La directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Xesca Ramis, ha presidit aquest matí una reunió de treball per continuar dissenyant el programa de prioritats de l’Euroregió Pirineus Mediterrània que les Illes Balears presidiran per un període de dos anys a partir del mes de febrer de 2025. Així, les diferents direccions generals del Govern de les Illes Balears que conformen les comissions o grups de treball s’han reunit a la seu de la conselleria de Presidència i Administracions Públiques per tal d’avançar en l’agenda d’activitats i jornades que es duran a terme un cop es produeixi el traspàs de la presidència.
Per al període 25/26, el Govern es proposa exercir la presidència tenint en compte els objectius de defensar les característiques geogràfiques pròpies, fer front a l’escassetat dels recursos hídrics, potenciar l’adopció de mesures d’adaptació al canvi climàtic i d’economia circular, protegir els espais naturals i fomentar uns ports i uns amarraments més sostenibles. Igualment, perseguirà apostar per un turisme més sostenible, implicar el jovent en la consecució dels objectius del Govern dins l’EPM, potenciar i atreure talent en el camp de la recerca, fomentar la innovació i la transformació digital i promoure la cultura i l’esport.
En declaracions als mitjans de comunicació, la directora general Xesca Ramis ha explicat que l’Euroregió Pirineus Mediterrània «és una organització de cooperació política entre les Illes Balears, Catalunya i Occitània reconeguda per la Unió Europea com a institució de cooperació interregional d’àmbit europeu amb personalitat jurídica».
Ramis s’ha referit a la presidència balear com «una prioritat i una oportunitat per poder fer front als reptes del nostre territori com poden ser la insularitat, el turisme sostenible, l’estalvi d’aigua o la protecció del medi natural, entre d’altres».
Els objectius de l’EPM, que acaba de complir 20 anys de cooperació entre Occitània, Catalunya i les Illes Balears, són promoure la cooperació transfronterera i interregional, actuar com a territori per a executar projectes europeus i obtenir finançament i defensar iniciatives essencials per al desenvolupament equilibrat i sostenible dels territoris. Per això, participa en convocatòries europees i promou projectes finançats amb fons propis en matèria d’innovació, turisme, medi ambient-energia-clima, cultura, llengües, ensenyament superior i recerca, i joventut.