La convocatòria del primer any d’ajuts quota zero per a autònoms emprenedors, llançada per la conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia el passat mes d’abril, s’ha tancat amb un total de 1.151 sol·licituds i un pressupost d’1.104.960 euros. El que suposa un èxit perquè no s’ha exhaurit el termini marcat per demanar-la.
El conseller Alejandro Sáenz de San Pedro ha volgut destacar l’èxit de la convocatòria “ja que en manco de 3 mesos, i abans d’acabar el termini per poder sol·licitar-la, s’ha cobert el pressupost destinat. Aquesta boníssima acceptació ens fa reflexionar en la importància de continuar en aquest camí de recolzament a la figura dels emprenedors i dels empresaris autònoms”.
Aquesta primera fase de la convocatòria, que cobreix el primer any, anava adreçada a treballadors i treballadores donades d’alta com autònoms de l’1 de juliol de 2023 al 30 de juny de 2024 (i amb caràcter retroactiu per aquells donats d’alta des de l’1 de gener de 2023) i estava oberta a tothom amb els requisits d’estar empadronat a qualsevol dels municipis de les Illes Balears, no superar el Salari Mínim Interprofessional (SMI), tenir el centre de treball i realitzar la seva activitat a les illes i estar inscrits com a demandants d’ocupació al SOIB (Servei d’Ocupació de les Illes Balears).
Per illes, a Mallorca s’han registrat 889 sol·licituds, a Menorca 142, a Eivissa 112 i a Formentera 8.
El pressupost total per a aquesta actuació era d’1 milió d’euros i la quantia dels ajuts és de 80 euros durant les dotze mensualitats que corresponen al RETA (Règim Especial de Treballadors Autònoms) , i això suposa un total màxim de 960 euros per persona.
A hores d’ara, la segona fase de la convocatòria corresponent al segon any, compta amb 500.000 € de pressupost, va adreçada a autònoms donats d’alta entre l’1 de gener i 15 d’agost de 2024, es troba oberta i es podrà sol·licitar fins al 31 d’agost de 2024.
Segons ha explicat el director general d’Empresa, Autònoms i Comerç, José Antonio Caldés “des del Govern desenvolupam un full de ruta molt específic per a aquest sector bàsic del teixit econòmic. Sabem que hi ha un component importat vinculat al suport econòmic, però també hem d’impulsar l’assessorament als empresaris, siguin emprenedors o consolidats, en altres aspectes clau com són els legals o normatius. Per això, i en col·laboració estreta amb l’Agència de Desenvolupament Regional Balear, estem treballant en una eina d’informació molt completa que funcionarà com un portal de contacte directe amb els autònoms”.