Parlam amb Llorenç Ferrer, nou batle de Ciutadella: “Venim per fer feina en el present, d’aquí a tres anys la ciutadania valorarà”

Itziar Lecea / Ciutadella – Des del passat divendres, 19 de juliol, Llorenç Ferrer Monjo és l’encarregat de representar a tota la població de Ciutadella. Però ha estat aquest dilluns capvespre quan, ja havent passat per l’Ajuntament i posat al dia amb la secretària, ha començat a rodar com a batle. Aquesta primera setmana, diu, ha de ser per veure com està tot a la institució.

Acompanyat per la que serà la seva primera tinent de batle, Esther Mascaró, Ferrer encara aquesta primera entrevista amb un final inesperat: el record que, a través de xarxes socials, ha fet d’ell el poeta Bep Joan Casasnovas, i la faceta artística d’un batle que, tot i haver dedicat la seva carrera professional als nombres, també es considera home de lletres.

Com ha anat aquest primer dia de batlia?
Ha estat un dia intens, actiu, molt novedós, un poquet estressant. Però tothom ha estat molt correcte, molt amable, i he pogut tastar el que és realment un dia a dia de l’Ajuntament.

El repartiment d’àrees, ja fet, ha quedat bastant equilibrat -dintre de les possibilitats numèriques- entre els tres socis de govern.
Sí, ha quedat molt igualat, sobretot per la disponibilitat de la gent i per la confecció de l’equip. Es tracta de potenciar les habilitats de cada un, i que l’equip funcioni realment com un equip. De futbol, perquè som 11. Però cada un al seu lloc i que tot funcioni.

Com a batle novell, s’ha estalonat en Sandra Moll, que és l’única amb experiència de govern al PSOE?
Ens estalonarem entre tot l’equip municipal. El PSOE, principalment, però som un equip de govern de 11 persones. Tots som aquí per aprendre. És cert que jo no he gestionat públicament, però he gestionat durant 31 anys de feina laboral privada. Tenc la sort de tenir una experiència laboral dilatada, he fet feina durant 25 anys en àmbits sindicals, amb negociacions duríssimes. Per tant, crec que em donen un bagatge per intentar fer-ho el millor possible. No és una garantia de res, però a esforç i dedicació em guanyarà molt poca gent. Haver gestionat anteriorment tampoc assegura res, perquè, en el fons, es tracta de conèixer a la gent, de mirar, d’analitzar, de proposar, d’escoltar, de dialogar, i de voluntat.

A l’acord de governabilitat, destacava la peatonalització des Born. Començarà per aquí?
És un dels punts que tenim claríssim que hem d’abordar quan abans. Però quan abans no vol dir d’aquí a un mes i mig. Sabem que la plaça des Born implica mobilitat, aparcaments -si o si- i tenim un pla dissenyat per mirar de guanyar el màxim d’aparcaments possibles. Tenim un pla de Mobilitat aprovat a punt de donar una empenta definitiva. I està clar que si llevam 200 aparcaments des Born, implica que, com a mínim, n’haurem de crear els mateixos a una altra banda. La zona de darrere l’OAR va ser un inici, però tots els partits tenim clar que és del tot necessari. Paral·lelament, hem de poder fer un concurs d’idees per veure què feim amb la plaça des Born, un dels punts neuràlgics més importants de la nostra ciutat. A partir del setembre ens hi posarem.

I a banda des Born, què més hi ha damunt la taula?
Tots els projectes que estan començats, i que l’anterior equip de govern s’ha cansat de dir, com és el nou centre de salut -tot i que no era la idea original del PSOE, però vam aprovar amb els nostres vots la cessió del terreny al Govern Balear pel nou edifici-, la pista d’atletisme… Tot el que sigui bo per Ciutadella, i tot el que s’hagi iniciat, es continuarà fent. L’anterior equip va seguir amb els projectes iniciats a l’anterior legislatura, i noltros farem el mateix.

