Conegeuem algunes dades de Albireo, una estrella doble de la constel·lació de Cigne del triangle d’estiu
A primeres hores de les nits d’estiu, al nostre zenit (ben dalt el cap) podem veure tres estrelles molt brillants formant un gran triangle. Le més brillant de les tres és Vega
Vega és de la constelació de Lira. Es troba a uns 25 anys-llum. És fàcil de localitzar i de veure ja que es troba ben al zenit i brilla molt.
Prop del zenit hi ha també l’estrella Dened de la constel·lació de cigne. Aquesta no brillant ja que es troba a més de 1400 anys-llum.
La tercera estrella del triangle, més enfora i cap al sud és Altair de la constel·lació de l’aguila. Aquesta és més aprop de la Terra que les altres dues: a uns 17 anys-llum. Poques estrelles es troben més aprop del nostre sistema solar. Les més conegudes són alfa-centauri a 4 anys-llum que no podem veure ja que es troba a l’hemisferi sud i Sirius que es troba a 8 anys-llum i que podem veure ara de matinada o els vespres de les nits d’hivern.
Si ens centram en la constel·lació del CIGNE, també és coneguda amb el nom de la creu del nord, ja que les estrelles que la formen fan una creu. Deneb és la cua del cigne i Albireo és el bec del cap del cigne. Les altres estrelles formen les ales.
La segona estrella més brillant del Cigne és ALBIREO. Deneb és alfa del CIGNE i ALBIREO és la beta del CIGNE.
ALBIREO amb telescopi es veu que són dues estrelles de diferent color i temperatura. Es diu estrella doble.
L’estrella més brillant de les dues és de color groc semblant al nostre nostre sol però un poc més freda, amb uns 4400 K (uns 4700 ºC).
La segona estrella és de color blau a causa de la seua major temperatura d’uns 12000 K. (un poc més de 12000 ºC).
El grup es troba a uns 390 anys-llum.
Les dues es troben separades una mitjana de 40 unitats astronòmiques (40 vegades la distància entre la Terra i el Sol). L’òrbita és elíptica i fan una volta cada 100 anys aproximadament.
ECLIPSI DE LLUNA
Aquesta setmana, a la matinada del dia 18 amb la lluna plena s’haurà produït un petit eclipsi de lluna El màxim era a les 4:45 de la matinada.
COMETA C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)
Actualment el cometa té magnitud 4,5 i els propers dies es podria veure poc abans de la sortida del sol a l’est a la dreta del planeta Mercuri.
La previsió es de magnitud 2,9 per dia 27 de setembre dia del periheli del cometa i de 0,8 per dia 12 d’octubre quan es trobi més aprop de la Terra que es podria veure després de la posta a la dreta del planeta Venus que aquests dies ja es pot veure després de la posta del Sol.