De «sorprenent» ha qualificat la consellera de Salut, Manuela García, la missiva enviada per la titular del Ministeri de Sanitat en què s’insta les comunitats autònomes a prendre mesures i a fer una sèrie d’ofertes contractuals per fidelitzar els MIR que pròximament acabaran la seva formació a les unitats docents d’aquesta comunitat.
En la seva resposta, enviada aquest mateix matí, la consellera de Salut, Manuela García, recorda a la ministra de Sanitat, Mónica García, que «davant el dèficit de professionals, i tenint en compte que a les Balears comptam amb una doble i triple insularitat, des del Govern d’aquesta comunitat ja hem engegat des del primer moment un pla de mesures urgents per captar i fidelitzar professionals sanitaris. Una d’aquestes és la creació de la categoria de llocs de cobertura difícil i molt difícil que, amb complements retributius i millores en formació i investigació, ja està revertint la manca d’algunes especialitats mèdiques a les illes d’Eivissa i Menorca».
Així mateix, García insta el Ministeri a «agilitzar el reconeixement dels títols d’especialitat dels metges estrangers. És una mesura que, sens dubte, contribuiria a pal·liar el dèficit actual de professionals». «Una mesura reclamada i no atesa pel Ministeri que vostè dirigeix, malgrat que és competència exclusiva seva», li recrimina.
Davant la complicada situació de manca de professionals, agreujada durant el període estival i més en una comunitat turística, la consellera recorda a la ministra que «hem avançat les contractacions de reforç estival al maig, donant una resposta adequada a les necessitats dels nostres ciutadans, com correspon a les nostres competències».
«A la Conselleria de Salut de les Illes Balears, a través del Servei de Salut, ja vam fer des de la nostra arribada un pla de captació de professionals que inclou, com no pot ser d’altra manera, els MIR», continua el seu escrit.
Pel que fa als plans del Ministeri d’incrementar fins a un 15% les places acadèmiques de Medicina, la consellera recorda que «l’augment de places de Medicina no es notarà fins als propers 10-11 anys i no contribuirà, per tant, a pal·liar el dèficit de professionals actual i probablement pot tenir un efecte negatiu amb un excés de metges que no puguin accedir al mercat professional».
«A les Balears, treballam per poder oferir totes les places acreditades i en l’acreditació de noves places, però sempre tendrem com a límit assegurar la qualitat de la formació. El dèficit de professionals no se solucionarà si el departament no es posa a treballar estretament amb totes les comunitats autònomes. Un debat que li hem demanat tan insistent com infructuosament en els últims Consells Interterritorials de Salut en què hem participat recentment», conclou.