És un projecte continuista que segueix una continuïtat de l’anterior pacte?
En certa manera, perquè les coses van canviant. No preveiem la nova llei per legalitzar hortals, per exemple, però l’haurem d’abordar i aclarir. Així com tenim el cas del tema de l’aigua, que haurem de veure què feim. Si és una cosa que no s’està fent bé, no de l’anterior legislatura, si no de fa fins i tot 14 o 20 anys enrere -m’han arribat a dir-, evidentment ho haurem de solucionar.

Sap alguna cosa del cas dels pous?
M’han contat alguna cosa, però tenc molt poca informació. És un tema del qual m’estim més no xerrar-ne públicament perquè, per una banda, hi ha una investigació oberta; i per altra, perquè no en tenc prou coneixement de com està realment la situació. Si hem de rectificar una cosa, ho farem. És la virtut que tenim els humans: corregir. Per açò s’ha fet la moció de censura, per corregir. 

Van dir que el PP no tenia projecte per Ciutadella. Quin és el seu?
El que volem és una Ciutadella millor, amb una bona mobilitat, més aparcaments, amb el Born peatonal, sostenible, sense barreres arquitectòniques. Volem, sobretot, un projecte continuista amb el que ja s’havia fet durant l’anterior govern i amb la màxima participació ciutadana possible.

Com es tradueix aquesta participació?
A cada regidor i regidora li tocarà fer feina de valent a la seva àrea, no tan sols quan vagi a demanar el vot, quan toquin eleccions d’aquí a tres anys. Noltros venim per ara, per fer feina en el present.

Algun projecte petit que sí que vulguin tirar endavant?
D’idees en tenim moltes. Lo principal és agafar el pols a l’Ajuntament amb la màxima rapidesa possible. Cada persona de l’equip ha de veure què funciona dintre de cada àrea i què s’ha de millorar. I fer coses petites pel poble que es puguin veure. Tothom ha fet feina per Ciutadella, jo no he de retreure res a ningú. Però sí que tenim clar que podem fer millores, entre altres, a l’àrea de manteniment. Hem de mirar d’actuar a nivell de brigada municipal, ja vorem com, perquè tenim una Relació de llocs de treball a aprovar. I des del minut un hi hem fet feina noltros, estant a l’oposició, i també l’anterior equip de govern.

Una RLT que s’havia d’aprovar fa mesos.
Des de 6 de juliol de l’any passat hi hem estat fent feina, i l’anterior batlessa ho volia tenir llest a finals de setembre del 2023.

Què ha passat, per no poder complir aquest termini?
La RLT és complicada d’aclarir. L’Ajuntament té el personal que té, hi ha moltes variables en joc, s’ha de negociar amb sindicats, una mesa laboral no és fàcil… Jo, aquesta experiència, la tenia des de l’altra banda. Ara em toca representar “la patronal”.

Aprovar la RLT millorarà la manca de personal a àrees com Urbanisme?
L’aprovació de la RLT permet treballar d’una forma molt més eficient, més definida. És el que toca. El problema d’un ajuntament és el mateix que tenen moltes empreses: que el dia a dia se’ls menja i no tenen temps per planificar. Com a administració tampoc podem contractar a tothom que vulguem. Però, una vegada aclarida la RLT, podrem fer feina de manera més clara. Serà un punt i a part que ens permetrà avançar, i entenc que el personal també es sentirà més motivat i implicat. Els treballadors i treballadores de l’ajuntament són l’autèntic motor. I, en aquest sentit, la figura de direcció a Urbanisme és clau, però mentre tinguem la RLT en marxa, ens haurem d’adaptar. I segurament la necessitarem aquesta figura de direcció, igualment que necessitarem més personal. La idea és poder créixer en ingressos, i per gestionar-los, necessitarem mans.

