Parlam amb Sandra Moll, portaveu del PSOE: “Es born és per noltros un tema prioritari”

Foto: Sandra Moll

Itziar Lecea / Ciutadella – Just pocs dies abans d’aquest passat dimarts, quan es va conèixer la notícia de què els partits d’esquerra a l’Ajuntament de Ciutadella volen presentar en breu la moció de censura contra l’equip de govern del PP, vam poder fer una xerrada amb l’actual portaveu del PSOE Ciutadella, la regidora Sandra Moll. Amb ella vam fer balanç d’aquest primer any de legislatura de govern del PP; una situació que, sembla, té ja data de caducitat. En els pròxims dies, especialment a finals d’aquesta setmana, quan El Iris ja sigui al carrer, sabrem quin és el resultat de l’acord dels partits d’esquerres, i que us anirem contant a través de eliris.cat. Mentre, podeu veure la valoració dels socialistes d’aquest primer any de govern del PP que ha liderat Juana Mari Pons.

Començam per la valoració en global: com trobau que ha anat aquest primer any?
És cert que el PP va entrar en una situació de minoria, però també amb una bona herència rebuda. Els projectes més grans que han pogut fer, evidentment, no són fruit seu perquè, administrativament, no hi ha temps. Ha estat una herència que li ha permès executar molts de projectes que ja hi havia començats. Per part del PSOE Ciutadella, la valoració que en feim és que ha pogut aprofitar aquesta situació, pel que no és dolenta. Estem satisfets de veure que han continuat amb aquests projectes, i no els han paralitzat. Tot i que també veim que ha estat un any de “qui dia passa, any empeny”, anar acabant el que ja hi ha començat i ja vorem.

En estar el govern en minoria, s’han pogut tirar endavant propostes fetes des de l’oposició?
La feina d’oposició no és només oposar-se a les propostes de govern, sinó de fer feina des del lloc que ara estem. No podíem quedar de braços creuats, pel que hem intentat tirar endavant les nostres polítiques. No vam poder ajuntar forces per crear un govern d’esquerres, però, per responsabilitat, hem intentat, des de l’oposició, dur a terme les nostres iniciatives. Hi ha temes que ens ajunten i ens apropen amb la resta, que són els que duim a ple per aprovar. Tot i que també és cert que hi ha propostes que, tot i ser aprovades a plenari, encara no s’ha fet res per part de l’equip de govern, tot i ser la seva responsabilitat. Hem de dir, però, que moltes de les mesures que hem duit a ple, el PP també hi ha votat a favor o s’ha abstès, no hem tingut cap proposta tombada per part seua.

Com a PSOE, sí que heu tombat algunes coses, com va ser la primera proposta de pressupostos o la taxa de fems.
Sí que ens vam oposar a l’augment de la taxa de fems, i ens va semblar curiós que, durant el passat mandat el PP digués que era possible abaixar impostos, i resulta que quan entren al govern, el primer que fan és apujar impostos. Crec que, ara que son dintre del govern i veuen el pressupost real que requereix un ajuntament com el de Ciutadella, haurien d’entendre que la baixada d’impostos no es va fer en el seu moment perquè no hi havia possibilitats de fer-ho. Són coses que crec que s’haurien d’explicar, el fet de que a oposició es digui una cosa i quan es govern en sigui una altra. Passa amb molts de temes.

Foto: Sandra Moll

Amb quins altres temes passa?
Amb Es Born també està passant. Semblava un tema prioritari, però veim que no és així. I trobam que és un tema que li hauríem de donar tots prioritat, ja que el govern del PP a les Illes ha tret un decret que dona facilitats per fer aparcaments a terreny rústic. Volem saber per què han canviat de criteri, i posar com a prioritaris projectes que abans no ho eren, perquè ha passat amb altres temes.

Amb quins?
Ha passat amb la baixada de l’IBI, que durant vuit anys de l’anterior govern van demanar baixar i ara no el toquen. O la mateixa plaça des Born. Tanmateix, trobam que tot ve d’una manca de projecte que s’ha demanat en diverses ocasions, però no acabam de veure la seva visió de futur. Als pressupostos no van plantejar res nou. Van passant dia a dia. Projectes nous, reals, no n’hi ha. El fet de que governen en minoria és una excusa per no treure temes nous, perquè si fessin propostes prou interessants per Ciutadella, des del PSOE Ciutadella no ens hi oposaríem.

Comentàveu de propostes aprovades a ple que no s’ha duit a terme. Ens en pot posar exemples?
Al primer plenari vam fer una moció amb vuit punts d’acord sobre la plaça des Born. No se n’ha fet cap. Creim que és el més significatiu, sense voler dir que no hi hagi temes més prioritaris. Però trobam que és un projecte cabdal per una Ciutadella més neta de fums.

Hi ha dos grans projectes iniciats de l’anterior equip de govern de molt de pes: l’escola de música i el geriàtric municipal. Com valorau l’evolució?
L’escola de música és cert que ha evolucionat de manera positiva, amb el concurs d’idees que ha suposat tenir molt bones propostes. Era un tema encallat de feia molts anys i l’havíem de treure entre tots. L’ampliació del geriàtric sembla que està més endarrerida, és més complex i intervenen tres administracions diferents. Es tracta de seguir insistint, especialment a les altres administracions. El geriàtric és una de les demandes més importants del municipi, perquè hi ha una gran demanda d’aquest servei, i esperam que sigui un dels temes que en els pròxims quatre o vuit anys estigui ja resolt. Crec que ens hem de posar objectius en pocs projectes, però grans, i anar fent els temes més municipals.

Quines propostes lluitareu en els pròxims mesos?
A banda des Born, que ja hem comentat, el tema de l’habitatge també el consideram prioritari, és necessari construir habitatges de protecció oficial. Controlar el preu del lloguer no és una competència municipal, però sí que ho és construir habitatges, i hauria de ser una prioritat. Un altre tema que també ens preocupa molt és el tema de l’aparcament, que sabem que està malament. Hi ha molta feina a fer a nivell de mobilitat: treure els cotxes, buidar el centre de fums i renous, i reconduir la circulació. Així, les prioritats serien habitatge, mobilitat i plaça des Born.

Foto: Sandra Moll
Hauser & Wirth Tardor 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.