Entregats a la Fira Arrels els Premis de l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears Es Mercadal acollí els guardons que atorguen els crítics gastronòmics de Balears a Menorca, Mallorca, Eivissa i Formentera

L’Àula de la Fira Arrels va acollir ahir migdia l’entrega del Premis Gastronòmics de les Illes Balears, que entrega de manera anual l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics la nostra comunitat, al Recinte Firal des Mercadal, que per primera vegada ha acollit aquests importants i prestigiosos guardons.

Els premiats van ser, i per illes, els següents:

MENORCA

Sergio Villalonga – Cuiner de l’any

Gairebé una dècada al capdavant de la cuina d’un dels grups més coneguts del municipi ciutadellenc, el grup Balear, ha treballat a restaurants com la Roma, o Cafè Balear -on fa feina actualment-; Sergio Villalonga ha estat escollit, enguany, ‘cuiner de l’any’ per l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears. Un professional que, encara que tengui una trajectòria de tres dècades dins el sector hoteler, no fa tant que es va posar davant els fogons: ell comenta que fa devers quinze anys que hi treballa, potser menys, va descobrir que la cuina era la seva passió, i es va llançar a la piscina, com deim.

Lliurà el premi, Bep Al·lès Salvà, president de l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears.

Restaurant Vermell, Restaurant revelació

El restaurant Vermell va aparèixer el passat 2023, amb l’hotel boutique Son Vell. Una finca de 180 hectàrees, ubicada a Ciutadella, i que presenta una casa senyorial del segle XVIII, restaurada. És en aquest ambient agrícola, elegant i d’una altra època, on apareixen dues cuines centrades en el producte local, artesà, de l’illa. El restaurant Sa Clarissa, de dia; i el restaurant Vermell, es el sol es pon.

És aquest projecte del grup empresarial Vestige, està encapçalat a Menorca per Joan Bagur, antic propietari i xef del restaurant Rels Menorca, com a director de cuina executiu i la cap de cuina, Paula Florit,  ha estat guardonat per l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears (APEGIB), amb el premi de Restaurant Revelació per la seva novetat, el seu èxit i, sobretot, la seva oferta.

Lliurà el premi, Adolfo Vilafranca, president del Consell de Menorca.

Juan Carlos García – Gelater de l’any

Nascuda d’un record, d’un propòsit, l’aventura de Juan Carlos García amb la rebosteria, la pastisseria i l’art de fer gelats, ve de temps enrere. De quan el seu pare els va preparar el seu primer gelat casolà, “amb un gust especial que se m’ha estojat a la memòria. I per a mi sempre ha estat el millor gelat de nata que he menjat mai”. Un record amb gust, amb olfacte, i, fins i tot, amb vista i tacte, que García va voler conjugar amb els seus projectes futurs. Així neix La Fàbrica de Farry, en honor al malnom que tenia son pare; i amb el gust de fer, créixer i aprendre en rebosteria i pastisseria.   
Després d’un creixement i una evolució d’anys, l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears li ha atorgat el premi al reboster / pastisser de l’any.
Lliurà el premi, Joan Pallisser, alcalde des Mercadal.

Víctor Torrent – Millor Cap de Sala

Víctor Torrent Vivó (Ciutadella, 38 anys) és el copropietari, amb el seu germà Alfonso, del restaurant Pinzell (Plaça dels Pins, 4. – Ciutadella -871 027 334), del qual és, també, el cap de sala. L’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears (APEGIB) acaba de reconèixer la seva feina amb la concessió del Premi al Millor Cap de Sala de Menorca. 

Després de cursar el Grau Mitjà de Restauració a l’Escola d’Hostaleria de l’IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella, Víctor Torrent inicià una intensa carrera professional que el va dur a treballar a l’Hotel Prinsotel La Caleta, al quiosc de la Plaça des Born (deu anys) i al restaurant Es Fabiol (vuit anys), amb el seu germà Alfonso.

Amb l’obertura, el 6 de maig de 2018, de Pinzell, Víctor feia realitat un somni i, alhora, retia un homenatge al seu germà mort, l’artista Pepe Torrent Vivó, traspassat l’octubre de 2017 a Pisco (Perú), a conseqüència d’una crisi asmàtica. Pinzell representa una proposta original i novedosa en l’escena de Ciutadella que no oblida les seves arrels ni el seu origen.

Lliura el premi, Joan Simonet, conseller d’Agricultura del Govern de les Illes Balears.

