La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha decidit avui declarar l’illa de Menorca zona afectada per la llengua blava després de conèixer i confirmar-se el primer focus a Ferreries. La mostra recollida a una explotació d’oví i boví ha estat positiva i, per aquest motiu, “és imprescindible estendre les mesures de prevenció de desinfecció i desinsectació dels animals i les explotacions ramaderes també a Menorca, i restringir el control de moviment del ramat en vida entre explotacions”, segons explica el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández. A més, ha recordat que “no es podrà exportar cap a l’exterior a zones lliures del virus sense una prova de PCR negativa”.
En els pròxims dies es valorarà, en coordinació amb els consells insulars d’Eivissa i Formentera, l’extensió d’aquesta declaració a tot l’arxipèlag balear. Amb tot, el Govern llança un missatge de seguretat a la població i recalca que aquesta alerta sanitària no té cap incidència sobre la salut pública. Cal recordar que la llengua blava és una malaltia vírica que es transmet mitjançant mosquits del gènere Culicoides i que afecta remugants de diferents espècies.
Des de la Conselleria se segueix el procediment i el protocol d’actuació que marquen tant la Unió Europa com el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, que ja és coneixedor d’aquesta declaració, ja que tots els focus confirmats s’han de registrar de manera obligatòria en el Sistema d’Alerta Sanitària Veterinària (RASVE).
A més del nou focus confirmat a Menorca, a l’illa de Mallorca ja hi ha vuit explotacions afectades amb la malaltia de la llengua blava, i s’està a l’espera de conèixer els resultats de les mostres recollides a finques ramaderes de la zona d’Alcúdia i Palma. “Ara més que mai reiteram la necessitat de què tots els agents implicats i el sector siguin responsables i cooperin per evitar una major expansió de la malaltia”, assenyala Fernández.
En aquest sentit, des d’Agricultura s’ha explicat que aquesta nova variant del serotip 8 és molt més agressiva i amb una major mortalitat que el serotip 4, que va ser el responsable de l’epidèmia de llengua blava declarada a les Illes Balears entre els anys 2021 i 2023. A més, no es podrà iniciar la campanya de vacunació fins finals d’any, ja que no hi ha vacunes disponibles. No obstant això, el Govern ja s’ha posat en contacte amb les dues empreses farmacèutiques que la fabriquen a fi d’encarregar-ne les dosis necessàries.