Fer créixer ingressos via impostos?
No, créixer en ingressos no només s’ha de poder donar apujant els impostos. És la manera fàcil, però estem pensant com poder incrementar aquests ingressos sense haver d’afectar la ciutadania. El mes d’octubre, quan plantegem els pressuposts, haurem de fer feina per veure com ho feim. I és un tema que duré jo mateix.

Al seu discurs d’investidura va mencionar la voluntat d’una nova forma de fer política. Quina és aquesta forma?
Per noltros, la nova forma de fer política es tradueix en educació, diàleg, i saber estar amb correcció. Hem de poder xerrar, dialogar i ser respectuosos. No volem que hi hagi tanta crispació ni tant de retret.

N’hi ha hagut, durant el darrer any, de crispació?
Durant el darrer any no t’ho diré, però els darrers quinze dies crec que sí. I crec que no és bo per Ciutadella. Cada un és responsable dels seus actes. Noltros venim a atendre el ciutadà i a resoldre els seus problemes. Som aquí per açò.

La dificultat està a copsar quins són els problemes de la ciutadania?
Sí, saber estar a la realitat és el que toca, no viure dintre d’un despatx. Hem de poder fer feina a peu de carrer, i jo coordinant a l’equip perquè funcioni com un rellotge.

Llorenç Ferrer Monjo, batle Ciutadella, i Esther Mascaró.

Com s’ha pres el nou càrrec la seva família?
La família s’ho ha pres molt bé, sort d’ells! Són els que tenen paciència i em suporten. Són també els que em donen els millors consells, sobretot quan m’he equivocat. Quan un s’equivoca, més val que li diguin, per poder rectificar. La gent que et corregeix és la que t’estima.

Compartirà amb Maria Jesús Bagur l’experiència que vagi adquirint com a batle abans de fer el relleu?
I tant! Som un equip. Sabem que hi haurà un canvi per qüestions de pacte, numèriques. Evidentment, jo vull donar un canvi a Ciutadella, arrancant amb els nostres projectes, i que, amb el canvi de batlia, s’acabin els projectes que s’hagin d’acabar. I, d’aquí a tres anys, la ciutadania valorarà el que hem fet.

Què li diria al Llorenç Ferrer de fa un any, just després de les eleccions?
Que la vida dona moltes voltes! I que tots els camins, és cert, són bons per fer camí. Mon pare deia que quan es tanca una porta, s’obre una finestra. No sé si ara s’ha tancat una porta i s’ha obert una finestra, o al revés, però és una nova singladura, un nou port, i lo polit és la travessia.

ORGANIGRAMA MUNICIPAL
El repartiment d’àrees a l’Ajuntament està tancat, tot i que manca concretar del tot les dedicacions de cada regidor. Ferrer assegura, tanmateix, que no s’incrementa-ran respecte de l’equip anterior, pel que “no li costarà al ciutadà ni un euro més”. El repartiment queda de la següent manera:
– Llorenç Ferrer: Serveis econòmics
– Esther Mascaró : Turisme, Festes, Salubritat pública, Benestar animal, Gover-nació i Ús de via pública
– Mª Jesús Bagur: Medi Ambient, sostenibilitat, i energies renovables i camins rurals, Cultura i Patrimoni, Cementiris
– Carla Gener: Igualtat i Cooperació Neteja i recollida de residus, Formació i Ocupació, Educació
– Pere Fiol: sense dedicació, Transparència i Noves Tecnologies
– Sandra Moll: Urbanisme i Activitats, Recursos Humans, Escorxador
– Regina Muntaner: sense dedicació ni àrees
– Bernat Casasnovas: Fires, comerços i mercats
– Pepe Capella: Policia, Seguretat Ciutadana, Mobilitat i Projecte de Ciutat
– Miquel Ametller: Millora i manteniment de la via pública, Serveis d’Aigües i clavegueram, Esports
– Núria Pons: Serveis Socials, Atenció Social i Joventut

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.