El Paladar – Trajectòria professional

Fa dues dècades que nasqué un dels projectes gastronòmics menorquins més coneguts. Sota el nom d’El Paladar, Kiko Muñoz i Pepe Moreno, obriren la seva primera botiga al carrer de la Creu, a Ciutadella. Una empresa que cercava cuidar els paladars de la gent, tant de Menorca com de fora, que portàs l’experiència gurmet a l’illa. I que, després de vint anys, ha aconseguit tenir set botigues repartides entre Menorca, Mallorca i Eivissa, a més de donar servei al sector de la restauració, i d’oferir càtering per a esdeveniments diversos.

Enguany, després que l’any passat la primera botiga tanqués, i adquirissin un nou punt de venda a la carretera de Santandria, l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears, els ha atorgat el premi a la trajectòria professional. Per expandir-se més enllà de l’illa, i per no aturar de créixer i evolucionar en tot moment.

Entregà el guardó, Bartomeu Font, secretari de l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears.

Vicent Vila – Promoció Producte Local

Si hi ha un restaurant a Menorca on les expressions ‘quilòmetre 0’ i ‘producte de proximitat’ cobren sentit, aquest és Es Molí de Foc (Carrer de Sant Llorenç, 65, Sant Climent. – 971 15 32 22), un dels grans temples de la gastronomia menorquina, que ocupa un antic molí de cereal del segle XIX. Vicent Vila (Carcaixent, València, 1958), propietari i excuiner de l’establiment, de 66 anys, s’ha distingit al llarg de tots aquests anys per la seva apassionada defensa del producte menorquí. Vicent i la seva dona Clara van inaugurar el 16 de maig de l’any 1996 una nova etapa del restaurant, que van portar com a gerents fins que el 2006 van oferir als propietaris, els suïssos Natale i Margarita Sciammanna, una opció de compra, que van acceptar. Després de la seva jubilació, ara fa poc menys d’un any, Vila ha decidit deixar el restaurant en mans del nou cap de cuina, Mario Delgado. L’oferta gastronòmica del restaurant, que fa 28 anys que apareix de manera ininterrompuda a la Guia Michelin, està centrada en els arrossos, amb receptes tradicionals que es reinterpreten amb nous sabors. Vila, que ha estat nomenat Santclimenter de l’Any i n’ha pronunciat el pregó de festes. També és un enamorat de la música. De fet, va fer carrera al Conservatori de València i sona la trompeta i el fliscorn a la Banda de Música de Maó.

Lliurà el guardó Maria Antònia Taltavull, consellera d’Economia i Serveis Generals del Consell de Menorca.

Calucha – Millor gastrobar

Plats elaborats amb productes del mercat, amb una més que interessant carta de vins, i un entorn espectacular fan del bar restaurant Calucha un motiu de visita més que obligat. Les torrades,  les barquetes o enfiladets, la truita de patates recepta de la seva mare que ja ha esdevingut llegendària o els entrepans mini que coneguts com caluchitos són una mostra del que el client pot trobar a Calucha, que acaba de rebre el Premi al Millor Gastrobar de l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears.

Un lloc especial on poder degustar des d’un sorprenent entrepà de botifarró amb croquetes d’endívia, una truita vaga amb formatge tendre i tàperes, un escabetx de pop i musclos, o una caldereta de llagosta.

Biel Sintes, un antic professor de tennis i pàdel reconvertit en restaurador, ha fet possible el miracle de poder comptar amb un gastrobar que encarna com cap altre el concepte de personalització de la cuina que els bons amants de la gastronomia tant saben valorar.

Lliurà el premi, Pep Natta, membre de de l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears.

Sa Fonda de Fornells – Premi Ramon Cavaller, millor restaurant de cuina menorquina

Jordi Pons Villalonga (es Mercadal, 42 anys) és el gerent i propietari del restaurant Sa Fonda de Fornells, un dels grans temples de la cuina menorquina, que acaba de ser guardonat amb el Premi Ramon Cavaller. En la seva segona temporada, l’establiment ja s’ha fet mereixedor del favor dels crítics i dels aplaudiments i les lloances dels clients, que han sabut reconèixer el valor de la seva proposta, basada en receptes tradicionals, sobretot de cuina menorquina, però també balear, i la seva aposta decidida pel producte local.

Lliurà el premi, Joan Pallisser, alcalde des Mercadal

MALLORCA

Bernabé Caravotta – Premi Crítica Gastronòmica Mallorca

No és la primera vegada de donam un premi a aquest cuiner. Fa deu anys, li vàrem atorgar el guardó com a Restaurant Revelació de Mallorca de 2014 a Ombú per la gran tasca que hi havia fet, un establiment que fa part del grup Forn de Sant Joan i on ell en va ser el cap pensant i executor d’una carta saborosa i molt interessant.

