdeveniment, llavors, que també se celebra a Mallorca, Eivissa i Formentera.

De fet, i com ens confessa la llibretera Boatella, va ser aquest departament qui, enguany, va proposar continuar amb una segona edició del FeMA. “L’Institut d’Estudis Baleàrics, concretament el seu Departament de Normalització Lingüística, ens va contactar per dir que apostaven per una nova edició. Fet que ens va sorprendre i alegrar, al mateix temps. Així, aquesta edició és molt important per diversos aspectes, però sobretot per no perdre espais lingüístics. Hem d’esforçar-nos-hi tots. Ara toca ser-hi. Que els joves vegin natural que el contingut que els agrada es trobi en català”.

Foto: VadCultura

UNA DIADA PER AL JOVENT
La idea, com deim, va sorgir de VadCultura, que cercava promocionar la llengua entre el jovent a través d’un contingut més atractiu. “En aquest sentit, vam detectar que el contingut de còmic-manga s’interioritza molt ràpid, s’aprèn molt, i crida molt l’atenció entre els joves. Crea un hàbit lector molt valuós”.

La intenció del festival és, per tant, aconseguir que els més joves, preadolescents i adolescents, tenguin un espai propi, on poder-se sentir escoltats i acollits, on descobreixin que els seus comics manga preferits estan també en el seu idioma, i que s’hi dedica tot un dia a una de les seves passions. “Crear una experiència literària als joves. Que els visitants puguin remenar còmics, passar un dia amb els seus amics, que tinguin plans diferents un dissabte, que no hagin de gastar diners…”. Crear i donar oportunitats que, alhora, promocionin i donin un espai a la nostra llengua.

A més, no tot es limita a posar diverses taules amb llibres, o marxandatge. Com ja vam veure l’any passat, en la primera edició, el festival també compta amb diverses activitats i tallers. Uns que enguany s’han anat ampliant i creixent. “Es tracta també de crear referents entre els joves, que s’adonin del que està passant al voltant de l’univers manga i anime, que hi ha sortides professionals en auge, que se’ls poden obrir més portes de les que es pensen, i en català”. Que els més joves puguin gaudir d’un univers fet a la seva mida, amb tots els avantatges i novetats que aquest presenta, al seu abast, i amb una mirada totalment conscient de la importància de la nostra llengua, i de la lectura.

Foto: VadCultura

UNA SEGONA EDICIÓ MÉS INTENSA
Així, enguany se segueix amb la idea original de la primera edició, però ampliant molt més el ventall d’opcions.

Fins i tot, sumant un grup d’espectadors: el familiar. “Consideram que també hi ha contingut de l’univers de l’anime o el manga, destinat a fillets més petits, i hem volgut donar-hi sortida. A més que segurament hi ha pares o mares que són fans d’aquest món, i així tenen un motiu més per venir”.

– A l’aire lliure
Com la mateixa Boatella indica, i al programa del Festival a Ciutadella es mostra, enguany es comptarà amb una activitat destinada als més petits, convertint-se en l’inici de l’esdeveniment. A les 10 h, a la plaça on es troben els Cinemes Moix Negre, s’encetarà el FeMA 2024, amb L’arbre i el vent: àlbums il·lustrats que ens arriben del Japó, un contacontes a càrrec de Raquel de Manuel Mur. Una activitat que, de fet, el passat dilluns, 11 de març, ja va tenir lloc a la Biblioteca Pública de Maó.

En aquest sentit, és important destacar que les activitats es divideixen amb les que es fan a fora, a la plaça, i les que tenen lloc a dintre dels Cinemes, que enguany han posat a disposició del festival diverses sales i instal·lacions.

Així, i si continuam amb les que tindran lloc a la plaça, a les 12 h, seguint amb les novetats, tindrà lloc el concert de Younenki Music, un grup de rock japonès, que farà versions en català.

Una hora després, a les 13 h, tindrà lloc la gravació d’un pòdcast en directe, a càrrec de MèC, una comunitat de creadors de contingut menorquins. Especialitzats en manga i anime, així com videojocs i altres temes interessants entre els joves.

Ja a la tarda, a les 16.30 h tindrà lloc un taller d’il·lustració de manga, amb Clara Picó. Es tracta d’una activitat organitzada pel Centre d’Art Municipal de Ciutadella. “Es tracta d’un taller d’il·lustració orientat. És a dir, na Clara vindrà amb unes plantilles, per veure una mica les concepcions diferents, més específiques d’aquest tipus de dibuix”.

– A l’escalfor interior
Si passam a parlar de les activitats que tindran lloc a l’interior dels Cinemes Moix Negre trobam a les 10.30h, un col·loqui amb Júlia Bisbal, Liah, il·lustradora i autora del cartell d’enguany del FeMA. “En aquest, la professional ens parlarà de la seva experiència, de les tasques que fa, de la situació actual d’un professional de la il·lustració. A més de comentar les diferències, peculiaritats i característiques de la il·lustració manga, que és molt més concreta que algunes altres especialitats”.

Seguidament, tindrà lloc, a les 11.30 h, el col·loqui Manga: manual d’instruccions, del reconegut Oriol Estrada, coordinador de continguts del MangaBCN i cofundador d’Espai Daruma. “És una oportunitat perquè els més joves coneguin les novetats i tendències de l’univers manga, del qual Estrada està al dia”.

A la tarda, a les 17.30 h, hi haurà un col·loqui amb Estel Tort, actriu de doblatge. “Un referent que demostra que el doblatge és una professió accessible. I que explicarà com funciona aquesta branca laboral, quines sortides presenta, les dificultats…”.

I, finalment, com l’any passat ja es va fer, es projectarà una pel·lícula anime. Enguany es tracta d’El meu veí Totoro, del reconegut Studio Ghibli. “Un film que demostra com d’alguna manera, el món del manga i l’anime pot ser un punt d’unió de diferents generacions”. Una que es projectarà el mateix dia, a la mateixa hora, a la Sala Albert Camus, de Sant Lluis.

Foto: VadCultura

– Llibres, cosplay i més
A més, i com a una de les parts motores del festival, també hi haurà una zona fira de còmics manga de totes les editorials que publiquen en català, il·lustracions, samarretes, figures… de la mà de VadLlibres de Ciutadella, i de Chaplin, una tenda de Maó especialitzada en marxandatges d’anime i manga.

I una zona exposició de joves talents de manga, on diferents artistes podran mostrar la seva obra, conèixer a d’altres que també dibuixin, intercanviar opinions, mirades, i contactes. Una manera de conèixer i aprendre més.

Finalment, també es podrà tornar a comptar amb el Concurs cosplay, de l’any passat, que tractarà de fer-se una foto disfressat d’algun personatge d’anime o manga, i penjar-la a Instagram sota l’etiqueta #FeMA24. El guanyador s’emportarà un lot de còmics.

“Tot açò i moltes més sorpreses que s’aniran presentant al llarg del dia de demà. Entre aquestes, i com supòs ja esperen molts dels participants, hi haurà un homenatge a Akira Toriyama, l’autor de Bola de Drac, que ens va deixar el passat 1 de març”, explica Boatella.

Un festival, per tant, que es presenta amb una segona edició més gran, ampliada, i que pretén seguir creixent any rere any, donant suport als negocis de proximitat, i promovent la importància de la lectura, i de la llengua catalana. Que el contingut en català també hi és, i està a l’abast de tots.

Foto: VadCultura

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.