C.M / Ciutadella – L’Ajuntament de Ciutadella, l’Ajuntament de Ferreries i l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental (ABAQUA) estudien plegats una solució al problema dels canvis de coloració i les males olors del torrent d’Algendar, que s’han tornar a reproduir els últims dies i que es duen repetint de manera episòdica en els últims 10 anys. Tres són les causes principals que, segons els experts, podrien produir la coloració blanquinosa que tenyeix les aigües del ‘Riu’ de Cala Galdana: el mal estat de les canonades de sanejament de la zona (es sospita especialment de la xarxa de Serpentona, que no s’ha canviat des que es construí la urbanització); l’efecte de la descàrrega de l’efluent de la depuradora, que ja va empènyer en el seu dia el Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil a aconsellar el trasllat de l’emissari mar endins; i el moviment i l’entrada de matèria orgànica amb la posidònia morta. El que s’ha de decidir ara és quin d’aquests factors és el més determinant.
Per a comprovar-ho, el director gerent de l’ABAQUA, Emeterio Moles, i el tècnic supervisor de l’àrea de gestió de sanejament d’aquest organisme a Menorca, Esteve Barceló, han visitat aquest dilluns Cala Galdana per inspeccionar la zona i mantenir una reunió de treball amb el batle de Ferreries, Pedro Pons, i la batlessa de Ciutadella, Juana Mari Pons. Hi han estat presents també el regidor d’Urbanisme de Ferreries, Vicent Coll, i la regidora delegada del Servei d’aigües i clavegueram de Ciutadella, Esperança Juaneda.
Bona part de les sospites graviten sobre el més que presumible estat defectuós de la xarxa de clavegueram de Serpentona, a la banda de Ciutadella, que no s’ha baratat mai i del qual n’ha deixat constància a través de diferents informes l’enginyer municipal Joan Moll. Per si hi hagués algun dubte, la canonada instal·lada al carrer des Riu de Cala Galdana, i que pertany al municipi de Ferreries, es va tornar a revisar aquest dilluns amb l’ajuda d’una càmera, sense que es trobés cap evidència del seu mal estat. Tanmateix, el darrer cop que es va revisar, ara fa tres anys, es va constatar que el seu estat era òptim.
Les sospites graviten sobre el més que presumible estat defectuós de la xarxa de clavegueram de Serpentona, del qual n’ha deixat constància a través de diferents informes l’enginyer municipal Joan Moll
La batlessa de Ciutadella, Juana Mari Pons, és conscient del problema i no en defuig les responsabilitats. Pons ha assegurat que l’Ajuntament inclourà el projecte de renovació del clavegueram de Serpentona en el Pla Insular de Cooperació d’enguany, amb l’objectiu que la substitució de les envellides canonades de sanejament instal·lades a la zona de Ciutadella es pugui escometre durant l’hivern.
El batle de Ferreries, Pedro Pons, assegura, per la seva banda, que el consistori ferrerienc contribuirà, des de la col·laboració amb el municipi vesí i amb l’ABAQUA a trobar una solució als ja endèmics problemes de coloració i males olors del ‘Riu’. Explica que l’actuació és urgent “perquè, d’altra manera, si no hi fem res, els primers que ens adonaríem seríem els ferreriencs, que som els que tenim la platja de Cala Galdana a qui devora”.
El director gerent de l’ABAQUA, Emeterio Moles, explica que “existeix una interacció de molts elements, no només un. Un d’ells, és clar, és la descàrrega de l’efluent de la depuradora dins el ‘Riu’. Quant a la depuradora, totes les analítiques i les proves, fins i tot una investigació anterior, demostren que l’aigua depurada no té un contaminant que pugui generar aquest procés, però és evident que existeixen alteracions. S’ha de tenir en compte que l’aigua del mar que entra al torrent arrossega posidònia morta i que nosaltres hi descarreguem aigua depurada. Indiscutiblement, però, l’estat de les xarxes de sanejament és molt important per saber-ne la causa de tot plegat”. Del que es tracta, insisteix el gerent de l’ABAQUA, “és de buscar tots els possibles origens de les olors i la coloració de l’aigua, i en tot això hi juguen un paper tant l’estat de les canonades com l’entrada i la sortida d’aigua del mar i la matèria orgànica que arrossega la posidònia morta”.
Emeterio Moles (ABAQUA): “Si treiem l’emissari mar endins, el que eliminaríem és l’efecte beneficiós que es volia aconseguir en un primer moment amb la restitució de l’aigua de la depuradora al llit del torrent”
SEPRONA
Moles ha fet referència també a l’informe del Seprona que aconsellava fa tres anys que l’emissari que treu l’aigua procedent de la depuradora s’estengués mar endins, més enllà de la pradera de posidònia, a uns 250 metres de distància de la costa. “L’informe del Seprona intentava esbrinar si la descàrrega de l’efluent de la depuradora jugava algun paper en tot això, però les anàlisis d’aigua varen descartar aquesta possibilitat. Aleshores, el que hi ha és el que gosaria a aqualificar com una recomanació tècnica avaluable, perquè quan es decidí restituir l’efluent de la depuradora dins el ‘Riu’ l’objectiu que es volia aconseguir era fomentar el moviment de l’aigua cap a fora. Hem de pensar que si l’aigua estancada és la que genera olors i problemes, l’aigua de la depuradora el que fa és ajudar a moure-la. Si treiem l’emissari mar endins, el que eliminaríem és l’efecte beneficiós que es volia aconseguir en un primer moment amb la restitució de l’aigua de la depuradora al llit del torrent”.