Millora del confort tèrmic i adaptació al canvi climàtic al carrer Ciutat de Cursi Un cop s’aprovi i es liciti el projecte, es podran executar les obres

Dimecres passat es va presentar, en una reunió amb els veïns, el projecte de “Millora del confort tèrmic i adaptació al canvi climàtic al carrer Ciutat de Cursi”.

Aquest projecte ha estat subvencionat al 100% (300.000 €) per la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia del Govern de les Illes Balears, dins la convocatòria pública de subvencions destinada a entitats locals per a actuacions d’adaptació al canvi climàtic en zones urbanes i periurbanes.

Amb aquest innovador projecte mediambiental es pretén millorar la qualitat de vida a la zona i contribuir a la sostenibilitat del municipi. El projecte inclou la sembra d’arbres i la implementació de mesures d’infiltració d’aigua pluvial, i té com a eixos principals la reducció de temperatures, la millora de l’entorn urbà i la sostenibilitat energètica.

Objectius del projecte:

  1. Reduir l’exposició a les altes temperatures: A través de la sembra d’arbres, es preveu mitigar l’efecte de la calor al carrer Ciutat de Cursi, oferint ombra i reduint la temperatura ambient durant els mesos d’estiu. Les mesures efectuades amb càmera termogràfica durant l’onada de calor d’aquest estiu mostren l’elevada exposició a les temperatures dels vials i edificis adjacents, amb registres de 48º a les façanes, 56º a l’asfalt i 59º a les voreres.
  2. Testar noves espècies d’arbres i arbusts: En el marc del projecte, es plantaran un total de 23 arbres i 360 arbusts i plantes, tots adaptats a les condicions climàtiques amb una alta tolerància a la sequera. Les dues espècies que s’ubicaran a la pastereta central són el lledoner (Celtis australis) i el roure australià (Grevillea robusta), seleccionades tant per la seva resistència com pel seu valor estètic.
  3. Millorar l’entorn de l’escoleta Roser Gener: El projecte inclou la millora del paisatge arbrat al voltant de l’escoleta, oferint un entorn més agradable i saludable per als infants.
  4. Reduir les necessitats energètiques de climatització: Es preveu que l’augment de zones arbrades ajudi a disminuir les necessitats d’ús d’aire condicionat en els habitatges i negocis de la zona, contribuint a l’estalvi energètic.
  5. Reduir la contaminació atmosfèrica i acústica: Els arbres plantats contribuiran a la captació de CO2 i a la reducció del renou provocat pel trànsit, millorant la qualitat de l’aire i l’ambient sonor del carrer.
  6. Implementar el primer SUDS de l’illa: Aquest projecte inclourà la construcció del primer Sistema Urbà de Drenatge Sostenible (SUDS) a Menorca, una mesura innovadora que permetrà infiltrar l’aigua de pluja al subsol i reduir el flux de pluvials durant els episodis de pluja intensa, prevenint possibles inundacions.

Una jardineria demostrativa i de gaudi per a la ciutadania: A més dels beneficis ambientals i climàtics, aquest projecte de sembra de vegetació cerca també oferir un espai embelleït que permeti a la ciutadania gaudir-ne. A través d’aquesta actuació, es volen identificar quines espècies s’adapten millor a les condicions climàtiques locals, creant alhora una jardineria demostrativa per al futur.

L’Ajuntament de Ciutadella, assegura que continuarà treballant amb els veïns i les parts interessades per assegurar una execució òptima.

Hauser & Wirth Tardor 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.