Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) Per Antoni Liz Femenías

Aquests dies el cometa serà visible ja que el dia 27 de setembre passa prop del Sol i dia 12 d’octubre passa prop de la Terra. Com el podem veure?

Aquest cometa es va descobrir el febrer de 2023. Té una òrbita hiperbòlica (oberta) amb excentricitat major que 1. La Nasa ha calculat excentricitat = 1,00013667874331. Altres fonts donen 1,0000920.

Segons aquesta dada el cometa no hauria vingut mai i no tornarà mai més, però si algun astre amb la seua gravetat altera un poc l’òrbita, l’excentricitat podria fer-se menor que 1 i passar a ser elíptica, encara que amb un període de molts anys.

Dia 27 de setembre es trobarà a només 0,397 UA del Sol (Periheli o distància mínima). És aproximadament la distància de Mercuri al Sol.

En canvi es troba a 0,918 UA de la Terra que és un poc menys que la distància del Sol (1 UA es aproximadament 150 milions de quilòmetres).

El pla de l’òrbita no coincideix amb el pla de les òrbites dels planetes.

El cometa venia del nord del pla de la Terra i el dia 18 de juny va passar a la zona sud. El 8 d’octubre tornarà a la zona de l’hemisferi nord i poc després el dia 12 arribarà a la mínima distància de la Terra 0,472 UA. Aquest dia ja es trobarà un poc més enfora del Sol que el dia del periheli: 0,562 UA.

La seua luminositat comença a minvar però seran els dies de major luminositat pels observadors de la Terra.

EL COMETA FINS A DIA 3 D’OCTUBRE
Aquest setmana el cometa té magnitud al voltant de 3 i pot ser visible amb dificultat molt prop de l’horitzó est cap a les 6:45 pujant fins dia 28 i després baixant fins el 3 d’octubre. Coincidirà a la dreta de la lluna minvant, davall l’estrella Règul de Leo.
Després passarà entre el Sol i la Terra (davant el Sol) i no es podrà veurè.

EL COMETA A PARTIR DE L’11 D’OCTUBRE.
A partir de l’11 d’octubre el cometa es podrà veure després de la posta a l’oest cap a les 20 h. de l’11 al 16 seran els millors dies ja que el cometa es trobarà prop de la Terra i podria arribar a tenir magnitud 1, com les estrelles de primera magnitud. Algunes previsions donem magnitud 0,8. Es trobarà a la dreta el planeta Venus que és molt visible després de la posta.

Cada dia es podrà veure fins més tard.

Millor fer observacions amb prismàtics, telescopi o fotografia amb exposició i trespeus.

Esperem que a partir de dia 11 tinguem postes sense nivolats a ponent.

El cometa no tornarà. Bones observacions!

Hauser & Wirth Tardor 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.