Bernabé Caravotta va néixer a Mar del Plata i des que va arribar a Mallorca el 2008 per inaugurar els fogons de l’arrosseria Safrà 21, aquest cuiner argentí ha demostrat la seva vàlua. Va estudiar Institut Argentí de Gastronomia de Bons Airesa i va fer estades d’aprenentatge amb René Redzepi, del prestigiós Noma, a Copenhaguen, i amb Mauro Colagreco en el Mirazur, de la Costa Blava.

El 2017 va crear el restaurant Vàndal a la capital balear, un dels restaurants que no passen de moda a Palma. De llavors ençà, juntament amb el també argentí Sebastián Pérez, no han fet més que créixer el seu negoci i talent culinari amb les obertures dels restaurants Santa i L’Atelier de Vàndal, que com Vàndal es troben al barri de pescadors de Santa Catalina.

Avui dia continua amb un estil que rememora els seus viatges arreu del món, una cuina nòmada en la qual el producte local hi és present sempre, que està ben feta i que no deixa de sorprendre, i amb una filosofia amb la qual tothom, sigui d’aquí o d’allà més enfora s’hi sent còmode i ben rebut. Enhorabona!

Lliurà el premi, Bartomeu Font, secretari de de l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears

Gelateria Can Miquel – Premi Cati Juan

Ubicada als carrer dels Montcades, 9 de Palma. És una gelateria artesanal que d’ençà 1979 elabora gelats amb productes naturals i locals, seguint les receptes del seu fundador Miquel Solivelles Vallori, fidel a oferir als clients sabors i textures d’ingredients propers i de temporada.

Actualment encapçala el projecte la tercera generació Marian Valero,  neta de Miquel que rep aquest llegat de la seva mare Maria Teresa Solivellas filla de Miquel Solivelles.
Gelateria Can Miquel, gelats, sorbets i torrons artesanals. Com feia el seu avi, sempre està la recerca del gelat que pugui sorprendre, mostra d’això actualment al seu establiment es poden degustar més de 100 sabors de gelats entre dolços i salats.

Excusen la seva presència per motius de salut familiars que han impedit desplaçar-se a Menorca.

EIVISSA I FORMENTERA

Herbes Marí Mayans – Premi Crítica Gastronòmica Eivissa

La família Marí Mayans dedicats a l’elaboració de licors de qualitat i a la recerca de les plantes aromàtiques des de finals del segle XIX.

L’aposta és per la tradició i per la innovació, no cal oblidar els inicis, les receptes originals del seu fundador, Joan Marí Mayans, i que han sabut adaptar-se als nous temps i als gustos actuals, amb noves línies de productes selectes basats en els gustos locals, tret que consideren un distintiu de totes les seves creacions.Així, la família Marí Mayans continua endavant amb nous productes, nova imatge, sense deixar les tècniques artesanals amb els nous coneixements i la il·lusió de les noves generacions.

Excusen la seva presència per motius laborals que han impedit desplaçar-se a Menorca.

Virginia Marí Renneson – Premi Joan Castelló i Josepa Orvay

Virginia Marí Rennesson (República Democràtica del Congo 1962 – Eivissa 2023) va ser la primera inspectora de pesca d’Eivissa, entre 1994 i l’any 2000.

Tot i haver dedicat part de la seva trajectòria professional a la política tant a Vila com al Consell d’Eivissa, se sentia orgullosa d’aquella tasca que va desenvolupar durant molts d’anys treballant conjuntament amb el sector de la pesca. Entre d’altres qüestions, va denunciar les males pràctiques que perjudicaven la feina dels pescadors professionals, com ara el rebuig de tonyina, i va defensar la pesca recreativa.

A més, va ser secretària de la comissió de seguiment de la reserva marina d’es Freus d’Eivissa i Formentera.

Periodista de formació, va impulsar el consum de peix amb la publicació de dos llibres, Peix, sí! i Peix, sí! 2, dos reculls de receptes amb peix amb els quals també va salvaguardar de l’oblid aquest saber popular de la cuina pitiüsa, posant-lo a l’abast del públic.

Virgina Marí, malauradament ens va deixar ara fa poc més d’un any víctima d’una greu malaltia. És per aquest suport a un sector tan delicat com el de la pesca i la seva profunda relació amb la gastronomia que avui volem fer-li un petit tribut a títol pòstum.

Recolliren aquest reconeixement a títol pòstum, els seus dos fills, Marc i Carlos Juan Marí.

Lliurà el guardó de reconeixement, Adolfo Villafranca, president del Consell de Menorca.

Hauser & Wirth Tardor 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.