Aquesta olimpíada, organitzada al nostre país des de 2019 i dirigida a estudiants de fins a 15 anys, avalua els coneixements dels participants en matemàtiques, biologia, geologia, física, química i tecnologia i cerca fomentar les vocacions científiques entre els estudiants de secundària.
La fase nacional de la cinquena edició de l’Olimpíada Científica Juvenil Espanyola (OCJE) ha tingut lloc els passats dies 10-12 de juliol a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a Cerdanyola del Vallès (Barcelona) i en aquesta han participat els millors equips d’estudiants de cada comunitat autònoma, que van ser prèviament seleccionats a la fase regional d’aquesta olimpíada, en la qual varen participar més de 1600 estudiants.
A la final nacional, els participants han realitzat diversos exàmens que han posat a prova el seu enginy i coneixements científics: des de l’anàlisi de l’activitat enzimàtica de la catalasa, medicions físiques en molles o a la determinació de concentracions mitjançant l’ús d’espectrofotometria. Les olimpíades científiques com la OCJE pretenen ajudar als joves a descobrir les seves passions professionals i a conèixer companys amb els quals compartir el seu entusiasme per la ciència.
Després de tres dies intensos de proves teòriques i experimentals, van ser guardonats els següents estudiants: obtenint plata, Isabelle Victoria Moore i Carlos Palenciano, del col·legi La Salle Maó (Illes Balears); guanyant l’altra plata, Marina Albert i Iván González, de l’IES La Melva (Comunitat Valenciana); i en primer lloc, Rubén Vicente i Samuel Martínez, de l’IES La Laboral (La Rioja).
A més, a part de les proves, els participants també van realitzar diverses activitats culturals i científiques, com van ser la visita al centre de la ciutat de Barcelona i la visita al Sincrotró Alba, que es troba a la localitat de Cerdanyola del Vallès.
La OCJE està ja per la seva cinquena edició a Espanya, organitzada per l’Associació QuinteScience, una associació nacional juvenil i sense ànim de lucre composada per antics participants de les olimpíades científiques.
Aquesta associació porta gairebé una dècada organitzant esdeveniments per la promoció del paper de la ciència a la societat, tant des de la perspectiva de la divulgació com de l’educació.
A més, aquesta fase nacional s’ha donat gràcies al suport de la Facultat de Biociències de la UAB, els Consells d’Estudiants de la Facultat de Ciències i Biociències de la UAB, la “Sociedad Española de Bioquímica y Biología Molecular” (SEBBM) i Pidiscat.
Aquests tres equips classificats a la OCJE representen a Espanya a la fase internacional d’aquesta olimpiada, la International Junior Science Olympiad (IJSO), on competeixen amb companys de més de 60 països dels cinc continents.
A les tres darreres edicions internacionals, els representants espanyols han tornat a casa amb medalles de bronze (Lucía Aparicio el 2019, Adriana Aguiló el 2021, Carlos Calderón el 2022, David Lago i Diego Alonso el 2023).
Aquest any la IJSO tindrà lloc a Bucarest (Romania). Des de l’organització QuinteScience i els instituts dels equips guanyadors estan cercant de forma activa patrocinadors que puguin ajudar als nostres representants a viatjar al sur de Romania.
Amb el suport econòmic necessari els estudiants podran competir a Romania i demostrar el gran talent científic dels joves del nostre país.